Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.05.2012

Як навчитися варити смачну каву


Міцність кави залежить від міри обжарювання і помелу.


Готуємо смачну каву в домашніх умовах.

Міцність кави залежить від міри обжарювання і помелу.

Більше 800 мільярдів чашок цього напою споживається щорічно.

Кава - напій, без якого багатьом з нас важко навіть представити свій ранок. Міцний, гарячий, ароматний, гіркий, чорний і такий, що бадьорить. кава.

Більшість з нас готують своя уранішня кава, знаходячись в стані сомнамбулізму. Тому процес приготування цього смачного і ароматного напою має бути максимально простим, не вимагаючим особливо складних операцій. Звичайно, можна обзавестися добротною і недешевою кавою-машиною, але!

Хороша кава-машина займає багато дорогоцінного простору на робочій поверхні столу, і якщо ти вариш каву тільки один раз в день, з ранку, то ця інвестиція ще не скоро себе окупить.

Із споживаних видів кави найбільш відомі два: арабіка і робуста. Арабіка, з точки зору смаку і аромату, вишуканіша кава, тоді як робуста містить більше кофеїну. Можна виділити три основні регіони, де вирощують каву:
1. Центральна і Південна Америка
2. Йемен і Східна Африка
3. Індонезія
У кожній з країн, де вирощується кава, різний грунт і різні природні і кліматичні умови. Тому один і той же сорт кави відрізнятиметься по своєму хімічному складу, а значить - за смаком і аромату. Саме тому у світі кави прижилися географічні назви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість справжньої кави - сурогат

Обжарювання кави

Складно назвати обжарювання просто процесом, оскільки це більше схоже на мистецтво. Навчити обжарюванню з нуля просто неможливо, для цього потрібно досвід і багаторічну практику.

Навіть у компаній-виробників кави, де процес обжарювання максимально автоматизований, обсмажувальник стежить не лише за показниками датчиків, але і самим зерном: кожному сорту і регіону потрібний індивідуальний підхід.

Виділяють три основні міри обжарювання : легка, середня і сильна. Проте між ними існують всілякі переходи. Чим сильніше обжарювання, тим менше змісту кофеїну в зернах. Найлегша міра обжарювання - корична, скандинавська або новолондонская, а найсильніша - еспрессо.

Між ними, по міри збільшення часу обжарювання - американську, віденську, кубинську, французьку і італійську. Складно сказати, яка міра обжарювання має оптимальний смаковий баланс, оскільки це повністю залежить від твоїх переваг.

Якщо ти все ще хочеш самостійно приготувати дуже смачну каву, купуй обсмажені зерна, і тільки зерна! Не вдаючись до деталей зберігання вибраних тобою обсмажених зерен, можна сказати, що купувати їх слід у вакуумних упаковках, а після зберігати в герметичній банці, в темному сухому місці, при кімнатній температурі, але не більше пари тижнів.

Приготування кави

Все, що треба для приготування каві - це кавові зерна і вода. Краще варити каву з фільтрованою водою, щоб уникнути смакових домішок хлорованої і фторованої води. Ну а якщо вода занадто жорстка або занадто м'яка, то краще використати бутильовану воду.

Отже, ти володієш усіма необхідними інгредієнтами. Залишилося навчитися управляти чотирма основними функціями: температура води, величина помелу, пропорції кави і води і час приготування кави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно збирати і готувати гриби

Розпочнемо з помелу. Молоти зерна треба прямо перед приготуванням каві. Найважливіше в помелі - це отримання крупинок однакової величини. Тому краще купити хорошу конічну жорнову кофемолку - і потужність вища, і служить довше, а головне, стабільна рівномірність помелу.

Чому це так важливо? Якщо крупинки різного розміру, то в процесі заварювання дрібні крупинки будуть перезавариваться, а великі - недозавариваться. У результаті кава може гірчити і в теж час бути недостатньо насиченим.

Пропорції кави і води можуть варіюватися, залежно від напою, який ти хочеш приготувати. Але в цілому, дотримуйся головного правила: чим більше кави, тим краще. Заварену каву можна завжди розбавити окропом, а ось недозаваренный вже нічим не виправиш.

Крім того, якщо ти готуєш каву найбільш поширеним у нас способом фільтрації, то чим менше кави ти використовуватимеш, тим більше гірким буде його смак, оскільки гаряча вода, проходячи через меншу кількість кави, витягне з нього не лише кращі смакові і ароматичні речовини, але і гіркоту. Стандартне співвідношення кави і води для такого способу приготування 2 ст. ложки кави на 180 мл води.

 85-93°С - ідеальна температура води для заварювання кави будь-яким з методів. Для простоти - закип'яти чайник, злічи до 20 і можеш заварювати каву. Якщо температура води занадто висока, кава знову ж таки гірчитиме.

Час заварювання кави залежатиме від помелу. Чим менше помелу, тим менше часу заварки. Розчинність ароматичних речовин в каві мілкого помолу - 1-4 хвилини, середнього - 4-6 хвилин, грубого - 6-8 хвилин.

Отже, споруджуємо саморобну кавоварку. Нам знадобиться термос, електричний чайник, воронка і паперовий фільтр. Встановлюємо воронку в термос, застилаємо паперовим фільтром, засипаємо каву (краще за тонкий помел, але не змеленого в пил), злегка збризкуємо його холодною водою і заливаємо водою з чайника (не забудь долічити до 20 після кипіння).

Чекаємо, коли вода повністю пройде через воронку (це якраз займе 4-5 хвилин) і насолоджуємося своїм творінням.
 
Жіночий журнал IVONA


Схожі матеріали:
👁 2906
Категорія: Здоров'я
Теги: Східна Африка, Робуста, кофеїн, кава, Індонезія, арабіка, Йемен




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ