Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

02.02.2012

Гребінка гідно відзначила ювілей «Чёрных очей», фоторепортаж (фото)



Гребінка гідно відзначила ювілей «Чёрных очей», фоторепортаж  

Найбагатолюдніші ювілейні поздоровлення з цієї нагоди проходять сьогодні на малій батьківщині видатного байкаря, поета, прозаїка, видавця, справжнього подвижника української справи.

Спочатку представники обласної і місцевої влади і громадськості поклали квіти на могилу художника слова з його бюстом в селі Марьянівка (з ним свого часу " злився" їх родовий хутір, який називався Гребінчиним яром, поки батько майбутнього письменника, відставний офіцер, не перейменував його на Притулок).

Квіти шани лягли і до пам'ятника землякові біля відреставрованого районного Будинку культури в місті Гребінка.

У Гребінці з нагоди свята побувала делегація високих гостей із Полтави та Києва. Приміром, голова облради Іван Момот, заступник голови — керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко, очільник полтавського земляцтва в Києві і президент ліги меценатів Володимир Загорій та багато інших.

Саме тут після ознайомлення з експозицією кімнати-музею і виставкою робіт майстрів народної творчості почалися головні ювілейні урочистості і традиційне щорічне обласне літературно-художнє свято "Гребінчина світлиця".

Гарне вийшло свято — світле і гучне, давно такого у Гребінці не бачили. Спочатку гості нашого краю та всі бажаючі відвідали могилу Євгена Гребінки, де поклали квіти. Потім вшанували його пам’ять у райцентрі біля пам’ятника. Урочиста частина і концерт відбулися в оновленому будинку культури. Зал на майже 400 місць був наповнений вщент. Представники обласної влади вручили відповідні грамоти, а голова Гребінківської РДА Анатолій Вихор подарував почесним гостям срібні монети, присвячені ювілею Євгена Гребінки. Вони мають номінал 5 гривень, але вартість кожної — 415 гривень — гарні колекційні речі. Крім того, відбувся ще один цікавий урочистий момент: погашення конверту з маркою і образом  видатного земляка.

Гребінку не забувають ні на районному, ні на обласному рівні. Так, уже багато років поспіль у місті його імені проводиться обласне свято «Гребінчина світлиця» та конкурс читців його творів. Районний відділ культури і туризму РДА окрім останнього, цьогоріч провів літературний конкурс на здобуття премії Є. П. Гребінки.

Першу премію в номінації «Краєзнавча робота» отримав Олексій Припутня. Це місцевий краєзнавець, який написав матеріали про родовід Євгена Гребінки. У номінації «Поезія» перша премія дісталася Андрію Денисенку, який написав збірку віршів «Сяйво Акніберг або біля джерел Гребінчиного Яру». Крім того, заохочувальні премії отримали дослідник творчості Гребінки Михайло Шкурката та невтомний збирач відомостей про письменника Марія Харченко з Мар’янівки.

Своя стежина з рідного краю

Переказувати біографію Євгенія Гребінки немає потреби - більшості з нас він знайомий з шкільної програми. Згадаємо лише про те, що він жив, писав свої твори, видавав їх, був завсідником і організатором літературних " тусовок" в ті часи, коли те ж саме робили такі гіганти українського і російського художньої літератури, як Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Іван Котляревский, Олександр Пушкін, Михайло Лермонтов, не кажучи вже про десятки або навіть сотні їх " підспівувачів".




Гребінківський міський голова Федір Григорович Мілевський


Причому деякі з того "сонму великих" щиро вважав його своїм конкурентом. Як, скажімо, Микола Гоголь, який після виходу Гребінчиних "Оповідання пирятинці" просив загальних знайомих умовити нахабу-земляка припинити подібні літературні вправи, нібито нагадували його "Вечори на хуторі біля Диканьки", а тому, мовляв, " заважали" авторові останніх збирати вершки популярності.





Але навіть при таких обставинах син дрібного поміщика, нащадок відомого козацького роду зумів не загубитися в столиці тодішньої імперії і не розчинитися "в тіні" літературних грандів.

А одночасно знайшов свою стежку до визнання, успіху, слави і з ще більшою наполегливістю прокладав цей шлях для однодумців, соратників, єдиновірців. І, власне, для українського слова і духу, які в ті часи, " вивитрюючы" звідусіль навіть спогади про колишніх козацькі вільності, трубадури і цербери Російської імперії прагнули " поховати" остаточно.




Гостей свята зустрічають з короваєм


Прийнято вважати, що, якби Євгеній Гребінка нічого, окрім геніального вірша "Очі чорні", незабаром покладеного на музику всесвітньо відомого романсу, не написав, він все одно обезсмертив би своє ім'я.

Але такого ж безсмертя заслуговує і його загальновизнаний статус одного з найдіяльніших визволителів Тараса Шевченка з кріпацтва, першого літературного наставника майбутнього Кобзаря, його друга і сподвижника.




Делегація високих гостей із Полтави та Києва


Перша " Ластівка" української весни

Незгасною для нашого сонця стала дійсно перша в Петербурзі, названому амбітним пирятинцям "колонією освічених малоросіян", українська " Ластівка" - виданий Гребінкою літературний альманах, який фактично не залишав каменю на камені від " модних" тоді теорій про повну безперспективність і навіть шкідливість для загальноімперської справи "малоруського прислівника".




Перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький


Непідвладні часу і його мудрі байки, ліричні вірші, які ставали народними піснями, і ціла бібліотека прози з більш ніж 40 оповідань, повістей, романів, написані на українській і російській мовах, але буквально " пересипані" полтавськими топонімами, бувальщиною, відданнями, вітчизняним фольклором, власне, українським життям.




В музеї Євгена Павлович Гребінки


Ті, хто приходив в літературу пізніше, йшли далі, піднімалися вище, і починали, закладаючи основи майбутніх вершин і відразу встановлюючи для них найвищу планку, "перші хоробрі", серед яких був Євгеній Гребінка.




Перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький


Ніхто з дослідників творчості Гребінки не сумнівається в тому, що " заголовними" образ його найвідомішого твору - ті "очі чорні" юній красуні Марії Ростенберг, дочці сусіда-поміщика з села Рудки, відставного штабс-капітана Василя Ростенберга. У тих пристрасних і прекрасних очах одвічний романтик " потонув" вже з першого погляду і незабаром, влітку 1844 року, повінчався зі своєю нареченою і відразу забрав її з собою в Петербург.





Шлюб, в якому народилася дочка Надія, був щасливим, але недовгим: вже через 4 роки глава сімейства помер від сухот. І чому таке воістину шедевральные визнання в пристрасному і, нарешті, взаємній любові (до речі, в початковому варіанті, власне, в оригіналі з трьох строф - без цього "кабацкие-цыганского" відривку, який пізніше, на догоду тодішній моді, своїми рядками і манерою виконання додавали інші автори, у тому числі і геніальний Шаляпін) містить сумні нотки?

Котра "недобра година" зустрічі із спопеляючим його істинну ніжну душу очима може представляти поет? Звідки у нього ті сумніви, тривоги?







Президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій


Бал для чорноокої музи?

Підстави для них, очевидно, давав попередній гіркий досвід спілкування з прекрасною статтю. Бо свою чорнооку музу - чарівну Марію - Євгеній Гребінка зустрів, коли йому вже " перевалило" за 30. Спочатку ж у нього було пристрасна любов до іншої місцевої дівчини. Значній мірі заради неї, власне, заради їх майбутнього сімейного достатку відправився він ще зовсім молодим в столицю, взявся робити там чиновницько-викладацьку і літературну кар'єру, щоб "вибитися в люди".





А коли вже збирався приїхати додому з наміром запропонувати коханій руку і серце, отримав звідти лист з приголомшливою звісткою: вона його не дочекалася і вийшла заміж за приїжджого офіцера. Новина ця уразила художника слова настільки, що спочатку він навіть захворів, а потім вилив свій душевний біль в окремій повісті.




Перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький


До речі, обставини цієї зустрічі деякі дослідники і журналісти романтизують " прив'язкою" до ще одного знакового спалаху почуттів. Мовляв, незабутні Маріїні очі назавжди полонили пана Євгенія саме на влаштованому поміщиком Волховської балу в селі Мосівка того ж Пирятинского повіту, де його друг Тарас Шевченко, у свою чергу, познайомився зі своїм палким любов'ю - Ганною Закревською. І в обох випадках такий " амурний" вибір одного майбутнього класика нібито не влаштовувало інше.

Зокрема, Євгеній не схвалював залицяння Тараса до заміжньої Ганни, а той, у свою чергу, не мав анінайменших симпатій до Марії, яка була родичкою осоружного йому пана-кріпосника Енгельгардта.




Заступник голови — керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко



Поважаючи Кобзаря


Дана версія "подвійної" знахідки муз на одному світському заході, поза сумнівом, красива і романтична. Але дійсно таким " доленосним" виявився той бал в сільській глибинці? Спробуємо розібратися. Неперевершений "романсовий" вірш Гребінки датований 1843 роком. Як і їх спільна з Шевченком поїздка в Україну з відвідуванням родового маєтку на хуторі Притулок, де Тарас гостював декілька днів. Разом їздили вони і на відомий бал в Мосівку.




На сцені Гребінківського будинку культури Український народний хор "Калина"


Але, пробачте, відбувалося все те в останні дні червня, а вірш "Чорні очі" пана Євгенія столична "Літературна газета" опублікувала 17 січня, тобто . майже за півроку до згаданого провінційного балу. Тому, ймовірно, все ж ближче до істини ті фахівці, які стверджують, що Гребінка познайомився з майбутньою дружиною під час відвідування сусіднього маєтку її батька в селі Рудка (пізніше він разом з ними організовує тут приходське училище для місцевих дітей).




Оновлений зал Гребінківського районного Будинку культури


Тим більше що, за свідченнями біографів, з кінця 30-х років XIX ст. і до одруження в 1844-му Євгеній Павлович відвідував рідний край фактично кожне літо, набираючись тут сил для боротьби з важкою недугою. Вона здолала його тіло в 36-річному віці, і не перемогла нездоланного духу сьогодення українського. Що стосується певних тертя між ним і Тарасом Шевченком на останньому етапі їх спілкування, та більшість дослідників схильна вважати причинами їх виникнення значно ліберальніше погляди і світоглядні позиції Євгенія Гребінки.




Пам'ятна монета "Євген Гребінка"




Лауреат районної літературної премії імені Є. П. Гребінки за книгу
"Євген Павлович Гребінка і Гребінківщина" - краєзнавець Олексій Іванович Припутень





Заохочувальну премію отримав дослідник творчості Гребінки Михайло Шкурката  з Мар’янівки




У номінації «Поезія» перша премія дісталася Андрію Денисенку,
який написав збірку віршів «Сяйво Акніберг або біля джерел Гребінчиного Яру»



Останній, дворянин за походженням, звичайно, не міг прийти до радикальних Кобзарева висновків про необхідність "общиною обух загартовувати" для боротьби з тодішнім царським режимом. Проте це не заважало Гребінці підтримувати стосунки з Шевченком навіть тоді, коли Тарас Григорович був фактично під забороною, і, власне, завжди відноситися до нього з величезною повагою. Досить сказати, що того ж 1843 Євгенію Павлович використав у своєму " козацькому" романі " Чайковський" аж 5 епіграфів з творів Кобзаря.




Виставка вишиванок від Гребінківської загальноосвітньої школи №4 І-ІІІ ступенів


ДОВІДКА


Євгеній Гребінка народився 2 лютого (по новому стилю) 1812 року на хуторі Притулок Пирятинского повіту Полтавської губернії. Після початкової домашньої освіти вчився в Ніжинській гімназії вищих наук. Там написав свої перші вірші. Переїхавши в Петербург, де прожив 14 років, працював таким, що спочатку служить в комісії духовних училищ, а потім викладачем словесності. Літературну творчість поєднував з активною громадською і видавничою діяльністю, популяризувавши українське слово і підтримуючи його кращих майстрів.

Помер 3 грудня 1848 в Петербурзі, похований на малій батьківщині. У 1901 році залізнична станція Петрівка і населений пункт навколо нього на честь видатного земляка був названий Гребінкою (тепер це місто-райцентр, важливий залізничний вузол).



Погашення конверту з маркою і образом Євгена Гребінки





На сцені Гребінківського Будинку культури соліст Полтавської обласної філармонії Ігор Година
виконує пісню на слова Євгена Гребінки "Очі чорні"





Хранитель спадщини письменника в Санкт-Петербурзі, кандидат філософських наук Тетяна Лебединська




Заслужена артистка України Олена Білоконь




Художній керівник Українського народного хору Полтавського Національного Педагогічного Університету ім. В. Г. Короленка "Калина"- Заслужений діяч мистецтв України, професор, Григорій Семенович Левченко

ВІДЕО ВІД ТРК "ГРЕБІНКА" - 200-РІЧЧЯ Є.П. ГРЕБІНЦІ




Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2352
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Євген Павлович, байки, 200 років, Гребінка, Мар'янівка, Очи черные, автор, ювілей




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ