Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.06.2016

Кошти для гребінківського спорткомплексу обіцяють знайти у держбюджеті


Кілька років поспіль унікальну спортивну базу в Гребінці – одну із кращих на Полтавщині та в Україні поривалися закрити


Гребінка, спорткомплексКілька років поспіль унікальну спортивну базу в Гребінці – одну із кращих на Полтавщині та в Україні поривалися закрити, оскільки місцеві бюджети просто не в силі опалювати та утримувати таку велетенську споруду.

Починаючи з 2012 року тоді ще народний депутат України Тарас Кутовий особисто опікувався майбутнім закладу.

Чотири роки спільних зусиль та злагодженої роботи, перемовини на рівні Міністерства молоді та спорту та профільного комітету, активна позиція місцевих чиновників дали свої позитивні результати – Гребінківський спорткомплекс буде державною ареною для спортивних змагань вищого рівня!

Спортивний комплекс у Гребінці з футбольною ареною на понад дві тисячі глядацьких місць, із шістьма додатковими відкритими полями для міні-футболу, баскетболу, волейболу, гандболу, закритим універсальним полем, біговими доріжками зі спецпокриттям, легкоатлетичним манежем, тенісними кортами, стрілецьким тиром, спеціальними тренажерами та іншим оснащенням для підготовки, тренування спортсменів і проведення спортивних змагань обласного та всеукраїнського рівня зведений 30 років тому.

З одного боку, цей заклад – обличчя району, фактично епіцентр його життя, адже спортивні змагання у Гребінці не мають сезонного характеру і майже не припиняються протягом року. З іншого, для того ж району – це  і величезна проблема, бо відшукати в своїх бюджетах понад мільйон гривень на утримання одного лише закладу – просто непідйомна ноша. Крім того, спорткомплекс давно потребує ремонту, а подекуди навіть реконструкції. З року в рік в закладі скорочується кількість персоналу та робочих приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківський спорткомплекс, історія нового стадіону

Зі слів голови Гребінківської районної державної адміністрації Віталія Роспопова, станом на 2012 рік вартість ремонту цього закладу за підрахунками  спеціальної комісії становила понад шість мільйонів. Тоді керівництво району та міста звернулися по допомогу до свого народного депутата. 2013 року на депутатський запит Тараса Кутового з проханням відшукати способи співфінансування об’єкта з державного бюджету та виділити кошти на його ремонт, у Кабміні відповіли, що такі видатки передбачені винятково на перелік закладів, затверджених Кабінетом Міністрів України. Гребінківського спорткомплексу серед них немає. Однак боротьба за майбутнє закладу ні з боку Тараса Кутового, ні з боку місцевих управлінців не припинялася, розповів Віталій Роспопов.

– До цієї перемоги ми рухалися  поетапно. Спочатку зверталися на обласний рівень, але звідти не було жодної реакції. Дивно те, що 70% змагань на території комплексу проводять саме обласного рівня, а утримуємо цю установу ми разом з містом. Оскільки на наші звернення область не реагувала, ми звернулися до народного депутата.
 

 

Фактично справа зрушила з мертвої точки лише після того. Тарас Вікторович увесь цей час тримав справу на особистому контролі. А цієї осені він запропонував нам зібрати делегацію від РДА, міста та району і виступити зі своїм баченням та пропозиціями відносно збереження спорткомплексу та повноцінного його функціонування на парламентських слуханнях у Верховній Раді, котрі стосувалися якраз «Шляхів розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

Після парламентських слухань, профільний комітет Верховної Ради направив пропозицію на Кабінет Міністрів, водночас Тарас Кутовий неодноразово направляв і свої пропозиції для того, аби вирішити цю справу. Був відпрацьований механізм, толкові поради з його боку, і, нарешті, ми говоримо про результати.

Міністерство Молоді та спорту України розглянуло звернення Тараса Кутового та лист Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму від 1 квітня цього року щодо забезпечення функціонування комунального закладу «Спортивний комплекс міста Гребінки» шляхом його фінансування з державного бюджету. Мінмолодьспорт звернулося до Полтавської обласної державної адміністрації з проханням опрацювати питання щодо винайдення джерел фінансування для забезпечення функціонування спортивного комплексу в Гребінці за рахунок коштів місцевих бюджетів, спонсорських внесків або інших позабюджетних джерел. «Водночас Мінмолодьспорт готовий розглянути пропозиції про передачу комунального закладу «Спортивний комплекс міста Гребінки» Полтавської області у державну власність із подальшим віднесенням до сфери управління Міністерства молоді та спорту України», —йдеться в листі. 

 

 

«Ми можемо говорити навіть про змагання міжнародного значення»

А в цей час у Гребінці вже планують розвиток інфраструктури та роботу щодо привабливості міста для гостей, адже новий статус спортивного комплексу, в разі передачі його у державну власність, чи навіть просто додаткове фінансування закладу – це економія місцевих бюджетів, а значить можливість їх вкладення в інші сфери, крім того, покращення стану спортивного закладу – це нові його можливості, каже перший заступник голови РДА Сергій Запорожець.

– Ми зможемо говорити навіть про змагання міжнародного значення, параолімпійські змагання. От під час парламентських слухань ми зустрічалися з головою параолімпійського комітету Валерієм Сушкевичем, то він, безумовно, зацікавився нашим комплексом, але, знову ж таки, все впирається у фінансування. Раніше літня база підготовки параолімпійців України була в Євпаторії, в  Криму, на сьогодні фактично у них немає можливості проводити якісні збори та підготовку.


 

Тому перспектива такої бази зараз для них – це ми, і в Мінмолодьспорті це теж гарно розуміють. Коли питання подальшої долі нашого спорткомплексу остаточно вирішиться на вищому рівні, то, звісно, далі мова йтиме про створення сучасного готелю, відповідно і всієї інфраструктури міста, особливу увагу буде привернуто для умов по місту для людей з обмеженими фізичними можливостями. Будемо дбати про привабливість території.

– Це дійсно велетенський заклад, аналогів йому по районах в Україні немає, – додає голова РДА Віталій Роспопов. – У Полтавській області взагалі немає такого манежу. В Києві їх усього два з такими потужностями й можливістю проводити змагання різного рівня. Це лише що стосується манежу. А загалом ми маємо можливості для проведення різних видів спартакіад і змагань з окремих видів спорту, у нас прекрасна бігова доріжка – подібна лише на стадіоні «Ворскла» в Полтаві, а по містах обласного значення немає навіть нічого схожого. І з боку держави – дуже розумне рішення, оскільки будувати нове зараз немає можливості, треба зберегти хоч би вже збудоване.
 

 

Але й для того, щоб просто зберегти комплекс, за словами Віталія Васильовича, на сьогодні йдеться вже про суму в понад 20 мільйонів гривень.

– Північна сторона спорткомплексу потребує повної реконструкції, є приміщення, котрі треба відремонтувати капітально. Оскільки заклад зведений у 80­х роках, то є ціла низка приміщень, котрі потребують осучаснення. За цінами 2012 року йшлося про понад шість мільйонів гривень. А на сьогодні ця цифра ще більше виросла, як і, відповідно, кількість ремонтних робіт.

Частину спорткомплексу звели в 1986 році, решту здали в експлуатацію в 1995­му. Заклад повністю збудований силами громади. Для робіт були залучені всі районні, залізничні організації, підприємства та навіть школи. При спорткомплексі працює спортивна школа, де готують футболістів, гандболістів та атлетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківський спорткомплекс може отримати «друге дихання» як олімпійська база

Наразі у Гребінківській ДЮСШ на базі спорткомплексу тренується понад 240 дітей віком від 6 до 18 років з усього району. Навчальний заклад теж оснащений відповідно для якісної підготовки юних спортсменів. У школі є зала для занять настільним тенісом і професійна легкоатлетична арена. Проте на утримання всього цього господарства потрібно чимало коштів, зізнається директор комплексу Юрій Копилов.
 


 

– За рахунок районного бюджету ми оплачуємо енергоносії, за все платимо понад мільйон гривень на рік. Протягом зимового періоду, може, днів зо три, коли у нас немає ніяких змагань. А уявіть собі, отопити таке приміщення. Сам манеж потребує 10 тисяч кубометрів. І топимо  постійно ж. 619 тисяч – оплата праці персоналу. На сьогодні штат становить 16 осіб. Від самого початку тут працювало 32 людини. Утримувати дуже складно таку установу. Зазвичай, в зиму ми завжди йдемо з боргами за тепло.

У нас одного року було понад 700 тисяч гривень боргу. Дві зими ми не могли потягнути цю ношу. Нас уже мали закрити. Якщо цього року не вирішать щось із нашим питанням, я навіть боюся думати про зиму. Якщо буде державне фінансування, будемо піднімати питання про автономну сучасну котельню заради економії тепла. Зараз на оплату праці персоналу ми заробляємо самі.

Якщо нас передадуть у державну власність, відповідно і можливості комплексу будуть більшими, оскільки й змагання будуть на порядок вищого рівня. А взагалі, на сьогодні питання передачі комплексу на баланс держави стоїть дуже гостро. Окремі приміщення тут в аварійному стані, якщо негайно не почати їх рятувати, може бути пізно.
 
 

Спортивні змагання на території комплексу відбуваються протягом 200 днів на рік

Гребінківський спорткомплекс із року в рік збирає спортсменів на чемпіонати України та обласні змагання з фут-залу, міні-футболу, легкої атлетики, тенісу. Спортивні змагання на території комплексу упродовж року займають понад 200 днів. 70% з усіх спартакіад – обласні, решта 30% – районного рівня. Сюди на тренування приїздять імениті спортивні клуби.  А спортшкола підготувала не один десяток видатних спортсменів.

– Користь, яку спорткомплекс приносить району, неоціненна. А вона могла б бути ще більшою, за наявності належного фінансування, – коментує ситуацію Тарас Кутовий. – На утримання об’єкта нині витрачають той мінімум коштів, який дозволяє його зберегти. Я, так само, як і місцеві люди, зацікавлений у збереженні та розвитку спорткомплексу. За цим стоїть здоров’я і розвиток наших дітей, а також робочі місця для гребінчан.
 

Схожі матеріали:
👁 1973
Категорія: Спорт
Теги: Спорткомплекс, Гребінка, Юрій Копилов




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття
На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в... На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в...
Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув ... Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув ...
На Полтавщині затримано чоловіка за підозрою у торгівлі б... На Полтавщині затримано чоловіка за підозрою у торгівлі б...
На Полтавщині горе-батько зґвалтував власну 13-річну донь... На Полтавщині горе-батько зґвалтував власну 13-річну донь...
У лікарні від поранень помер Герой з Полтавщини Ігор Амба... У лікарні від поранень помер Герой з Полтавщини Ігор Амба...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ