Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.12.2013

На Гребінківщині підвели підсумки року дитячої творчості


В Будинку культури працює багато різноманітних гуртків


На Гребінківщині підвели підсумки року дитячої творчості

Указом Президента України 2013 рік проголошено в нашій країні Роком дитячої творчості.

В Гребінківському районному будинку культури діти різного віку вчаться спрямовувати свої сили і знання в різні галузі народної творчості.

В Будинку культури працює багато різноманітних гуртків:

- гурток «Родинний оберіг» (лялька-мотанка) керівник Тетяна Борозна: Лялька-мотанка – це одна з найдавніших народних іграшок, яка,пройшовши крізь тисячоліття, існує і є дуже популярною навіть сьогодні. Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом матері-прародительниці, символом мудрості, берегинею роду.

Кожен малюк вмів змайструвати собі цю нехитру подругу, яка втілювала вжиття всі ті ролі, які так прагне приміряти на себе чи не кожна дитина – від дівчинки, що заблукала в лісі в пошуках ягід та грибів і до мудрої, доброї бабусі, до якої хочеться звернутись за порадою. Збереглись відомості і про те, що дівчині перед заміжжям мати власноруч робила і дарувала ляльку-мотанку – символ жіночої мудрості.

Робились ляльки-мотанки з тих матеріалів, які були під руками – чи то солома, чи старі непотрібні речі, а одягалась в клаптики матерії зі старого одягу матусь і бабусь. Тому не дивно, що така лялька, зроблена власноруч, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена в усе своє, домашнє, рідне – вважалась оберегом у родині. Якщо в сім’ї хворіла дитина, то їй робили спеціальну ляльку-мотанку, яку змотували з тієї трави, яка допоможе при хворобі, - і давали дитині – і забавка, і цілющий ефект!

Лялька-мотанка не випадково не має обличчя. Наші предки вважали, що лялька з певними вираженими рисами обличчя – будь то очі чи ротик – може прив’язувати до себе душу того, хто нею грається, що може понести за собою небажані наслідки. Вона або безлика, або на личку – хрест – солярний знак, знак сонця, знак добробуту, дуже сильний оберіг.

Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси і назва походить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині провели практичне заняття з вогневої підготовки

- гурток декоративно-ужиткове  мистецтва «Креатив» керівник Дар’я Левченко:



програма роботи гуртка розроблена з урахуванням вікових особливостей дітей.

Програма комплексна і включає традиційні і нові види декоративно-ужиткового мистецтва та способи обробки матеріалів: образотворче мистецтво, плоску та об’ємну аплікацію, декоративну творчість, тістопластику, флористику, техніку виготовлення стандартної і нестандартної м’якої іграшки, (текстильної скульптури), техніку роботи з тканиною, шкірою, природним матеріалом тощо.

Саме тут діти виготовляють вироби з солоного тіста, займаються писанкарством, бісероплетінням, виготовляють новорічні іграшки.

- гурток в’язання гачком «Чарівний клубок» керівник Тетяна Максимейко: в'язання - це творча робота, до того ж робота приємна і зовсім не утомлива.

Давно відомо, що в'язання не лише відганяє похмурі думки, але і сприяє гарному настрою. Адже результат праці - красиво зв'язана річ - приносить повне задоволення.

Всім відомо, що гарному настрою, а отже, і підвищенню тонусу дуже сприяє відпочинок. Він знімає втому, запобігає стомлення, оберігає крихкі нервові клітини від виснаження.  

В'язання є одним з найпоширеніших видів рукоділля, а в'язання гачком доступно і легко може освоїти будь-яка людина. В'язати можна будь-які предмети одяг і декоративні предмети, використовувані в побуті (серветки, сумки, шапочки і ін. види візерункового полотна).

- гурток образотворчого мистецтва керівник Олег Макогон: метою гуртка є: формування художньо-естетичного смаку, художньо-творчої уяви, творчого потенціалу, культури почуттів, нестереотипного асоціативно-творчого мислення, спостережливості за навколишнім середовищем. Виховувати в дітях відчуття краси та гармонії, вміння помічати прекрасне у спостережуваних явищах та усвідомлювати його.

- гурток декоративно – прикладного мистецтва «Витинанка» керівник Інна Ковальчук: 

«витинанка» - це вид давнього слов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва.

Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо.

Виготовляється за допомогою ножиць, ножа, сокирки та інших знарядь.

Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий), дерево, рослинні заготовки.

Використовують витинанки для прикрашання приміщення (хати) — стін, вікон, полиць, коминів, печей.

Витинанки застосовують як у побуті, так і перед релігійними чи світськими святами.

- вокальний гурток керівник Леся Баранівська:
музичне виховання відіграє важливу роль у духовному становленні особистості дитини. Виховання музикою має найточніший, найдоцільніший вплив на розвиток духовного світу кожного школяра, пов’язується  із його загальним розвитком, здійснюється у контексті становлення цілісної особистості.

Керівник гуртка  розвиває чутливість учнів до музики, веде їх у світ добра й краси, допомагає відкрити в музиці животворне джерело людських почуттів і переживань, виховує здатність до активної різнобічної діяльності,

формує ціннісно-орієнтаційне ставлення до музичного мистецтва, сприяє розвитку художньо-творчих здібностей дітей.

Успішне вирішення цих завдань сприяє досягненню мети музичного виховання: формування у школярів музичної культури як важливої й невід’ємної частини їхньої духовної культури.

Музична культура людини є органічною частиною культури народу, до якого вона належить або серед якого живе. Тому в програмі особлива увага приділяється народній музиці, музичному фольклору і сучасній пісні.

- театральна студія «ЕМІСТ» керівник Тетяна Максимейко: прийти до театральної студії означає змінити світогляд та відкрити приховані таланти.

Учасники студії мають можливість:
• Опанувати ази акторської майстерності
• Навчитися відчувати власне тіло та голос як «інструменти», наблизитися до справжньої сценічної пластики та ораторського мистецтва
• Побороти страх публічних виступів
• Розвинути фантазію та вдосконалити мовлення
• Працювати зі зразками класичної та сучасної драматургії
• Навчитися перевтіленню, проживанню і як результат – вмінню чітко визначати фальш не лише на сцені, а і у повсякденному житті.
Програма навчання в театральній студії включає в себе основи акторської майстерності, орфоепії, риторики, постановки голосу, ритміки і пластики, завдяки чому формується творче сприйняття світу, здатність швидко сприймати і обробляти інформацію, вміння точно і цікаво висловлювати свої ідеї та думки.

Робота над диханням, звукодобуванням і звукоутворення допоможе позбутися дефектів і затискачів, розвиваючи вільну правильну чисту мова.

 Кожна дитина унікальна і тут у неї є можливість проявити свій творчий потенціал.

Работа в колективі, захоплюючі ігри та тепла атмосфера сприяють плідному різнобічному розвитку і подоланню будь-яких труднощів.

Ми ставимо перед собою мету виховати не професійного артиста, а перш за все яскраву, мислячу, впевнену і оригінальну особистість!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позашкільна освіта, Гребінківський районний Будинок культури

Дати знання та уявлення про образотворче мистецтво, його історію та роль в житті людей. Навчити розуміти мову різних видів образотворчого мистецтва, усвідомлювати роль художнього образу в мистецтві створювати виразний художній образ, оригінальну композицію. Залучити учнів до розуміння змісту та сутності мистецтва

Керівники гуртків віддають багато сил, любові та уваги своїм гуртківцям – спілкуються з дітьми на різні теми. Діти почувають себе в будинку культури, як удома.

За успіхи неодноразово були відзначені почесними грамотами та цінними призами діти та керівники гуртків.

- гурток навчання гри на гітарі керівник В’ячеслав Романов: на заняттях відбувається знайомство учнів з різновидами гри: перебор, бряцання. Гуртківці вчать найпростіші акорди та здійснюють супровід найпростіших мелодій вивченими акордами. Керівником гуртка ведеться робота над координацією співу та супроводу, вивченням соло гітари в пісні.




В’ячеслав Романов

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1576
Категорія: Новини Гребінки
Теги: гурток, Будинок Культури, Гребынка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост... На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост...
На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра На Полтавщині під час рейду виявили браконьєра
На Полтавщині у річці поблизу Гадяча виявили тіло людини ... На Полтавщині у річці поблизу Гадяча виявили тіло людини ...
На Полтавщині позашляховик виїхав за межі проїзної частин... На Полтавщині позашляховик виїхав за межі проїзної частин...
ДТП на Полтавщині: Lexus не розминувся з КІА (ФОТО) ДТП на Полтавщині: Lexus не розминувся з КІА (ФОТО)
Унаслідок обстрілів Полтавщини пошкоджено елеватор Унаслідок обстрілів Полтавщини пошкоджено елеватор

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ