Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.05.2012

Як не стати жертвою блискавки



Як не стати жертвою блискавки

Гроза відноситься до небезпечних для людини природних явищ. Загрозу під час грози несе блискавка, яка є гігантським електричним розрядом між хмарами або між хмарами та землею.

Блискавка може спричинити лісові пожежі, загорання будинків, може вразити людину.

У травні та влітку грози виникають досить часто. Тому задля своєї безпеки дуже важливо знати правила поведінки під час грози.

Як повідомили в управлінні з питань надзвичайних ситуацій ОДА, найбільша кількість нещасних випадків у грозу (90%) відбувається на відкритій місцевості.   Тож, перш за все, уникайте відкритих місць!

Під час грози краще перебувати у приміщенні або в машині, якщо зняти всі металеві антени з її поверхні. Для захисту будинків та інших споруд треба використовувати блискавковідводи.

Якщо ви перебуваєте вдома, то зачиніть всі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, адже він притягує кульову блискавку, як магніт. У приватному будинку у цей час не паліть піч - блискавка може проникнути в будинок через димохід. Вимкніть усі електроприлади, вийміть з мережі живлення всі штекери та зовнішні антени.

Якщо ви все ж таки опинились під час грози не в приміщенні, то пам'ятайте, що небезпечно знаходитись на підвищеному місці, біля металевих конструкцій, ховатись під окремо стоячими деревами і під навісами!

Якщо ви опинилися у полі, то знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб воно було сухим, бо волога земля сильніше проводить електрику. Cядьте, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд.

Якщо під час грози ви опинилися у лісі, то знайдіть низькі дерева, що ростуть поруч. Ніколи не ховайтеся під одиноким високим деревом - це небезпечно. Запам'ятайте, що найбільш небезпечні дерева - це дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка влучає у березу та клен.

Якщо вас двоє, троє чи більше, - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл.

Не користуйтесь під час грози мобільними телефонами, бо вони є своєрідними приймачами блискавки;

В грозу не бігайте і не плавайте, зупиняйтесь, якщо ви їдете на велосипеді чи мотоциклі.

Якщо все ж таки лихо трапилося, і людину уразила блискавка, то потерпілому необхідно надати допомогу:
- розстебнути одяг, укласти на спину, підкласти валик із одягу під шию, щоб створити кращу прохідність шляхів дихання;

- у разі відсутності дихання розпочати штучне дихання способом "рот у рот" або "рот у ніс";

- у разі зупинки серця негайно почати одночасно робити закритий масаж серця та штучне дихання;

- в будь-якому випадку треба негайно звернутись за допомогою до лікар
Новини Полтавщини


Схожі матеріали:
👁 1074
Категорія: Здоров'я
Теги: блискавка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ