Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.05.2013

Для гребінківських школярів вікно в Європу відкрив Сергій Савелій (ФОТО)


17 травня у Будинку культури зібралися старшокласники міських шкіл з нагоди святкування Дня Європи в Україні


Для гребінківських школярів вікно в Європу відкрив Сергій Савелій

17 травня у Будинку культури зібралися старшокласники міських шкіл з нагоди святкування Дня Європи в Україні.

Європа така далека від Гребінки, але наблизив її до нас наш земляк Сергій Степанович САВЕЛІЙ. Про життєві здобутки українського спортивного телекоментатора, заслуженого журналіста України Сергія Степановича розповіла Людмила Андріївна Безвиненко.

У 1972 році він закінчив середню школу в Кулажинцях, а у 1981 році - факультет журналістики КНУ ім. Т. Г. Шевченка. В юності захоплювався вільною боротьбою, став срібним призером чемпіонату Полтавщини 1973 року (товариство "Трудові резерви").

Єдиний з українських телевізійників побував на всіх десяти Олімпійських іграх за участю спортсменів незалежної України (1994 р.- Ліллехаммер (Норвегія), 1996 р. — Атланта (США), 1998 р. — Нагано (Японія), 2000 р. — Сідней (Австралія), 2002 р. — Солт-Лейк-Сіті (США), 2004 р. — Афіни (Греція), 2006 р.  — Турин (Італія), 2008 р.- Пекін (Китай), 2010 р.- Ванкувер (Канада), 2012 р.- Лондон (Англія)). Першим серед українських спортивних журналістів одержав нагороду AIPS (Міжнародної асоціації спортивної преси) за роботу на 10-ти Олімпіадах — зменшену копію олімпійського факела Лондона-2012.

Сергій Савелій коментував перший матч 1-го чемпіонату України з футболу — «Чорноморець» — «Карпати» (1992), провів перший прямий репортаж з Олімпійських ігор (12 лютого 1994 року, відкриття Олімпіади в Ліллехаммері, разом з Сергієм Лифарем). Коментував матчі київського «Динамо» в Лізі чемпіонів в найуспішнішому сезоні 1998–1999 років. Був віце-президентом федерації настільного тенісу України. Член президії Асоціації спортивної боротьби України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 травня Гребінківщина відмітила День Європи (ФОТО)

Нині Сергій Степанович працює заступником директора творчого об'єднання "Спорт" Національної телекомпанії України.

Мабуть, сучасна молодь таки мала уявлення про свого земляка, чи тема спорту багатьом гребінківцям була не байдужа, тому в прохолодному залі стояла тиша, було чутно, як пролетіла муха. Зацікавленість школярів розповіддю легендарного коментатора була непідробною.





Слід відмітити, що як співрозмовник, Сергій Степанович заворожив аудиторію, як дівчат, так і хлопців. Причому, з першої хвилини було зрозуміло, що коментатор підготувався до зустрічі з молоддю, вибудував план своєї розповіді та згрупував побачені європейські країни в залежності від поїздок та вражень.

Професіоналу розмовного жанру так вдалося організувати цю зустріч, що більшості слухачів здалося, ніби це вони завітали у гості до земляка та переглядають його сімейний альбом. Наскільки щирою та невимушеною була розповідь про той далекий закордон.

А Сергій Степанович лише, посміхаючись у розлогі вуса, зауважував: "якщо будете в Парижі, не шкодуйте грошей - підніміться на найвищий ярус Ейфелевої вежі!", або "кожен українець повинен побувати у златій Празі, вона не так далеко, - за тим картопляним полем, як кажуть...", або "завітавши до Туреччини, обов'язково скуштуйте місцевий делікатес -смачну рибу, виловлену в Босфорі".





С.С. Савелій розповів дітям про європейські країни, які вперше відвідав - це Болгарія, Румунія, Чехія та Польща. Закордонних фотознімків кінця 80-х, початку 90-х років не має, тому Сергій Степанович поділився лише спогадами. Перша поїздка у Болгарію відбулася влітку 1989 року. Тоді у складі футбольного клубу засобів масової інформації Сергій Савелій грав зразу після довготривалої дороги.

Далі розповідь коментатора була присвячена футбольним маршрутам Європою з командою "Динамо", вона була ілюстрована слайдами. В більшості фотознімки Сергій Степанович робив біля історичних та архітектурних пам'яток, тому кожне місто "мало своє обличчя", а фото нагадувало про враження від країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Гребінці боротимуться з СНІДом футбольними матчами та просвітницькими заходами

Юнаки залюбки слухали про колишні здобутки "Динамо". І фото біля музею футбольного клубу " Барселона" переконливо доводило перемогу наших над іспанцями. "Тоді, - говорить Сергій Савелій,- динамівці обіграли Барселону 0:4".

Іспанія у фотографіях коментатора заграла барвами Середземного моря, незвичними архітектурними ансамблями та пам'ятниками, зокрема Сервантесу та його героям. Чудові краєвиди та історія Великобританії та Німеччини, Бельгії та Данії, Франції та Туреччини; замки та мости, собори та парки, мечеті та стадіони, -все це було відображене у розповідях та знімках Сергія Степановича.





Якщо серед дівчаток було не так багато шанувальниць футболу, то їх терпіння було винагороджене наступними розповідями про країни, в яких проходили Олімпійські ігри.

Хоч і відвідав наш земляк 10 Олімпіад, але в європейських країнах їх було лише 4,тому мова йшла про Норвегію, Грецію, Італію та Англію. Сергій Степанович запросив всіх побувати в Афінах на древньому стадіоні, щоб відчути у собі олімпійський дух, посидіти на тих мармурових сидіннях, як це робили перші олімпійці та їх вболівальники.

Він, розповідаючи про цікаві події, згадував своїх колег, відомих спортсменів та державних діячів. Для кожного знаходилося тепле слово та перелік всіх досягнень. Дивує те, що Сергій Степанович пам'ятає всі рахунки матчів, прізвища, голи, не дивлячись на те, що минуло два десятка років.

Про першу Олімпіаду для незалежної України С.Савелій розповів: "У 1994 році на Олімпіаду в Ліллехаммері від нашого телеканалу вирушило четверо осіб - журналісти й коментатори. Проте, в Борисполі ми могли лишитися втрьох. Як з'ясувалося пізніше, посольство Норвегії, певно через прихильність до делегації знімальної групи, ставлячи візу, не помітили, що термін дії паспорта Сергія Лифаря, нині вже, на жаль, покійного, закінчувався 31 грудня 1993 року. А милетіли на Олімпіаду 11 лютого 1994 року. Нам пощастило, що прикордорнні служби сприяли нам і продовжили термін дії паспорта. Це була перша наша Олімпіада, обсяг мовлення був дуже великим, близько 110 годин.

На білій Олімпіаді в Ліллехаммері наша спортивна редакція встановила світовий рекорд. Наші журналісти та коментатори увійшли в першу шістку телевізійних країн світу, які видали 110 годин мовлення, але нас було всього четверо, а з інших телеканалів - близько 50 осіб"
.





З Олімпіади в Афінах у Сергія Степановича залишився знімок з Іриною Мерлені. Коментатор, гордовито посміхаючись, зауважив, що на фото з Олімпійською чемпіонкою Афін з вільної боротьби, він виглядає кримезним красенем. «Секрет в тому, - говорить Сергій Степанович, - що Ірина - маленька на зріст».

Про труднощі журналістської праці коментатор розповів: "Був складний момент у Турині в 2006 році на Олімпійських іграх. Ми були високо в горах, коли мали відбуватися змагання з фрістайлу, які ми повинні були транслювати. На жаль, пішов сильний сніг, який завадив автобусам із технікою піднятися в гори, а журналістам, які з'їхалися з усього світу - спуститися вниз. Ми спускались з вершини 2-3 години, як італійські партизани в Альпах - хто на чому. Тоді ми відчували серйозну небезпеку, про те, тепер я згадую цю пригоду як курйоз."





Розповідаючи про минулорічну Олімпіаду у Лондоні, Сергій Степанович продемонстрував найбільше слайдів, на яких були сфотографовані визначні місця Англії. Більшості глядачів здалося, ніби вони самі завітали до туманного Альбіону, проїхали Тауерським мостом, прогулялися Гайд-парком, вийшли на площі закоханих Пікаділлі, покаталися. на «Лондонському оці», відвдали Вестмінстерський палац та Біг Бен, пройшлися Трафальгарською площею, де велично стоїть адмірал Нельсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фракція політичної партії «УДАР Віталія Кличка» з'явилася в Полтавській обласній раді

Приголомшив красою зелених кортів Уімблдон, де влітку традиційно проводиться відкритий чемпіонат Великобританії з тенісу, на якому буває сама королева. В основному, школярі Гребінківщини вивчають англійську мову, з цими визначними місцями знайомилися на уроках, а закріпили вивчений матеріал на зустрічі з Сергієм Савелієм.

Наприкінці цієї розмови старшокласники наперебій ставили питання коментатору та відомому футбольному вболівальнику. Гарні враження від спілкування вони пронесуть через все життя.




Наталія СТЕЦЕНКО,
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 2152
Категорія: Культура
Теги: учні, Фото, Європа, День Європи, Гребінка, олімпіада, Будинок Культури, Сергій Савелій




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ