Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.03.2014

На Гребінківщині епідемічна ситуація по туберкульозу залишається напруженою


В 2013 р. захворюваність на активні форми туберкульозу зросла на 26,4%


Епідситуація по туберкульозу

В Гребінківському районі, як і в області, епідемічна ситуація по туберкульозу залишається напруженою.

В 2013 р. захворюваність на активні форми туберкульозу зросла на 26,4%. Всього в 2013 р. захворіло на туберкульоз органів дихання 19 чол., показник 82,4 на 100 тис. населення (обл. 57,26; по Україні 61,91).

Серед захворілих - бактеріовиділювачі становлять 47,4% - 9 чол., показник 39,0 на 100 тис. населення  (обл. 26,03), що більше минулого року в 4,5 рази.

Дітей та підлітків серед вперше виявлених хворих не зареєстровано. Всі вперше виявлені хворі залучені до стаціонарного лікування.

В 2013 р. смертність від туберкульозу в районі становить 8,7 на 100 тис. населення, що менше аналогічного періоду минулого року в 2 рази.

Станом на 1.01.2014 р. на обліку перебуває 13 бактеріовиділювачів збудників туберкульозу. Всі контактні особи щорічно обстежуються на туберкульоз (дорослі - рентгенфлюорографічно, діти - методом постановки реакції Манту).

Туберкульоз - це інфекційна хвороба, яку викликає надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі збудник - мікобактерія туберкульозу.

Найчастіше джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина, яка виділяє збудника з мокротинням, інфікування відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом Інфікування мікобактерією туберкульозу не обов'язково призводить до захворювання, але є стани організму, які сприяють прогресуванню інфекції' і розвитку захворювання.

Виникненню захворювання сприяють фактори ризику, що послаблюють організм, - недостатнє харчування, зловживання алкоголем, куріння, проживання в антисанітарних умовах, виснаження нервової системи внаслідок стресів, супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань. Велике значення має спадковість.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: В Гребінці усунули з посади голову РДА

Зростає небезпека туберкульозу і для тих, хто часто хворіє на грип, запалення легенів, бронхіт, бронхіальну астму. Кашель, який не зникає і не піддається лікуванню протягом місяця, може свідчити про початкову стадію туберкульозу.

Якщо недуга розвивається повільно, хворий нарікає на швидку втому, біль у фудях, покашлювання, втрачає сон і апетит, худне, стає знервованим, підвищується температура тіла. Багато хворих на туберкульоз легко переносять початкову стадію, ніби не помічають її і продовжують виконувати свою роботу.

При виникненні таких симптомів необхідно негайно звертатись до лікаря. Захворювання можна вилікувати в разі своєчасної діагностики та дотримання всіх правил лікування, яке є безкоштовним для пацієнта.

Найбільш дієвим способом профілактики туберкульозу є ведення здорового способу життя, заняття фізкультурою та спортом, дотримання санітарно-гігієнічних норм поведінки в побуті, належна увага до стану свого здоров'я.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1102
Категорія: Здоров'я
Теги: епідситуація, Туберкульоз, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ