Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.07.2012

Якої якості нині швидкостиглі кавуни та дині на ринках Гребінки



Якої якості нині швидкостиглі кавуни та дині на ринках Гребінки

Ще кілька років тому перші кавуни в Гребінці з’являлися ближче до серпня. В цьому році баштанна продукція на ринках з’явилася раніше на кілька тижнів, порівняно з минулим роком.

«Кавуни незабаром будуть достигати раніше за полуниці», – жартують покупці на ринку та розповідають страшні чутки про добрива і нітрати й все одно… купують смачну соковиту ягоду.

Майже всі покупці впевнені, що ранні кавуни – закордонні гості з далекої Туреччини, дехто з продавців теж це підтверджує, тим часом інші кажуть, що кавуни на гребінківських прилавках – начебто херсонські.

А от чому вони щороку достигають раніше, на це питання однозначної відповіді немає. Чим обумовлюється така швидкість достигання та яка кількість нітратів міститься в кавунах та динях?

— Цьогоріч перевірка баштанних культур ще не робилася, — повідомила Наталія Соколова, завідувач відділу гігієни харчування обласної СЕС Полтави, — такого розпорядження ще не було.

Судячи з цього, про якість і про кількість нітратів у смугастих ягодах можна тільки здогадуватися.

В домашніх умовах, чи якимось іншим чином перевірити кавуни на вміст шкідливих речовин неможливо. В минулому році кавуни містили дозволену норму нітратів, порушення були виявили тільки у Кременчуцьких динях.

ЧИТЕЙТЕ ТАКОЖ: Дешевих кавунів гребінчани не дочекаються

Нітрати у кавунах - рідкість, найбільше їх у ранніх динях. У кавуні багато вуглеводів. Якщо їсти їх на голодний шлунок, розпочинається бродіння та розлад шлунку. Відразу люди думають, що це отруєння. Тож кавуни рекомендовано їсти після вживання їжі.

Загалом нітрати - це доля азотної кислоти, бо без азоту рослина не може існувати. Іноді кавуни для швидкого росту перенасичують азотом.

За словами фахівця, швидке дозрівання баштанних досягнуто за допомогою розсадного способу вирощування та використання тимчасових плівкових накриттів різних конструкцій. Також цьому сприяла суха і тепла погода з температурою повітря 25-30?С та достатнє сонячне освітлення на початку сезону, яке і прискорило вегетаційний період.

Лікарі ж в свою чергу радять утриматись від вживання сумнівного товару, який може нанести серйозний удар по здоров’ю.

ЯК ВИБИРАТИ КАВУНИ

•    Кавун слід купувати в спеціально призначених для торгівлі місцях, в магазинах, а не на стихійних ринках.

•    3 кавунів одного сорту і однієї партії краще вибрати кавун великий, але не гігантський. Чим більший і при цьому легший кавун, тим він спіліший.

•    При виборі кавунів слід уникати дуже маленьких і дуже великих.

•    Сухий хвостик - ознака стиглості.

•    Світла пляма на боці, на якому лежав кавун, повинна бути максимально жовтою.

•    Стиглий кавун обов'язково покритий твердою блискучою шкіркою, яку важко проткнути нігтем. Якщо шкіра легко протикається - значить плід сирий, незрілий. Можна ще потерти кірку і понюхати: запах свіжоскошеної трави теж говорить про недоспілість.

•    Стиглий кавун завжди пружинить під ударом і іноді резонує при поплескуванні. Якщо по ньому постукати, чути не глухий, а чистий, дзвінкий звук.

•    Можна прикласти кавун до вуха і з усіх сил здавити його руками. У стиглої ягоди шкірка трохи прогнеться і затріщить

•    Смугаста кірка має бути максимально контрастною.

•    Щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе - значить стиглий.
Перед тим, як їсти кавун

Перед тим, як розрізати кавун, не забувайте його ретельно вимити теплою водою з милом. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику. У різних частинах рослини нітрати, якщо вони є, накопичуються нерівномірно. Дослідження показують, що в кавунах найбільш отруйна м'якоть біля шкірки товщиною приблизно 3 см, тому дитині краще запропонувати ту частину, яка ближче до серцевини.

На шкірці кавуна зберігаються частинки ґрунту, пилу, різні мікроорганізми, тому неретельно вимитий плід може послужити причиною кишкової інфекції. Не слід купувати кавуни з пошкодженою шкіркою або вже розрізані.

Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плода у присутності повітря (достатньо навіть маленької ранки), І при вживанні в їжу такого кавуна можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. Крім того, нерідко кавун з'їдається не відраіу І зберігається розрізаним при кімнатній температурі. В цих умовах на поверхні плоду також починають роїмножуватися мікроорганізми.

Щоб уберегти cебе від нітратів, слід уважно оглянути розрізану ягоду якщо м'якоть м'яка, має яскравий колір і в її текстурі не попадаються жовтувато білі ущільнення і волокна, канун гарний.


Схожі матеріали:
👁 1877
Категорія: Полтавщина
Теги: Ринок, Гребінка, сес, диня, кавун, якість, полтава




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ