Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

10.03.2012

На вулицях Гребінки стало більше відповідальних пішоходів



На вулицях Гребінки стало більше відповідальних пішоходів

Непоправною втратою для суспільства є загибель або каліцтво дітей і громадян молодого віку, що завдає величезної шкоди майбутнім поколінням.

 Чому діти й молодь піддаються більшому ризику дорожньо-транспортного травматизму? На відміну від дорослих, діти, у яких когнітивні й фізичні функції ще перебувають у процесі становлення, не можуть повною мірою орієнтуватися в складній обстановці дорожнього руху.

Вони часом не в змозі точно оцінити дистанцію й швидкість руху транспорту, вчасно зробити маневр або звільнити дорогу, що обумовлює їхню уразливість як пішоходів. Проблема збільшується малими розмірами тіла дитини, у результаті чого вона є менш помітною на дорозі, а у випадку ДТП ризик ушкодження життєво-важливих органів від удару елементами конструкції транспортного засобу вище, ніж у дорослих. Ці фактори дитячої уразливості варто враховувати.

 Підлітковий і юнацький періоди - це час, коли молоді люди починають прагнути до випробування своїх можливостей, цей життєвий період часто супроводжується тяжіння до ризику. Деякі вважають особливим видом «молодецтва» можливість перебігти дорогу в безпосередній близькості від автомобіля, що швидко рухається. Нерідко такі «подвиги» закінчуються досить сумно.

"Хай щастить вам у дорозі" - саме під таким гаслом пройшла зустріч у школах Гребінківщини з працівниками Гребінківського ВДАІ, які в цікавій та змістовній формі розповіли дітям про правила вуличного руху надорозі, про наслідки, які можуть статися, коли правила не виконуються, і, що особливо, школярі почули таку потрібну їм інформацію про необхідність використання пішоходами спеціальних яскравих світло відбивачів-флікерів.

"Велосипед, скутер, мотоцикл - щоб ці види транспорту стали вашими друзями, не забувайте про безпеку", - наголосив старший інспектор Гребінківського ВДАІ.
- Поінормований - значить попереджений.

Або, як кажуть у народі - "береженого Бог береже". Інспектор пояснив учням, що світловідбивач - це флуоресцентна смужка на одязі, симпатична прикраса для шкільних ранців. Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, а батьки повинні при виборі одягу школярам враховувати, що він буде рухатися темними вулицями. Флікерів багато не буває, чим більше їх на одязі, тим краще!

А найприємнішим моментом зустрічі було те, що інспектор продемонстрував ці смужки, дав змогу приміряти прикрасу і, на велику радість, подарував їх учням школи.

«Котячі очі» захищають пішохода

 У в Правилах дорожнього руху у розділі 4. ОБОВ'ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ чітко прописано: п. 4.4. «У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху».

Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, батьки повинні при виборі одягу школярам враховувати, що він буде рухатись темними вулицями, а в осені та взимку темніє дуже рано! традиційно зростає кількість ДТП. Це пов'язано зі скороченням світлового дня, погіршенням погодних умов та іншими об'єктивними причинами, яких не враховують водії, особливо молоді. Дороги в Україні погано освітлюються, а пішоходи з настанням холодної погоди одягаються у темний одяг і зливаються на дорозі з темрявою.

 При русі в темний час доби по неосвітлених шляхах водій бачить тільки ту частину дороги, що освітлена фарами автомобіля. При цьому здатність очей до сприйняття світлових контрастів гірше, ніж при денному світлі. Особливо важко помітити на дорозі у вечірній та нічний час пішоходів.

 Фахівці з безпеки руху задумалися, як зробити пішохода помітним водієві? Відповідь, як це часто буває, підказала природа, а наука створила технологію, що рятує життя й знижує травматизм на дорогах.

 Відомо, що всі поверхні відбивають світло. Матові - менше, ніж блискучі або поліровані. Відбиття буває дифузійне, коли частка світла відображається у зворотному напрямку, а більша частина - часом до 90% - в інші сторони, дзеркальне, коли промінь відображається під кутом, рівним куту падіння. А ще буває світловідбивання - це коли світло, що падає на поверхню, практично повністю відбивається назад у напрямку джерела світла.

 Найпростіше зрозуміти цей принцип на прикладі кішки. Точніше, котячих очей. В абсолютній темряві вона практично невидна, але якщо посвітити їй у мордочку ліхтариком або світлом фар, то при сприятливих умовах кішку можна помітити на відстані до 80 метрів. Все це тому, що очі домашнього улюбленця мають шар, який відбиває світло таким чином, що частина променів повертається тим же шляхом, яким вони потрапили в очі.

 На основі принципу світловідбивання вченими були розроблені спеціальні матеріали. Аксесуари ж, які пішохід може використати для свого пасивного захисту на дорогах, так і назвали «Cats Eyes», тобто «котячі очі».

 Водій має можливість побачити дитину зі світловідбивачем на одязі або рюкзаку зі значно більшої відстані, ніж пішохода без нього. Отже, вище шанси, що трагедії не станеться.

 У пішохода існує ряд інших можливостей поліпшити свою помітність у сутінках. Наприклад, темний одяг набагато гірше помітний у темряві, ніж світлий: темна куртка відбиває лише 5% світла, що попадає на неї, у той час як світла куртка - 80%. Велосипедисти й водії моторолерів можуть використати флуоресцентний одяг, що робить їх помітніше в потоці.

Світловідбивачі: світовий досвід

 В 2005 році МВС України разом з Державним науково-дослідним центром безпеки дорожнього руху й діяльності дорожньо-патрульної служби вивчали ефективність мікропризматичних світловідбивачів. Зразки флікерів були закріплені на темній трасі, на висоті 1,20 метри (а це відповідає середньому росту дитини 8-10 років).

На швидкості 60 км на годину автомобіль «Daewoo Lanos» висвітлював ближнім світлом фар уявлюваного школяра. Помітивши відбивач, водій заздалегідь знижував швидкість, і «резервна відстань» між пішоходом і зупиненим легковим автомобілем сильно збільшувалася. Із ближнім світлом, з 25-40 до 130-140 метрів, а при дальньому світлі й до всіх 400 метрів!

 Варто враховувати й те, що при швидкості 90 км/годину зупинний шлях автомобіля на сухому асфальті становить близько 90 м, а за одну секунду він проїжджає приблизно 25 м.

 Багато європейських країн серйозно займаються цією проблемою вже з 2001 року, коли був введений євростандарт на затребувану населенням світловідбиваючу продукцію. Про це свідчить позитивний досвід таких країн, як Швеція, Німеччина, Польща. Наприклад, проведені в Норвегії дослідження показали, що використання світловідбивачів дозволило скоротити травматизм серед пішоходів на 85%, тобто більш ніж у 6,5 разів. Мабуть, більше переконливі аргументи важко придумати.

 Тому світловідбивачі стали неодмінним атрибутом пішохода в багатьох країнах - Фінляндії, Естонії, Латвії. У Великобританії в 2001 році компанія Nationwide роздала 6 мільйонів аксесуарів, що відбивають світло, всім учням початкових шкіл країни, і вже протягом наступного календарного року число ДТП за участю дітей цього віку знизилося на 26%, що мало великий суспільний резонанс.

У багатьох країнах, у тому числі в Білорусі, носіння світловідбивача зробили для пішохода обов'язковим. Там правоохоронці мають право штрафувати пішоходів, які в темний час доби перебувають на неосвітлених вулицях і шосе без світловідбивачів. Сума штрафу в Латвії становить 2 лати, що дорівнює приблизно 4 доларам, у Західній Європі й зовсім доходить до 20 євро.

Дорослих «рублем» привчають піклуватися про себе й про молодших учасників дорожнього руху. Дітей, які порушують правила, прибалтійські поліцейські, звичайно, не карають. Піймавши «темного» малолітнього пішохода, вони розповідають про те, якій небезпеці він піддає себе, і безкоштовно забезпечують світловідбивачем.

 В Україні за відсутність у пішохода флікера не штрафують, тому що це не передбачено законодавством. Але в Правилах дорожнього руху у розділі 4. ОБОВ'ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ чітко прописано: п. 4.4. «У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху». Тому, кожен пішохід повинен вживати заходів безпеки, батьки повинні при виборі одягу школярам враховувати, що він буде рухатись темними вулицями, а в осені та взимку темніє дуже рано!

 Флікерів багато не буває: чим більше їх на дитині, тим краще. Зважаючи на те, що перехрестя є аварійно-небезпечними ділянками, двостороннє розміщення світловідбивачів робить пішохода помітним для водіїв автомобілів, що рухаються в різних напрямках.

 Світловідбивач - флуоресцентна смужка на одязі, симпатична прикраса для шкільних ранців, підвіска на шию й багато чого іншого. Яскравий, веселий дизайн прийдеться до смаку кожній дитині, що із задоволенням буде носити його. Флікер - дрібничка, що може бути предметом для колекціонування й обміну. Будь-яка дитина буде рада одержати в подарунок такий сувенір!

 Хотілося б підкреслити, що світловідбивач для пішохода - не просто атрибут особистої безпеки, але й лакмусовий папірець загальної культури, дисциплінованого, цивілізованого поводження на дорозі.

Тепер на вулицях Гребінки стало ще більше відповідальних пішоходів, адже школярі не тільки знають правила дорожнього руху, вміють застосовувати знання практично, а ще й мають флікер, який буде запорукою нашого життя!

 Радимо батькам дітей одягати школярів у яскравий одяг, який здалека видно на дорозі, додаючи до нього декілька флікерів. І обов'язково нагадати дітям правила переходу дороги!

Новини Гребінківщини


Схожі матеріали:
👁 2019
Категорія: Новини Гребінки
Теги: пішохід, дтп, Гребінка, безпека, ВДАІ, дорожній рух




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ