Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.02.2012

Віктор Женченко, поет і замляк Є. Гребінки, відкрив для себе "очі" в Парижі (ВІДЕО)



Віктор Женченко, поет і замляк Є. Гребінки, відкрив для себе "очі" в Парижі

10 лютого 2012 року в Київському міському будинку вчителя пройшов ювілейний вечір з нагоди 200-річчя від дня народження Євгена Гребінки (1812-1848).

Такий захід став можливим завдяки зусиллям громадського Оргкомітету з підготовки та відзначення 200-річчя Євгена Гребінки, національної спілки письменників України та фонду Миколи Томенка "Рідна країна".

Дійство проходило в Київському міському будинку вчителя, що має свою унікальну історію. Про це, та про постать Євгена Гребінки в літературному процесі, про його сучасність та непоціноване значення підкреслювали в інтер'ю організатори свята: поети, письменники, діячі освіти та культури України.

Троє випускників Ніжинської гімназії вищих наук оселилися в Петербурзі й стали там відомими письменниками - Гоголь, Кукольник і Гребінка. Лиш один з них, а саме Гребінка, не покинув писати українською. Ще в юності переклав пушкінську "Полтаву" - не заради змагання, а щоб повернути українську тему туди, звідки вона позичена. До речі, той переклад був у бібліотеці Пушкіна. Здається неймовірною популярність Гребінки в імперії, де ще за життя вийшов його восьмитомник, а згодом і десятитомник. Отже, він був відомий не лише як автор слів романсу "Очи черные".

Ювілейний вечір відкрив виступ співголови громадського Оргкомітету з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Євгена Гребінки, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

«Надзвичайно важливо сьогодні, через 200 років, подивитися свіжим оком на те, що робив Євген Гребінка в той непростий період», - сказав М.Томенко. Він назвав не випадковим, що захід відбувся саме в нинішньому Будинку вчителя, бо «тут панує дух українства». Віце-спікер також висловив сподівання, що «ми доживемо до того часу, коли ювілеї (він нагадав, що у 2014 році виповнюється 200 років з дня народження Тараса Шевченка) тих людей, без яких неможлива була ні українська історія, ні українська культура, ні українська держава будуть вшановуватися на загальнонаціональному рівні.

Присутні, вітали виступи голови спілки письменників України, нашого земляка Віктора Баранова, професора Київського національного університету ім. Т. Шевченко, досліднці творчості письменника Людмили Задорожньої, яка високо оцінила багатющий доробок Гребінки, зазначивши, що він стоїть в рівень з творчою спадщиною Гоголя.

Також виступили на заході: міський голова м. Гребінки Федір Мілевський, відомий сучасний український поет та громадський діяч Борис Олійник.

Байки Євгена Гребінки прочитали: Заслужений артист України, гребінківець Василь Обручов та ведучий програми Заслужений діяч мистцтв України, письменник, Василь Довжик. Промовці зазначали важливість громадської діяльності Євгена Павловича, який власне допоміг відбутися Кобзареві.

Делегація Гребінківського району привітала щирим словом учасників свята, з яким звернулися до столичної інтелегенції, оціновуючи слова Є. Гребінки, заступник міського голови Володимир Зінченко та начальник відділу культури і туризму Гребінківської райдержадміністрації Надія Бутенко.

Надзвичайно сподобався вишуканій публіці прекрасний виступ переможця районного конкурсу читців творів Є. Гребінки, старшокласниці Гребінківської гімназії, Наталії Чечель, яка прочитала уривок з твору "Так собі до земляків". Наталію до речі проводжали шквалом аплодисментів і ще не єдино викликали на біс. Й це було зворушливо - може, не так від майстерності читання, як від того, що тут звучала жива і тепла мова Полтавщини, саме та мова, з якої й народився поет, що йому було присвячено цей вечір.

А потім у залі запанувала музика. Вона була тут дуже доречною -можливо, тому, що сам ювіляр колись любив грати на флейті, й це був ніби перегук мелодій, давніх і нинішніх. Спочатку звучала мелодія Флоріана Германа, на яку було покладено колись "Очи черные" (інструментальний дует "Свіжий вітер" у складі Олександра Шевченка, скрипка, та Аліни Бойко, гітара).

Сролістка національно заслуженого академічного народного хору ім. Григорія Верьовки Оксани Ільченко майстерно виконала раманс на слова Є. Гребінки "Помню я еще молодушкой была". Також інструментальний квартет награв мелодію всесвітно-відомого романсу "Чорні очі".

На слова Є. Гребінки написано не один музичний твір. Порадував віночком українських пісень Український народний хор Київського національного університету культури і мистецтв ім. Станіслава Павлюченка, художній керівник та головний деригент Олена Скобцова.  Цей хор був немов костюмовано-вокалізованою ілюстрацією тої України, яку любив і про яку писав Гребінка і яка залишилася тепер хіба що в старовинних піснях.

По завершенню вечора голова Гребінківської районної ради Валерій Зінченко та співголова громадського Оргкомітету з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Євгена Гребінки, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, письменник поет і замляк Євгена Гребінки Заслужений діяч мистецтв України Віктор Женченко, дали інтерв'ю Гребінківській районній телеізійній студії (РТС) "Гребінка".

Зокрема, за своєю освітою оперний та камерний співак, Віктор Женченко, зізнався, що йому відкрились "очі" не в Україні, а за кордоном, у центрі Парижу (Франція).

Підсумовуючи, Микола Томенко назвав позитивним, що «українська столиця відзначила ювілей цієї визначної людини, без якої не відбулася б українська література і сьогоднішня Україна».

Відеорепортаж від Гребінківської районної телевізійної студії "Гребінка":




Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2073
Категорія: Суспільство
Теги: Женченко, Задорожня. Чечель, Довжик, Київ, шевченко, Париж. Франція, Євген Гребінка, Гребінка, Кобзар




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ