Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.08.2017

Яку школу закриють на Гребінківщині цього року


Згідно закону призупиняють роботу школи, де немає 25 учнів


Яку школу закриють на Гребінківщині цього року18 серпня відбулася позачергова чотирнадцята сесія Гребінківської районної ради сьомого скликання. На сесї були присутні 19 депутатів.

Ініціативна група із Стукалівки подала на сесію звернення батьків учнів та шкільного колективу про відновлення роботи школи. Делегація стукалян була пристуня на сесії. Зібрання з приводу відновлення школи уже відбувалося у Стукалівці.

Там були присутні голова райдержадміністрації В. В. Роспопов та начальник віддлу освіти, молоді та спорту РДА H. С. Носова.

Знову наголошувалося, що згідно закону призупиняють роботу шкіл, де немає 25 учнів. Такі школи не фінансуються з державного бюджету, а районний чи сільський бюджет не має коштів, щоб платити зарплати працівникам школи, опалювати її. Тому попередня сесія і прийняла таке непопулярне рішення про призупинення діяльності Стукалівської ЗОШ І-ІІ ст На сесії усім бажаючим дали можливість висловитися.

Спочатку виступив депутат районної ради А. І. Булатецький. Він наголосив, що особисто голосував проти закриття школи, що хотів би побачити протокол, як голосували інші депутати (до речі, протокол надали, і дійсно більшість була за призупинення роботи школи, 1- “проти”, 1 - “утримався”), що селяни піднялися проти цього рішення, хоча і, можливо, пізно. А І. Булатецький закликав депутатів переглянути своє рішення.

Потім представники ініціативної групи зачитали звернення батьків, жителів села, шкільного колективу до депутатів Гребінківської районної ради про відновлення роботи Стукалівської школи та виступили із своїми аргументами. їх влаштовує якість освіти в школі, сама школа, тепла, красива і затишна, адже зароблені завдяки землі, яка у школи є, кошти, використані на заміну вікон, дверей, утеплення школи. Вони вважають, що не стане школи, то не стане і села.

Вони запитують, які перспективи для цього села, яке дуже віддалене від райцентру. Селян не влаштовує якість доріг та стан автобуса, якщо будуть возити дітей чи в Гребінку, чи в Овсюки.

Висновок з усього сказаного: ми просимо залишити школу і дати змогу дітям навчатися у ній. Виступив також директор школи А. П. Панченко, який сказав, що зробив усе, що міг, щоб збільшити кількість школярів, але на сьогодні є лише 22 учні.

С. І. Булатецький, який теж мав змогу виступити на сесії, повідомив, що керівник сільгосппідприємства пообіцяв виділити великі кошти для відновлення роботи школи, що потрібно усім керівникам думати про людей. На жаль, школа є державною установою, тож цими коштами, згідно закону, скористатися не зможуть.

Про це у відповіді на виступи сказав голова райдержадміністрації В. В Роспопов, він також наголосив на якості освіти, коли учень має по шість уроків кожного дня з понеділка по п’ятницю, і лише 8 уроків на тиждень у малокомплектній школі на індивідуальному навчанні, як це є у Стукалівській школі. Він підкреслив, що дороги будуть ремонтуватися, і вже на цій сесії будуть виділятися на це кошти.

Голова районної ради В. М. Зінченко повідомив, що депутатський корпус утримував школи, скільки міг. Але настає складна фінансова ситуація.

З 1 січня 2018 року податок з доходів фізичних осіб буде надходити до місцевих бюджетів (міських, сільських рад і об’єднаних громад), і вони самі будуть фінансувати школи, дитсадки, ФАПи, заклади культури і т.д. А для цього потрібно, щоб усі підприємці, фермери і громадяни прозоро і чесно платили податки, інакше місцевим громадам .не вистачить на життя.

Депутат М. І. Рубан у своєму виступі наголосив, що найбільше він розуміє батьків, адже закриття школи для них - це дійсно болючий удар. Але закон є закон. У школі сьогодні лише 22 дітей, а все інше - це лише розмови, Він запропонував землю, що належить школі, передати за законною процедурою людям, а дітей возити на навчання в Овсюківську школу, для цього вирішити питання з автобусом та дорогою. І вирішувати потрібно конкретно, по-діловому. Також Михайло Іванович закликав депутатів бути виваженими у своїх висловлюваннях та не допускати необгрунтованих звинувачень.

Депутати прийняли рішення взяти колективне звернення жителів Стукалівки до відома. Своє попереднє рішення депутати не відмінили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обдаровані діти Пирятина отримали стипендії міської ради

Потім на сесії перейшли до розгляду питань порядку денного. Голова районної ради В. М. Зінченко повідомив депутатам приємну новину, відповідно розпоряджень Кабінету Міністрів України від 12.07 та 19.07.2017 р. Гребінківському району надано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, а саме 6 млн. 733 тис. грн. на газифікацію сіл Стукалівка та Григорівка, 2 млн. грн. - на реконструкцію приміщень під дитсадок та клуб дозвілля у селі Тополевому, 715 тис. 800 грн. - на капітальний ремонт Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №4, 626,5 тис. грн. на капітальний ремонт покрівлі даху котельні та заміну вікон у Сербинівській ЗОШ І-ІІІ ст. Ці кошти мають бути освоєні до кінця року.

Сьогодні важливе питання - ремонт доріг. І якщо на дороги державного значення держава кошти виділяє, наші дороги маємо ремонтувати своїми силами.

Районна рада на умовах співфінансування з сільськими радами 50 на 50 виділила по 100 тис. грн. на поточний ремонт доріг Гребінка - Тарасівка, Свічківка - Гребінка, Загребелля - Григорівка, Олексіївка - Мар’янівка та внесла відповідні зміни до районної Програми економічного і соціального розвитку району.

Також депутати внесли зміни до районної програми профілактики злочинності та правопорушень на території району і виділили 100 тисяч грн. для встановлення відеоспостереження в місті з метою попередження та припинення правопорушень.

Як відомо, у Гребінці та Мар'янівці 8 та 9 вересня буде проведено Міжнародний фестиваль культури “Гребінчині вечорниці”, тож депутати внесли зміни до відповідної програми і виділили 100 тис. грн., щоб свято відбулося на належному рівні.

Про внесення змін до районного бюджету на 2017 рік доповідала заступник начальника фінвідділу РДА Н. І. Осінна.

Депутати розподілили кошти від перевиконання дохідної частини загального фонду районного бюджету станом на 01.08.2017 р. в сумі 3 млн. 424 тис. 900 грн. та надали їх відділу освіти, молоді та спорту, районній лікарні, центру ПМСД, управлінню соціального захисту населення, сектору культури та на виконання районних програм.

Також на сесії були розглянуті інші питання порядку денного та прийняті відповідні рішення.

Всі питання порядку денного були попередньо розглянуті на засіданні постійних комісій районної ради та рекомендовані до прийняття на сесії.

На цьому позачергова сесія районної ради закінчила свою роботу.
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 2047
Категорія: Освіта
Теги: Гребінківщина, Стукалівка, школа, освіта




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ