Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.04.2012

Сьогодні у православних християн починається поминальний тиждень



Сьогодні у православних християн починається поминальний тиждень

Другий тиждень після Великодня називається поминальним або Томиним (Фоминим) тижнем. Починається він Томиною або Провідною неділею.

Цього дня поминають померлих. У різних місцевостях України цей обряд має свої назви – "гробки", "могилки", "бабський Великдень".

Але скрізь, по всій Україні, поширена назва "Проводи".

 Сьогоднішній день отримав свою назву через події, які відбулися за тиждень після воскресіння Ісуса. Апостол Тома не вірив у воскресіння поки не побачив ран на тілі воскреслого Ісуса та не встромив свого пальця у рану на Його боці. Ісус дозволив йому до себе доторкнутися, і лише тоді Тома повірив.

 Інша назва цієї неділі – Анти-Пасха. Це немов повторення Пасхи. Цього дня їдять спеціальний хліб, що називається Атрос. Назва "Провідна неділя" свідчить про те, що свято Пасхи триває. Згадуючи померлих, не годиться називати їх "небіжчиками", бо в ці дні "вони все чують, яка про них мова мовиться". Найкраще їх називати родичами.

 У старих писемних пам'ятках, у Троїцькому та Новгородському літописах, датованих 1372-1973 роками, згадується й інша назва – Радуниця або Радовниця. У церковному словнику 1773 року є згадка про те, що в Радуницю був звичай поминати померлих свояків за язичницькими обрядами.

Люди приносили на могилу вино пиво, пироги, млинці, і після відправи священником панахиди, взявши чарку з вином або склянку з пивом, лили частину на могилу, а решту допивали самі.

Вже з неділі в церквах починаються заупокійні панахиди і літургії, а на кладовищах - громадські поминання по померлих родичам.

Чого не можна робити в поминальний понеділок?
• Справжній християн не може піти відвідати покійних, не відвідавши перед цим церкву.

• На кладовищах не можна їсти, тим більше - влаштовувати бенкети на могилах. Їстівне необхідно роздати дітям і жебракам - саме це називається поминальна трапеза.

• На кладовищі не можна співати "для душі".

• Не можна класти сигарети на могили покійних, тому що за життя вони палили.

• Родичам покійних не можна пити алкоголь, поливати їм могили або залишати в місткостях біля них. Церква дуже строго дивиться на ці речі.
Що можна робити в поминальний понеділок?
• Прийшовши після храму на кладовищі, треба осяяти себе хресним прапором, прочитати коротку молитву, наприклад "Христос Воскрес з мертвих, смертю смерть поправ і сущим в гробех живіт дарував".

• Можна згадати щось хороше про покійних.Якщо поруч нікого немає, можна залишити мінімальну кількість пасхальної їжі- яйця і паски.

• Якщо не встигли заздалегідь прибратися на могилах і прикрасити їх віночками, це можна зробити в поминальний понеділок.

• Можна організувати на могилі лампадку з церковної свічки. При цьому, якщо для неї немає під рукою ніякої місткості, свічку можна поставити прямо в землю.



Джерело:  УНН


Схожі матеріали:
👁 1588
Категорія: Суспільство
Теги: могилки, Гробки, Бабський Великдень, Проводи християни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ