Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.04.2012

Православні християни святкують Воскресіння Христово - Пасху



Православні християни святкують Воскресіння Христово - Пасху

Сьогодні православні християни відмічають своє головне свято - Пасху, Воскресіння Ісуса Христа. У православних храмах по всьому світу в ніч з суботи на воскресінні відбулися урочисті Пасхальні богослужіння.

Слово " Пасха" прийшло із староєврейської мови і означає " проходження", " позбавлення", тобто свято Воскресіння Христова означає проходження від смерті до життя і від землі до неба. День святкування Пасхи встановлений Першим Вселенським Собором в 325 році.

Православні помісні церкви визначають дату святкування Пасхи по так званій александрійській пасхалії. Вона повинна доводитися на перше воскресіння після першого повного місяця, починаючи з 30 березня.

У євангелія сказано, що на третій день після поховання Христа, рано вранці в неділю, декілька жінок-мироносиць (Марія, Саломия, Іоанна) пішли до труни, щоб принести пахощі, призначені для тіла Ісуса. Підійшовши, вони побачили, що великий камінь, що загороджував вхід в труну, відвалений, труна порожня, а на камені сидить Ангел.

Вид його був як блискавка, і одяг його білий як сніг. Устрашившись Ангела, жінки прийшли в трепет. Ангел же сказав: "Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте: Ісуса розіпнутого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав".

Із страхом і радістю поспішили жінки сповістити апостолам про побачене. "І це, Ісус зустрів їх і сказав: радійте! І вони, приступивши, вхопилися за ноги його і вклонилися йому. Тоді говорить їм Ісус: не бійтеся; підіть, сповістіть братам моїм, щоб йшли в Галілею, і там побачать мене". І воскреслого побачили його учні.

Пасха святкується сім днів, тобто увесь тиждень і тому цей тиждень називається Світла пасхальна Седмиця. Кожний дня тижня теж називається світлим; Світлий понеділок, Світлий вівторок і т. д. Увесь період до того, що Вознесло - 40 днів після Пасхи - вважається пасхальним періодом, і православні вітають один одного вітанням "Христос воскрес"! і відповіддю "Воістину воскрес"!

Звичай дарувати один одному на Паску фарбовані яйця з'явився ще в I столітті від Різдва Христова. Церковне віддання свідчить, що в ті часи було прийняте, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина, прийшла в Рим до імператора Тиверію з проповіддю віри, то подарувала Тиверію просте куряче яйце.

Тиверій не повірив в розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, начебто це яйце раптом стало червоним".

Тут же на очах імператора відбулося диво - яйце стало червоним, свідчивши істинність християнської віри.

До речі, після Великого посту слід дотримуватися простих, але важливих правил, щоб розговіння не стало причиною поблем із здоров'ям.

Шановні  гребінківці!

Великдень - свято особливо шановане та величне. Цей день є символом перемоги життя над смертю, добра над злом, віри - над безнадією. Великодні дні спонукають усіх по-новому відчути себе в світі, оцінити чистоту своїх помислів, бажань та вчинків, а ще - бути добрішими, милосерднішими, терплячішими та благороднішими один до одного.

Вітаюємо Вас, шановні жителі Гребінки та району, з найсвітлішим  святом Христового Воскресіння, бажаємо Вам душевної рівноваги і гармонії, спокою, миру і добробуту. Нехай у цей Великий День душа повниться відчуттям чистої радості і добра, а теплі писанкові барви звучать у Вашому серці найсвітлішою надією.

Кожна Ваша молитва хай єднає Вас з відкритим Великоднім небом і повертається пречистим Господнім благословенням. Злагоди, достатку, віри і щирої любові Вам та Вашим родинам.

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1194
Категорія: Суспільство
Теги: Пасха, Воскресіння Христово, Галілея




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ