Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.10.2016

Гребінківські байкери організували арт-фестиваль для свого міста


69 номерів, десятки учасників і все заради того, щоб піднести дух молоді в таких депресивних містечках, як Гребінка


Гребінківські байкери організували арт-фестиваль для свого міста «Свобода бути собою» – пілотний фестиваль-конкурс для різних за віком творчих людей у різних жанрах. Відкривати таланти в залізничному містечку відтепер планують щорічно.

Організатори проекту вже відомі в області своїми масовими заходами, зокрема, парадом наречених та ходою у вишиванках. Цього разу члени мотоклубу «Лінкольн» вирішили спробувати об’єднати на одному майданчику танцівників, співаків, театралів, художників, поетів та коміків. За мету ставлять популяризацію здорового способу життя та підтримку культури в маленьких містечках, каже організатор дійства, президент мотоклубу «Лінкольн» Віктор Памір.

– Це пробний фестиваль, цього разу він обласний та безкоштовний. Наступного разу спробуємо внести зміни, можливо, зробимо його всеукраїнським, або навіть міжнародним. Тепер це змагання талановитих людей у різних вікових групах та номінаціях: хореографія, вокал, інструментальний, розмовний, авторський літературний жанри та декоративно-ужиткове мистецтво. Загалом 69 номерів, десятки учасників і все заради того, щоб піднести дух молоді в таких депресивних містечках, як Гребінка.

Учасники з Градизька привезли на фестиваль картини, вишивку, танці та співи. Їхати, кажуть, не близький світ, але варте того.

– Приїхали власним коштом, проте не шкодуємо, це гарна нагода і для дітей, і для нас – викладачів, показати, на що ми здатні. Дітям цікавіше їздити на конкурси, ніж відправляти свої роботи. Тут живе спілкування, сцена, зали. Коли тобі просто прислали грамоту – ну яке може бути натхнення? А батькам хочу порадити – не бійтеся віддавати свою малечу до мистецьких шкіл з раннього віку. Трирічні діти вже старанні учні, – радить учителька образотворчо-декоративно-прикладного мистецтва Марина Чіп з Градизької музичної школи імені Олександра Білаша.
 


 

Її колега по навчальному закладу, керівник зразкового дитячого хореографічного колективу «БОНЖУР» Тетяна Ковтун привезла на Гребінківську АРТ-сцену 24 юних танцюристи. Виступати, каже, їздять часто.

– Бували й на всеукраїнських фестивалях, і на міжнародних, виступали в Болгарії, Словакії. Любимо мандрувати та вчитися в інших. Звісно, приємно перемагати, куди ж без цього.

А от Заслужена артистка України, солістка Національної філармонії та ансамблю Збройних Сил України родом із Гребінківщини Ярослава Руденко, котра приїхала на фестиваль оцінювати вокалістів, говорить, що перемога в таких конкурсах – не головне, важливіше те, як ставляться до учасників судді.

 

 

– Я хочу підтримати цих дітей, допомогти їм. Свого часу в цьому Будинку культури, коли я була маленькою, мені обрізали крила. Після того конкурсу я розчарувалася у собі й на якийсь час зовсім перестала співати. Я на тих людей більше не гніваюсь, пробачила їх, але тоді дала собі слово, що в житті буду чесною. Конкурси талантів мають окрилювати, а не знищувати бажання творити. Особисто мені хочеться, щоб на сцені було більше народного голосу, бо це код нашої нації. Між іншим, я працюю над творчим проектом для діток спільно з хором Верьовки. Будемо проводити конкурс-фестиваль, переможців якого будуть брати до цього хору співати.  




У журі працювали відомі гребінчани

Розмовний жанр «Свободи бути собою» організатори запросили оцінювати відомого українського спортивного телекоментатора, заслуженого журналіста України Сергія Савелія. Заради суддівства в конкурсі на своїй малій Батьківщині чоловік переніс святкування власного Дня народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці відбувся перший обласний творчий Арт-фестиваль "Свобода бути собою!" (ФОТО)

– Гребінківщина – моя рідна земля, тут зарита моя пуповина, і я тут частенько буваю не лише як гість. Наразі вже закінчилася паралімпіада, маю вільний час, тому залюбки погодився. У журі фестивалю такого формату беру участь уперше, тому для мене – це подія. Вважаю, що така кількість номінацій, багатожанровість номерів якомога краще демонструють різноманіття талантів нашого краю. Полтавську поетесу, Заслуженого діяча мистецтв і нашу колегу Марію Бойко найбільше вразив колектив шумових інструментів Гребінки й той факт, що таке свято влаштували байкери.
 


 
– Я зголосилася допомогти фестивалю, підтримати учасників та організаторів, аби такі свята були традицією. Особисто я виросла на таких дійствах. Це шалений майстер-клас для малечі та для тих, хто виступає. Важливо рухатися, важливо прагнути, важливо рости. І, звісно, важливо перевіряти свої сили. Дитина їде на фестиваль не заради диплома чи грамоти, вона бере участь заради навчання, заради позитивних емоцій.

Нині ресурси країни йдуть на те, щоби подолати війну, таких фестивалів стало менше, культуру фінансують з мінімуму. Але такі дійства теж є своєрідним фронтом, на щастя, завдяки цілому гурту організаторів в Україні почався відрив від «совєччини». Лише усвідомивши свою самобутність, розуміючи, куди ми рухаємось, ми почнемо жити краще.






 


Схожі матеріали:
👁 1328
Категорія: Культура
Теги: свобода бути собою, фестиваль-конкурс, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ