Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.10.2016

Гребінківщина на шляху до створення об’єднаної громади


Жваве обговорення навколо процесу децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад триває на Полтавщині


Гребінківщина на шляху до створення об’єднаної громадиЖваве обговорення навколо процесу децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад триває на Полтавщині. Нещодавно консультанти Полтавського РВ АМУ в рамках акції «Децентралізаційний марафон» побували в Гребінківському районі.

Під час зустрічі з головою Гребінківської міської ради Віталієм Колісніченком та представниками виконкому міськради, обговорили потенціал громади, головні аспекти створення ОТГ, нові повноваження, а також відповіли на актуальні питання.

Про обֹ’єднання громад та переваги від цього гребінчани знають не з чуток. Адже це вже не перший візит консультантів регіонального відділення до Гребінки. Близько місяця тому з депутатами міської та районної рад, керівництвом РДА, представниками громадських організацій, говорили про формат добровільного об’єднання навколо міста Гребінка.

Також на ту зустріч завітали й сусіди – представники Пирятинської об’єднаної територіальної громади. Зокрема голова ОТГ Олексій Рябоконь, староста села Олександрівка Іван Тарасовський, член виконкому об’єднаної громади Ніна Клітко. Отже, про успіхи і можливі труднощі гребінчани почули з перших уст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про підсумки роботи 8 сесії Гребінківської міської ради сьомого скликання

За підсумками двох зустрічей Гребінка налаштована на об’єднання, тож тепер чимало залежить від рішення тих населених пунктів, які мають увійти до складу Гребінківської спроможної територіальної громади. Серед таких – села Березівка та Тополеве, що розташовані неподалік районного центру. З жителями цих сіл зустрілися консультанти РВ АМУ.

Непростою видалася розмова у Тополевому із сільським головою Володимиром Лученком місцевими депутатами, мешканцями села. Спочатку люди були налаштовані скептично, втім упродовж розмови градус її змінився – від категоричного несприйняття об’єднання навколо Гребінки до роздумів над цим. Загалом ситуація, яка склалася у Тополевому досить складна – в населеному пункті немає ані школи, ані дитячого садка; закритий будинок культури.

Тож мешканцям села навіть немає, де зустрітися аби обговорити нагальні питання.

– Мене запитують люди, що буде після об’єднання через рік-другий, але, звісно, відповісти на це питання я не можу. Позиція депутатів сільської ради така: «Коли увесь район буде об’єднуватися, тоді й ми, щоб не вийшло так, що об’єднаємося, а стане ще гірше». Я намагався переконати, що гірше не буде, лише краще. Але поки це мені не вдалося. Щодо громади – думки людей розділилися 50 на 50, говорю за тих, які були присутні на зустрічі ( це понад 40 осіб, прим. авт.) Думаю, потрібно проводити подальшу роботу з жителями села, – зазначив сільський голова Володимир Лученко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до Дня спільних дій в інтересах дітей та Всесвітнього дня дитини

Дещо інша позиція в Березівці. Там на візит консультантів очікували сільська голова Алла Сергієнко, директор ЗОШ І-ІІ ступенів, завідувачі дитсадка та бібліотеки, працівники сільської ради. Голова сільської ради каже, що вперше про об’єднання із Гребінкою замислилися ще два роки тому.

– Тоді на сесії депутати давали згоду на об’єднання з Гребінкою. Загалом, традиційно, у громаді думка розділилася – одні за, інші – проти, – говорить Алла Володимирівна. – Якщо буде ініціатива з боку Гребінківської міської ради, винесемо ще раз це питання на сесію для прийняття рішення. Потім зберемо загальні збори села, аби почути думку людей. Якщо розібратися по суті, то ми нічого не втрачаємо від об’єднання, турбуємося лише про те, щоб не закрили школу-дев’ятирічку та дитячий садок. Думаю, що й цю проблему вдасться владнати, якщо укласти необхідний договір із Гребінкою.

Під час зустрічей в цих населених пунктах регіональні консультанти розповіли про нові можливості завдяки бюджетній децентралізації, про переваги для розвитку, які отримує громада після об’єднання, про повноваження, котрі дозволять покращити якість обслуговування місцевого населення, про обов’язки старост, алгоритм та процедуру об’єднання тощо.
 
Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України


Схожі матеріали:
👁 1251
Категорія: Суспільство
Теги: Гребінківщина, Децентралізаційний марафон, децентралізація




Всього коментарів: 1

0
1 Viktor   (21.10.2016)
А куди об'єднаються ті села що далі від Гребінки?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-... На Полтавщині у водоймі села Гаркушинці виявлено тіло 73-...
Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю Поліція Полтави затримала нелегального торгівця зброєю
На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат... На Полтавщині двоє дев’ятирічних дівчат на електросамокат...
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині
У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб... У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб...
На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н... На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ