Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.04.2012

Гребінчани активно почали збирати березовий сік. Чим корисні березові сльози?



Гребінчани активно почали збирати березовий сік. Чим корисні березові сльози?

Кінець березня - початок квітня - час масової заготівлі березового соку. Саме в цю пору, коли бруньки ще не з'явилися, а рух соку вже розпочався, «березові сльози» найбільш цілющі.

Гребінчани активно почали збирати березовий сік.

Впевнитись, що дерево вже має сокорух, можна відломивши гілочку берези чи навіть зробивши шилом кілька проколів на стовбурі. Якщо на місці уколу або там, де відламали гілочку, виступить крапля соку, можна починати його збір.

Заготовляти сік як для власних потреб, так і для промислової заготівлі потрібно з обов'язковою випискою лісового квитка. За порушення цієї вимоги заготівельників-порушників чекає адміністративна або навіть кримінальна відповідальність, залежно від заподіяної шкоди.

Розмір штрафу -від 173 до 760 грн.

Найбільше соку дають старі берези

Чим старіше дерево, тим краще збирати з нього сік. Найкраще брати берези, яким уже за 30 років.

Кращим часом для збору соку вважається проміжок між 12 і 18 год., коли він тече найсильніше На висоті 30-50 сантиметрів від поверхні землі на деревах свердлять канали діаметром один сантиметр на глибину два-п'ять сантиметрів. На березах діаметром 20-26 сантиметрів роблять один отвір, діаметром 27-34 сантиметрів - два, 35-40 сантиметрів - три, а за 40 сантиметрів - чотири і більше.

Потім у цей отвір вставляють жолобок, по якому сік вільно стікає в підставлений посуд. Отвір краще робити з північної сторони, оскільки струмінь соку там сильніший.

Рани на дереві треба обробити

Одне доросле дерево може дати за добу від двох до десяти літрів соку. Тривалість рясного сокоруху в берези 7-12 днів (до розпускання листя), тому за сезон можна отримати від 21 до 100 літрів соку.

У дерев із добре розвиненими кронами і великою кількістю живих гілок спостерігається підвищена сокопродуктивність. На це також впливає тип лісу та рівень ґрунтових вод. Наприклад, береза, яка росте біля болота, може дати більше соку, але він буде не дуже смачним. 

Заготівлю треба вести дбайливо, щоб не виснажити саму березу.

Якщо сік із берези починає мутніти, зменшується соковиділення, значить сезон збору закінчився. Отвір обов'язково треба закрити дерев'яною пробкою або замазати садовим варом, пластиліном, воском, чи господарським вапном.

ДО РЕЧІ

Березовий сік «оздоровлює» кров, має кровотворну і регенеруючу дію, стимулює обмін речовин в організмі. Сік корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Березовий сік доцільно включати в у свій раціон при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також хронічних гастритах. Його п'ють як сечогінний засіб при подагрі, артритах, набряках, ревматизмі, простудних захворюваннях, бронхіті, туберкульозі.

Сік добре втамовує спрагу і покращує апетит. Його застосовують звичайно у свіжому вигляді. Але він швидко прокисає, тому його зберігають в холодному місці, а про запас консервують з цукром, лимонною кислотою.

На 1 л соку додають 125 г цукру і 5 г лимонної кислоти. Потім фільтрують, розливають у банки, пастеризують і закручують кришками.

А ще березовим соком корисно мити волосся при лупі, для посилення їх росту і появи блиску і м`якості (ту ж властивість має настій березового листя).

Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований напій!

Квас можна приготувати дещо по-іншому: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. У описаних вище випадках квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується: його можна зберегти на все літо.

Наші предки пили березовицю без додавання цукру - це був традиційний слабкоалкогольний напій на застіллях. Можна настояти березовий сік на сухофруктах, в банці, прикритій марлею, теж приблизно 2 тижні. А ще можна додавати в «березові сльози» сік ягід, настої їх на травах, загалом, використовуйте на здоров`я цей чудовий весняний подарунок природи!

Читайте також:
Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1916
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ