Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.05.2012

Гребінківська інспекція захисту рослин закликає пасічників дотримуватися правил утримання бджіл



Гребінківська інспекція захисту рослин закликає пасічників дотримуватися правил утримання бджіл

Керівники сільгоспгпідприємств та пасічники Гребінківського району повинні дотримуватися правил та положень, встановлених Законодавством України при утриманні бджіл та вживати необхідні заходи:
• Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у ветлабораторії, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл.

• Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю.

• Отримати ветеринарне свідоцтво на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

• При отриманні повідомлення від організації про гроведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

• За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

• В разі недотримання вимог керівник несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11 ДСП 8.8.1.2.001 -98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96. ,№ 382.
Окрім того у випадку отруєння бджіл необхідно провести такі дії:

- Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові та пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

- Сім'ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім'ї підсилюють.

- Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб, в склад якої входять:
• представник ветеринарної медицини;
• представник інспекції захисту рослин;
• спеціаліст санітарно-епідеміологічної станції;
• працівник сільської ради;
• господар пасіки;
• декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл.
Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосгюдарських підприємств та пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, ай принесе користь обом сторонам, пасічнику - мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства - підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менше як на 25 %, що запилені бд жолами, а пересічним людям - продукти бджільництва для здоров'я та продукцію випущену с/г підприємствами на прилавках магазинів.

Начальник державної Інспекції захисту рослин Гребінківського району,
голова громадської організації бджолярів любителів
газ. «Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1182
Категорія: Новини Гребінки
Теги: пасіка, бджоли, санітарно-епідеміологічної станція




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ