Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.06.2013

На меморіальну дошку у парку Слави занесено прізвище солдата - захисника Гребінківщини


Напередодні Дня Перемоги на стелі, що у парку Слави, було викарбувано ще одне прізвище воїна, який захищав нашу землю та загинув у Гребінці


На меморіальну дошку у парку Слави занесено прізвище солдата - захисника Гребінківщини

Напередодні Дня Перемоги на стелі, що у парку Слави, було викарбувано ще одне прізвище воїна, який захищав нашу землю та загинув у Гребінці у 1941 році.

Цьому передувала велика робота чиновників, архівних працівників. А головне, що розпочав її онук загиблого, Василь Вікторович Платовський, який мешкає у Росії і справою життя вважає знайти могилу свого діда.

У Центральному архіві Міністерства оборони Російської Федерації у грудні 2012 року було знайдено запис про рядового Гната Івановича Платовського, 1915 року народження, який загинув 20 серпня 1941 року.

В архівних документах значилося, що Гнат Іванович народився та проживав у селі Бабчинці, Черневецького району, Вінницької області. За цією ж адресою мешкала дружина, Віра Миколаївна, звідси у 1941 році її чоловік пішов на фронт і не повернувся. Свідчень про долю рядового Г.І.Платовського з військової частини 61 артилерійського полку, в якому воював солдат, до рідних не надходило.

У документах обліку безповоротних втрат сержантів та солдаті в Радянської Армії за період Великої Вітчизняної війни у 1946 році було зроблено запис № 536с (фонд 58, опис 18004, справа 24, лист 201), в якому приводилися свідчення червоноармійців Олексія Яковича Проланця та Івана Івановича Проловця про загибель Гната Івановича Платовського поблизу станції Гребінка Полтавської області.

Ось і полетіли листи онука із московських Митіщ у різні міста України. Такий лист отримав і Гребінківський військомат, пошукову архівну роботу розпочали і у міській раді. Цим питанням займався Валерій Петрович Деркач, секретар міської ради. Були знайдені документи, що підтверджують факт загибелі стрільця - артилериста у боях за Гребінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці відсвяткували 68-му річницю Великої Перемоги (ФОТО)

На запит міської ради було отримано відповідь із батьківщини Гната Івановича, де значилося, що його ім'я занесено на місцеву меморіальну стелу загиблих у роки Великої Вітчизняної війни земляків.
Рішенням виконкому Гребінківської міської ради теж було увічнено пам'ять Гната Івановича Платовського шляхом занесення його прізвища на меморіальну дошку у парку Слави. Справді, ця війна для нас ще не закінчилася. Хоч і розділяють жителів колишнього Радянського Союзу кордони різних держав, різні мови, політичні та релігійні течії, але нас об’єднує пам'ять проте страшне лихоліття, яке пережили наші дідусі та бабусі.

Викликають гордість пошуки онуків свого коріння, історії свого роду. Сподіваємося, що на наступних святкуваннях у парку Слави серед гостей нашого міста буде і Василь Вікторович Платовський, гідний онук славного захисника Гребінки.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1184
Категорія: Суспільство
Теги: 1941, загинув, меморіальна дошка, Гребінка, Платовський, Парк Слави




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ