Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.04.2012

12 квітня Українська космонавтика відзначє День працівників ракетно-космічної галузі (Фото)



12 квітня Українська космонавтика відзначає День працівників ракетно-космічної галузі  

Одним з перших випадків застосування ракетної зброї на Русі стали події 1516 року, коли в битві проти ординців під Білгородом були застосовані ракети українського козацтва "вогняні рурки".

В 1828 році справжнім випробуванням для російської армії став штурм фортеці Браїлов на Дунаї.

Підчас першого її штурму загинуло 5 тисяч воїнів. Коли новий командувач, майбутній генерал-фельдмаршал І.Ф.Паскевич зібрав військову раду, щоб спланувати черговий штурм, інший уродженець Полтавщини та винахідник зброї, генерал Олександр Дмитрович Засядько доповів, що невдовзі під Браїлов доставлять пускові ракетні установки.

Протягом тижня генерал навчив 23 роти ракетників. Після чотириденного штурму гарнізон Браїлова, фортеці-замку з могутніми триповерховими баштами, добряче знекровлений і наляканий ракетним обстрілом, капітулював. До речі, свого часу саме через О.Д. Засядька імператор Олександр І пропонував останньому кошовому Запорізької Січі Петру Калнишевському, який був заарештований ще 1775та засланий в Соловецький монастир, повернутися в Україну.

Із 1946 року XX століття Полтавський аеродром став базою 13-ї гвардійської Дніпропетровсько-Будапештської бомбардувальної авіадивізії авіації далекої дії (АДД) та 185-го гвардійського Кіровоградсько-Будапештського авіаполку.

Про історію буде далі... В наш же час, а саме на початку 2012 року в Укрінформі відбулася прес-конференція Голови Державного космічного агентства України (далі - ДКАУкраїни) Ю.С. Алексєєва, присвячена підсумкам роботи космічної галузі у 2011 році.

Серед основних досягнень Голова ДКА України відзначив успішний запуск 17 серпня 2011 року вітчизняного космічного апарату дистанційного зондування Землі "Січ-2" в рамках програми "Дніпро".

Наданий час отримано більше 600 знімків поверхні Землі. На їх основі фахівцями ДКА України виконані перші тематичні завдання з моніторингу вирубки лісових масивів, від стеження схожості озимих культур в різних областях України, моніторингу надзвичайних ситуацій.

В отриманні інформації зацікавлено багато як українських, так і іноземних користувачів.

У 2011 році здійснено 6 успішних пусків ракет-носіїв українського виробництва та виведено на орбіту 12 космічних апаратів. Чотири пуски виконано в рамках програми "Наземний старт", та по одному за програмами" Морський старт" та "Дніпро".

Позитивним моментом для космічної галузі стало відновлення роботи проекту "Морський старт", в якому експлуатується ракета-носій "Зеніт-3SL". Всього з 1991 року відбулося 125 пусків українських ракет-носіїв.

Продовжено роботи з реалізації проектів національного значення - створення пускового центру "Алкантара" (Бразилія) для експлуатації ракети-носія "Циклон-4" та створення Національної супуnникової системи зв'язку "Либідь".

До речі, підчас нещодавнього візиту до Бразилії Президент України В.Ф. Янукович високо оцінив проект "Циклон-4" та заявив, що проекте головним науково-технічним проектом між двома державами. Крім того, В.Ф. Янукович повідомив про вирішення усіх фінансових питань по цій програмі.

На засіданні Кабінету Міністрів України 15 лютого 2012 року схвалено проект Концепції Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013-2017 роки.

В рамках реалізації міжнародного проекту з фундаментальних досліджень Всесвіту "Радіоастрон" українські вчені беруть участь у виконанні наукової програми, в якій використовується унікальна вітчизняна наземна космічна інфраструктура - радіотелескоп РТ-70(м. Євпаторія).

Одним з важливих державних завдань, що виконуються Державним космічним агентством України, є реалізація Програми утилізації твердого ракетно.го палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. В 2011 році в експлуатацію введено дослідно-промисловий об'єкт вилучення твердого ракетного палива. З метою утилізації протипіхотних мін ПФМ-1 (1С) модернізовано термічну піч та інфраструктуру на Павлоградському хімічному заводі.

Що стосується оборонного замовлення, то у разі належного фінансування, до початку льотних випробувань багатофункціонального ракетного комплексу "Сапсан" для Збройних Сил України вітчизняні зброярі підійдуть в 2015 році.

Серед інших міжнародних аспектів космічної діяльності Ю.С. Алексєєв відзначив, що актуальним є продовження співробітництва з Російською Федерацією, країнами Європи, Америки та Азії, створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія "Таурус-2", успішний запуск якої відбувся 13 лютого 2012 року з космодрому Куру у Французькій Гвіані.

У свою чергу, веб-сайт ДП "АНТОНОВ" повідомив про розроблення ескізного проекту запуска штучних супутників Землі за допомогою авіаційно-космічних систем. Цей проект отримав назву "Повітряний старт". Передбачається, що повітряною стартовою платформою буде важкий транспортний літак АН-124-100 ВС "Руслан".

Повертаючись до історії, нагадаємо, що в Полтавській області діє два прекрасних музея - Полтавський музей авіації та космонавтики, а також Полтавський музей дальної авіації.




Фрагмент кабіни військового літак ТУ-16. Полтавський музей авіації та космонавтики


В Полтавському музеї авіації та космонавтики зібрані унікальні матеріали, присвячені найвидатнішим подіям в аерокосмічній науці й техніці в Україні і в світі, а також у життєвому шляху та творчій спадщині визначних діячів у галузях авіаціїта космонавтики. Відображено внесок наших земляків у перемогу у роки Великої Вітчизняної війни, зокрема розповідається про операцію "Френтик". Єкспозиції відображають участь України    у міжнародних космічних проектах.

Експозиційні розділи містяться в шести залах. Вони присвячені внеску вчених, конструкторів, спеціалістів, пов'язаних з Полтавщиною.




Уніфіковане крісло для катапультування К-36Л (Л – „легке”) використовується
для покидання пілотом кабіни ЛА в аварійній ситуації.
Музейна експозиція в Полтавському музеї авіації та космонавтики


Матеріали ознайомлюють із роками навчання, працею, їх внеском у розвиток аерокосмічної науки і техніки з XVIII ст. до сьогодення: Засядька О.Д., Кованька О.М., Котельникова Г.Є., Кондратюка Ю.В. (Шаргея О.Г.), Побєдоносцева Ю.О., Кисенка М.С., Челомея В.М., Берегового Г.Т. та багатьох інших.

Фондові колекції налічують майже 4 тис. експонатів, архівні - понад 10тис. одиниць, зібрані бібліотека, негатека, відео-та інші матеріали. Серед експонатів основного фонду є предмети, що становлять значну історичну цінність. В музеї проводяться лекції, організуються виставки, демонструються фільми.




Літак Су-15ум, винищувач-перехоплювач. Музейна експозиція літаків ВПС України, м. Полтава


В експозиції Полтавського музею дальної авіації, крім зразків військової авіаційної техніки, знаходиться також літальний апарат серії "Космос". Цей апарат реально перебував у космічному просторі.




Речі Леваневського С.О.




Рішаючий пристрій прицілу ОПБ-15. Музейна експозиція в
Полтавському музеї авіації та космонавтики











Рідинний реактивний двигун




Ту-134 УБЛ - учбово-бойовий літак. Музейна експозиція літаків ВПС України




ТУ-16 - важкий двухмоторний реактивний багатоцільовий літак.
Музейна експозиція літаків ВПС України


Головний спеціаліст Головного управління інформаційної т
а внутрішньої політики облдержадміністрації.
Фото: Сліпака Ігоря



Схожі матеріали:
👁 1531
Категорія: Суспільство
Теги: авіація. космонавтика, 12 квітня, Українська космонавтика




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ