Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

31.01.2014

На Гребінківщині селяни здають молоко в інші райони


Гребінківський район здає молоко по 11-12 тонн на день


Молоко здавати дешево - купувати дорого

В Індії корова священна тварина, бо вона дає цілющий напій - молоко.

В Україні молоко теж люблять, але не як корисний продукт, а як засіб збагачення. Але збагачуються не його виробники, тобто селяни чи фермери, а перекупники, переробники та торгівля.

Адже нинішня закупівельна ціна молока 2,5 грн., а в крамниці можна його купити мінімум за 7 - 8 грн. за 900 грам. Не кажучи вже про кефіри та йогурти, які коштують ті ж 7 - 8 грн., але вже за півлітри.

Державна політика щодо тваринництва за останнє десятиліття не була надто правильною, тому й вирізали масово корів у колишніх колгоспах, а самі корівники розбирали по цеглині.

Сьогодні держава знову зробила ставку на промислове виробництво молока, яке не можна назвати панацеєю для розвитку тваринництва через певну утаємниченість самого процесу промислового виробництва та переробки молока.

Інша справа молоко в «дядька». Воно справжнє, але там проблеми з санітарними умовами доїння, зберігання й транспортування. Молоко, яке здають селяни, інколи не дотягує й до другого сорту. Але дуже часто утримання корови є для сім’ї єдиним джерелом доходу чи просто виживання, що є соціальною проблемою.

У кого є можливість - везуть молоко в Гребінку на базар, а більшість - здають цілющий напій заготівельним організаціям по 2,50 грн. за літр. Селяни знову відчули себе ошуканими, бо ще два тижні тому молоко приймали по 3,50 грн.

Різниця суттєва. Правда, минулого року взагалі приймали по 2,40 грн. Можливе зниження закупівельної ціни може призвести до вирізання поголів’я в селянських господарствах.

«У нас три корови, і ми не збираємося їх різати, бо це теж не вигідно: 8 грн. за кг живої ваги - це смішна ціна, - жаліється Людмила Важеніна зі Сліпорід-Іванівки. - Але зменшення закупівельної ціни на молоко і збільшення ціни на жом (250 грн. за тонну) ставить нас у скрутне становище».

А як оцінює ситуацію з черговим зниженням закупівельної ціни на молоко Гребінківське районне управління агропромислового розвитку?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківцям пояснили, кому треба декларувати доходи за 2013 рік

Розповідає начальник відділу організації виробництва та маркетингу сільськогосподарської продукції Надія Корчак: «Минулого року в селянських господарствах налічувалася 1 тис. 221 корова, цього року - на 12% менше.

Гребінківський район здає молоко Ічнянському та Роменському молокозаводам, Пирятинському та Гадяцькому сироробним заводам, усього 11-12 тонн на день. Майже половина з цього забирає Пирятин.

У зменшенні закупівельної ціни є і спекулятивна складова, і ринкова. Закупівельним організаціям вигідно, коли багато селян здають молоко, бо тоді зменшуються транспортні витрати. А селянам не вигідна маленька ціна молока, і вони везуть його на базар. Скоро ми будемо збирати представників закупівельних організацій, аби знайти з ними якийсь компроміс»

«Пирятинська правда»


Схожі матеріали:
👁 1204
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Гребінківщина, корова, Сліпорід-Іванівка, молоко




Всього коментарів: 1

0
1 Дмитрий   (31.01.2014)
Так хто їм мішає робить закупку самим?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ