Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.06.2015

Як може видозмінитися адміністративно-територіальний поділ Полтавщини?


Адмінреформа – місія можлива?


Як може видозмінитися адміністративно-територіальний поділ Полтавщини?У ході 29-ї позачергової сесії Полтавської обласної ради 6-го скликання, з двома перервами, обласні депутати встигли прийняти стратегічно важливі рішення.

Серед основних – взяття за основу проекту рішення про прийняття перспективного плану формування територій громад. Як може видозмінитися адміністративно-територіальний поділ області?

 У залі зареєструвались 98 місцевих обранців. У порядку денному на розгляд винесли важливі питання, що стосуються не лише адміністративно-територіальної реформи, а й недопущення підвищення комунальних тарифів, нагородження захисників України, благодійників,  координації громадськості тощо. Але найбільша увага була приділена перспективному плану формування громад.

Як зазначається у самому документі, перспективний план розроблено з метою моделювання дієздатних територіальних громад Полтавської області, головним завданням яких має стати поліпшення забезпечення потреб громадян, оперативне та якісне надання їм базових соціальних та адміністративних послуг, поліпшення умов сталого розвитку відповідних територій, більш ефективне використання бюджетних коштів та інших ресурсів.

Він не є фактом об’єднання громад, а лише баченням можливого ефективного територіального устрою на базовому рівні в межах Полтавської області. Тобто концепцією, яка може змінюватися.
 


Гадяч
 

Затвердження цього плану, а також подальше можливе добровільне об’єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу населених пунктів як сільської, так і міської місцевості.
– Ми на порозі історичної події, – переконаний голова ОДА Валерій Головко. – Зазначу, що райони не ліквідовуються, лише змінюються.



Гребінка
 

Згідно із цим планом пропонується утворити 76 територіальних громад замість 524 сільських, селищних та міських рад, які є сьогодні. Реформатори переконані – можна буде заощадити 50 мільйонів гривень, які надходять до місцевих бюджетів і витрачаються на утримання апаратів органів місцевого самоврядування, а не на потреби людей.

Також депутати відхилили проект Звернення Полтавської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України проти недопущення проведення в Україні широкомасштабної адміністративно-територіальної реформи, в ході якої мають бути ліквідовані більшість районів та місцевих рад.




Лохвиця
 

Представники громад висловлювали свої погляди на реформу, ставлення людей до змін і описували проблемні аспекти. Наприклад, у Лохвицькому районі уже визначились і запропонували утворення 9 громад. У Пирятинському районі виявився «наріжний камінь» – с. Ульянівка Гребінківського району. Пирятинці запропонували ульянівцям приєднатись до можливої Великокручанівської громади. Інакше с. Велика Круча Пирятинського району, незважаючи на те, що розташоване за 3,5 км від м. Пирятин, увійде до Пирятинської міської громади.
 


Чорнухи
 

Після другої перерви депутати прийняли за основу рішення «Про схвалення перспективного плану формування територій громад Полтавської області», яке викликало жваву дискусію у залі засідань до і після перерв. Висловились десятки депутатів, сільських голів і представників громад.

Найбільше нарікань і незгоди з реформою звучало від Опішнянської, Зіньківської, Решетилівської та деяких інших громад. Врешті-решт, «за» проголосували 67 депутатів. У цілому депутати проголосують на другому пленарному засіданні 29 сесії після включення в проект рішення усіх пропозицій від місцевих громад. Дату наступного пленарного засідання визначать після консультацій з Президією облради та облдержадміністрацією.

 


Лубни
 

Перед голосуванням голова Полтавської обласної ради Петро Ворона оголосив перерву на 25 хвилин. Він зібрав членів президії облради та голів фракцій на нараду до себе в кабінет, де було визначено, що робити із проектом рішення перспективного плану формування територій громад Полтавської області.

 


Пирятин


Більшість депутатів реформу підтримали, але зазначили, що проект потребує додаткового опрацювання винятково на принципах добровільності громад. Також депутати переконані, що прийняття рішення потрібно відкласти на місяць-два і присвятити цей час консультацям з громадами.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко заявив, що він готовий підписатися під будь-якими пропозиціями від громад.
 

Схожі матеріали:
👁 2832
Категорія: Полтавщина
Теги: Лубни, пирятин, Гадяч, Лохвиця, Полтавщина, Чорнухи, Гребінка, Адмінреформа




Всього коментарів: 1

0
1 toor   (11.06.2015)
откуда 8????
википедия БРЕШЕ? :))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ