Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.01.2014

Як у Полтаві штурмували облдержадміністрацію (ФОТО)


За словами учасників Майдану, губернатор Полтавщини другу добу перебуває на робочому місці


Як у Полтаві штурмували облдержадміністрацію  

Масове збурення українців проти нинішнього режиму та смертей людей, що віддали своє життя в боротьбі  за права й свободу, вилилося в захоплення приміщень місцевої влади в 11 областях України. Серед найактивніших протестантів виявилися й полтавці. 25 січня вони штурмували приміщення облдержадміністрації.

Виламавши двері, учасники Євромайдану захоплюють сесійну залу обласної ради. Працівники міліції, які охороняють державну установу, у конфлікт із мітингуючими не вступають.  Мітингувальники створюють барикади біля приміщення облради, складаючи мішки зі снігом та поливаючи їх водою. На підступах постійно чергують представники загонів народної самооборони. З боку центрального входу в ОДА – наряд міліції.

-  Ми такі ж полтавці, як і мітингувальники. Ніхто з нас не хоче, щоб на нашій землі проливалася кров, – говорить один із правоохоронців. На обласних телеканалах транслюються звернення губернатора Полтавщини Олександра Удовіченка і прокурора області Андрія Миронова. Посадовці закликають полтавців не піддаватися на провокації та не переходити межу закону, залишаючись осередком стабільності.

- Ми нічого не нівечимо, не розкрадаємо, – говорить активіст полтавського Майдану. – Навпаки зібрали цінні речі, що знаходилися в сесійній залі облради (більше 100 ноутбуків, меблі тощо), склали списки матеріальних цінностей та охороняємо їх. Нам потрібна правда, а не сліпа злість.

У захопленій держустанові – чисто, є пакети для сміття, написи «Не курити», там періодично миють підлогу. Вночі приміщення використовують для обігріву та відпочинку «майданівців». Працює цілодобова охорона, яка наглядає за порядком. Біля облради встановили намет, де мітингувальники можуть отримати гарячі напої та похарчуватися (багато полтавців приносять з дому хліб, крупи, бутерброди, консервацію). Надають першу медичну допомогу. Небайдужі полтавці постійно зносять до Майдану ліки та їжу.





-  Я спати не можу, – зі сльозами на очах говорить літня жінка. – Хоч і доводиться добиратися із Браїлок, та я скоріше на морозі ночуватиму, аніж покину напризволяще своїх земляків. – Бабуся тремтячими руками перераховує копійки. – Додому і ще назад на Майдан вистачить. Зараз трошки відпочину і привезу чай та цукор.

На Майдан постійно підходять люди, щоб всіляко підтримати мітингувальників.

-  Завдяки Майдану в українців просинається дух свободи, – впевнений активіст протистояння Сергій. – Ми ж не хочемо війни. Нам потрібна впевненість у житті. Тут присутні і студенти, і пенсіонери, і кожний з нас бажає стабільності.

Перша ніч «тихого протистояння» проходить спокійно. За цей час із числа активістів Майдану створюють Народну Раду. А вже зранку наступного дня до облради знову прибуває люд. О 12.00 відбувся мітинг, на якому збирається кілька тисяч полтавців. Активіст Євген Лопушинський, відкриваючи народний захід, наголошує, що в Полтаві подібна акція пройшла без силових протистоянь, на відміну від інших областей. 





Учасник мітингу пенсіонер, військовий запасу Володимир говорить: «Ми сюди прийшли не для кривавої бойні, а для того, щоб зробити Україну вільною. У мене двоє онуків, і мені хочеться, щоб вони зростали у нормальній країні без бандитського режиму».

На полтавському Євромайдані багато молодих людей, студентів.

-  Я навчаюся у педагогічному інституті, – розповідає один із мітингувальників. – Я – майбутній педагог. Чого я навчатиму дітей, якщо сам не захищатиму свою Батьківщину? Це мій вибір. Так само, як і інших «мітингувальників».

Періодично перед людьми виступають представники опозиції, закликаючи приєднуватися до народної самооборони. Також звучать прохання приносити на Майдан ліки, бо через морози багато учасників застуджуються.

На мітингу присутня представник Всесвітньої організації, яка координує роботу Євромайдану, яка, зокрема, говорить: «Патріотизм, який не купиш за гроші, який не продається за цукор і гречку, – це те, що я побачила в Полтаві. Коли 70-річний чоловік тікає з лікарні задля того, щоб свідомо стояти на майдані і захищати честь України, то розумієш що таке правда і свобода».




Міліція Полтави не бажає конфліктувати з народом


Після мітингу майданівці вирушають ходою до адмінприміщення Полтавської ОДТРК «Лтава», щоб висловити вимогу про трансляцію на обласних телеканалах не тільки провладних передач, а й про діяльність опозиції. Хода, рухаючись центральними вулицями Полтави, скандує «Зека геть!» та «Полтаво, вставай!». Постоявши перед зачиненими дверима адмінприміщення ОДТРК «Лтава» на вулиці Раїси Кириченко, мітингувальники вирушають до головного приміщення телерадіокомпанії на вулиці Фрунзе, де з ними зустрічається директор телерадіокомпанії Микола Ляпаненко.




Біля будівлі облради зібралося близько 2000 мітингувальників


Він інформує присутніх, що саме в цей час відбувається трансляція перемовин керівництва області з опозиційними депутатами і наголошує про незаангажованість «Лтави». Під час спілкування Миколі Ляпаненку пропонують упродовж доби вийти зі складу Партії Регіонів.

Учасники майдану впевнені, що тільки за такої умови стане зрозуміло, що головний телевізійник області підтримує інтереси народу.  Один з активістів майдану Олег Пустовгар закликає працівників телерадіокомпанії надалі працювати в режимі двох точок зору і чесно висвітлювати події, якими наразі живе держава.

Далі частина мітингувальників вирушає до облради, звідки стартує полтавський автомайдан. Цього дня учасники автомайдану зупиняються біля оселі міського голови Олександра Мамая. Там розташовується близько двох десятків автомобілів з прапорами України та Євросоюзу. Люди вимагають відставки мера. Але до них так ніхто і не виходить.




Народне волевиявлення


-  Автомайданівці подарували «квиток» Олександру Федоровичу на Майамі, але лише в одну сторону, — розповідає депутат обласної ради Петро Ворона. — Наше місто заслуговує на кращого мера, тому було б добре, якби він мав совість та склав свої повноваження.

Також він наголошує, що найближчим часом обласні депутати зустрінуться з представниками прокуратури, щоб дізнатися причини порушення кримінального провадження стосовно подій  січня. Голову Народної ради, за словами Петра Ворони, оберуть найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці радились начальники управлінь, відділів РДА та керівники територіальних підрозділів

Ранок 27 січня полтавський Майдан зустрічає в робочому режимі.

-  Ми не залишаємо позицій, – говорить активіст Олександр. – Негативне ставлення влади до народу сколихнуло нашу державу. Ми не відступимось, поки не змінимо життя на краще. Українці заслуговують на це.




Опозиція на барикадах


За словами учасників Майдану, губернатор Полтавщини другу добу перебуває на робочому місці.

-  Наразі ситуація спокійна, – говорить депутат облради Петро Ворона. – Сьогодні понеділок – а отже, більшість людей на роботі. Але якщо виникне потреба, то мобілізація буде миттєвою. У нас сформовані три «сотні», які готові прибігти до нас за першою вимогою.

За словами депутата, 27 січня мітингувальники підуть до прокуратури по роз’яснення щодо кримінального провадження стосовно захоплення облради.




Ритм Майдану




Будувати барикади прийшли не "радикально налаштовані націоналісти”,
а звичайні полтавці





Барикади біля приміщення облради сягають більше 3 метрів


Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 2233
Категорія: Полтавщина
Теги: губернатор, Фото, Полтавщина, Мітингувальники, євромайдан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ