Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.09.2017

Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці" зібрав таланти на хуторі Убіжище


Фестиваль збирає таланти на хуторі Убіжище, де жив поет...


Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці" зібрав таланти на хуторі УбіжищеСеред краси марянівської природи минулого тижня відбувся перший Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці".

В імпровізованому хуторі Убіжище зібралися талановиті самодіяльні артисти, працівники культури, бібліотек району і просто шанувальники української пісні та культури. Завітали на свято делегації з різних сіл Гребінківського району, представили свої павільйони.

Милували око чудові декорації з природнього матеріалу. Свої павільйони учасники прикрасили калиною, паростками кукурудзи, овочевими та фруктовими композиціями.

Гостей фестивалю пригощали стравами національної кухні. Були представлені старожитності та вироби народного мистецтва - вишиванки, картини, вироби з природнього матеріалу. Все навкруги потопало у вишитих рушниках, яскравих натюрмортах та художніх композиціях.

Що й говорити, багато у нас талановитих людей! Цікаво було підходити до кожного павільйону. Господарі фестивалю, мар’янівці, презентували невеличку виставку старовинних речей та вишиванок. Марія Кузьмівна Харченко, яка й підготувала виставку, розповідала нам, що більшість експонатів люб'язно надав житель Мар’янівки, вчитель -пенсіонер Волод имир Павлович Саган. Тут представлені просто унікальні речі.

Ось, приміром, дерев'яний чемодан був виготовлений ще прадідом Володимира Павловича у 1893 році. З ним усі чоловіки цього роду служили у війську, а тепер В.П. Саган береже його і ще багато таких стародавніх речей, котрими колись користувалися у їхній родині. Вдома у чоловіка створений справжній родинний музей.

Слободо - Петрівська сільська рада теж привезла на фестиваль цікаві експонати. Окрім прекрасних вишивок місцевих майстринь-вишивальниць, бібліотекарі привезли щоденник місцевого жителя Олександра Євгенійовича Федоренка, який він вів майже 25 років, починаючи з 1961 року. У цьому щоденнику описані важливі для села події, котрі відбулися в цей період.

Працівниці сільських бібліотек з Почаївки та Сотницького розповіли , що свої експозиції вони зібрали з виробів місцевих сільських майстринь. І це лише частина з великої колекції. Представлені також предмети побуту, котрі використовували раніше, вироби сучасних майстрів.

 
Гребінчині вечорниці
 

Серед розмаїття вишиванок та композицій у павільйоні, представленому тополівцями, був один стенд, що привертав увагу одразу. Це стенд, на якому представлені архівні фото, на яких - уся історія села, видатні особистості краю, цікаві події з життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці завершився Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці"

Гості фестивалю з великим захопленням прогулювалися поміж творчих павільйонів, кожного приваблювало своє, але байдужих точно не лишалося. Приїхали на фестиваль і майстри-вишивальниці із сусідніх Лубен, і навіть із Івано -Франківська.

Сільський голова Мар’янівки Іван Петрович Малярик втомлений, але щасливий, що такий культурний захід проходить саме у Мар’янівці, у рідному селі братів Гребінок - Миколи та Євгена, котрі прославили ріднокрай далеко за його межі.

- Почуття великої радості переповнює нас, жителів Мар 'янівки, через те, що наше славне село стало центром такої важливої культурної події - Міжнародного фестивалю культури "Гребінчині вечорниці",- розповідає нам сільський голова І.П. Малярик, - Історія села нерозривно пов'язана з великою і славною родиною Гоебінок, які тут жили, трудилися і прославляли наш край.

Гребінчині вечорниці
 

Тепер прийшла і наша черга віддячити талановитим землякам. Приємно, що так багато творчих, натхненних, небайдужих людей доклали чимало зусиль, щоб відбулося це прекрасне свято у Мар’янівці. Адже підготовка до свята була проведена значна. Добре, що основні роботи по капітальному ремонту сільського будинку культури вдалося завершити заздалегідь.

На наступний рік ми запланували продовжити роботи, замінити крісла в глядацькій залі та відновити фасад. Тож можна сказати, що підготовка до наступного фестивалю уже розпочнеться одразу після закінчення цього. Вітаю всіх односельців з тим, що таке чудове свято відбувається самеунас, на малій батьківщині нашого славного земляка.

А тим часом на майдані біля Марянівського будинку культури розпочалося театралізоване свято, яке підготували безпосередньо працівники та аматори культури нашого району. Ведучі свята Маргарита Оніщук та Віталій Опанасенко звернулися до присутніх різними мовами, адже фестиваль міжнародний, і, можливо, цьогодня до Мар’янівки завітали гості з інших країн.

 
Гребінчині вечорниці
 

Вдалося дістатися на фестиваль і виконуючій обов'язки керівника управління інфраструктури і туризму ОДА Ларисі Миколаївні Оніщук. Що й говорити, дорога з обласного центру не близька, довелося навіть на підводі під'їжджати. Поважна гостя привітала присутніх із започаткуванням такого прекрасного самобутнього фестивалю на Гребінківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині відбувся І-й Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці"

На імпровізованій сцені з’являлися наші місцеві талановиті співаки і танцюристи, лунали пісні, виконувалися театралізовані мініатюри. Свято захоплювало, веселило і примушувало замислитися, осягнути велич постаті Євгена Гребінки і проникнутися вдячністю йому за те, що оспівував наш край, прославив його по всіх усюдах. Олександр Данько проникливо і задушевно виконав безсмертний романс "Очі чорні"._

Глядачі й не помітили, як швидко промайнув час, театралізоване дійство підійшло до кінця, та всі бажаючі перемістилися у зал сільського будинку культури, щоб безпосередньо взяти участь у фестивальній програмі.

З різних куточків нашої Батьківщини приїхали талановиті співаки, музиканти й читці, щоб продемонструвати свій талант. Знайшли часі приїхали відомі артисти й письменники, щоб взяти участь у першому Міжнародному фестивалі культури "Г|ребінчині вечорниці".

Неймовірна радість охоплює душу через те, що таке прекрасне свято відбувалося у нашому краї, віриться, що і надалі фестиваль житиме, розвиватиметься, а ім'я Євгена Гребінки і надалі гримітиме Україною і за її межами.


Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1266
Категорія: Культура
Теги: Убіжище, Гребінчині вечорниці, фестиваль, Мар'янівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ