Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.04.2012

Сьогодні в Гребінку прибула ікона Божої Матері «Страсна» (Фото)



Сьогодні в Гребінку прибула ікона Божої Матері «Страсна»  

На передодні великого церковного свята Великодня, яке православні християни цьогоріч відзначають 15 квітня, в Храм Святого Георгія Побєдоносця (м. Гребінка) прибула  чудотворна ікона Божої Матері «Страсна».

Цей образ за розповідями святих отців, здатен зцілювати від хвороб, допомагати стражденним та час від часу мироточить. Ікону було привезено із Свято-Покровського храму Вінницької єпархії с. Комаргород (колишня назва Отченашівка), що неподалік від Вапнярки.

Богоматір «Страсна» - одна з самих шанованих ікон Пресвятої Богородиці. Вона традиційно вважається однією з ікон, написаних св. апостолом і євангелістом Лукою і відома в Західних Церквах (в першу чергу в римсько-католицькій церкві) як Богоматері Невпинної Допомоги.

Виконуючи вимоги Іудейського закону, Богородиця Марія принесла в сороковий день в Єрусалимський храм благословенне Дитя - Ісуса, щоб присвятити Його Богові і віддати покладену жертву. Тут Немовля з Матір'ю зустрів благодатний старець Сімеон, якому було передбачене, що він не побачить смерті, поки своїми очима не сподобиться споглядати виконання древніх пророцтв: надію і втіху усього людства - Месію.

Виконаний Духу Божого, він узяв Христа на свої руки, благословляючи Бога, а Його земній Матері передрік страждання і сердечний біль: «Се, лежит Сей на падение и на восстание многих в Израиле и в предмет пререканий, — и Тебе Самой оружие пройдет душу, — да откроются помышления многих сердец». З глибокою сердечною скорботою переносила Вона нерозуміння Її Сина іудеями, відкидання Його Божественної місії, наругу і ганебну смерть на Голгофському Хресті...





Ось стоїть Пречиста, співчуваючи Своєму Синові, при Хресті. Нікого немає поруч, навіть близькі учні  в страху розбіглися. Небесний Страждальник розділяє Свою скорботу лише зі Своєю Матір'ю... І, кожного разу, коли перед нашим уявним поглядом картина страхітливої невдячності людини своєму Богові  і Спасителеві, ми бачимо Її... Ображаючи своїми  гріхами Господа, ми наносимо живу рану Йому і Його Пречистій Матері тим, що не приймаємо спокутну жертву Її Сина.

Вона і сьогодні, подібно до Свого Божественного Сина, готова пробачити нас, молитися про нас, невдячних і злих. І ця молитва зафіксована в Її іконах, що іменуються "Страсна".

Пристрасна ікона Божої Матері - шанована в Православ'ї ікона Богородиці, відноситься до іконописного типу Одигітрія. Свою назву ікона  дістала унаслідок зображення поряд з лицем Богородиці двох Ангелів, що тримають в руках знаряддя Пристрастей Христових - один з хрестом, інший  з губкою і списом.





Походження ікони невідоме. З прославленим на початку XVII століття шанованого списку ікони пов'язана розповідь про мешканку села Палиці на ім'я Катерина.

Катерина, після того, як одружилася, стала піддаватися припадкам і біснуванню: втратила розум, втікала в ліс і не раз робила замах на самогубство. У хвилини просвітлення вона молилася Матері Божої і дала обітницю у разі зцілення поступити в монастир.

Після одужання вона згадала про обітницю лише через довгий час, відчула страх і від душевного хвилювання злягла в ліжко. Тричі являлася їй Пресвята Богородиця, повеліваючи хворій йти в Нижній Новгород і купити у іконописця Григорія Її ікону для молитви. Виконавши це, Катерина отримала зцілення, і відтоді від тієї ікони почали здійснюватися чудеса.

За вказівкою царя Олексія Михайловича в 1641 році 26 серпня (13 серпня по старому стилю) ікону з села Палиці перенесли в Москву. Її урочисто зустріли біля Тверських воріт, на цьому місці поставили церкву, а в 1654 році був заснований Страсний монастир, єдиний в Росії присвячений цій Чудотворній іконі.





У сучасному холодному, жорстокому і безлюбовному столітті ікона Божої Матері "Страсна", що знаходиться на Вінничині у Свято-Покровском храмі с. Отченашівка (нині Комаргород), через мироточення і багато чудес звертається сьогодні до нашого черствого серця, нагадуючи про те, що вчинив на голгофі для нас Її Син і наш Господь Ісус Христос.

З часу повернення цієї ікони храму починається духовне відродження в цьому селі і його околицях.

Ікона в Гребінці буде два дні. 5 квітня її можна буде відвідати в Храмі Пантелеймона Цілителя, що на території залізничної лікарні.




Ікона Божої Матері «Страсна»





В Храмі Святого Георгія Побєдоносця

Grebenka.com



Схожі матеріали:
👁 3019
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Георгій Побєдоносець, Храм, «Страсна», Гребінка, ікона, Божа матір




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ