Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

31.10.2017

Переломним моментом в медичній сфері на Полтавщині стане 2018 рік


Віктор Лисак: «Будуємо нову систему охорони здоров’я»


Віктор Лисак та Олег Пругло19 жовтня під час засідання Верховна Рада ухвалила закон про медреформу. Коли він вступить в дію та чим «нове» лікування принципово відрізняється від «старого» обговорили на селекторній нараді Міністерства охорони здоров’я України.

Участь у селекторній нараді взяли в. о. Міністра МОЗ Уляна Супрун, її заступник Павло Ковтонюк, керівники областей України, медики.

Зокрема з Полтавщини долучилися до наради заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. Вони обговорювали подальші кроки впровадження медичної реформи.

— Медицина — одна з найвагоміших галузей для нашого регіону. І маємо надію, що реформа зробить її більш якісною та доступнішою для людей. Сподіваюся, що в нас все вдасться, — наголосив Олег Пругло.

Переломним моментом в медичній сфері стане 2018 рік. Спочатку планувалося, що лікуватися «по-новому» українці почнуть вже з 1-го січня, проте цей день відстрочили.

— Це через те, що закон хоч і підтримали депутати, але не підписали ні голова Верховної Ради, ні, тим паче, Президент. А як ми знаємо, що без підпису Президента закони в силу не вступають. Крім того потрібно дещо більше часу, аби підготуватися до змін, — пояснив Павло Ковтонюк.

Тож коли саме нас лікуватимуть «по-новому», доки невідомо. Та навіть за таких умов, готуватися до змін потрібно вже зараз.

— Перш за все закон змінить відносини між лікарем та пацієнтом. Зміниться і фінансування. Тобто реформа передбачає, що кошти «ходитимуть» за пацієнтом, — повідомив Віктор Лисак.

Кожен огляд пацієнта починатимється з візиту до сімейного лікаря. Їх обирати ми зможемо самостійно.

— Пацієнти повинні визначитися, у кого саме вони хочуть лікуватися протягом певного періоду. З сімейним лікарем потрібно буде заключити декларацію. Проте кількість пацієнтів, яких може «вести» фахів, обмежена — 2000 в рік, — додав директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Заключити декларацію з лікарем вже сьогодні не можна. Адже, по-перше, ще не розроблена форма декларації, по-друге, точна сума, яка «ходитиме» за пацієнтом ще точно не визначили. В середньому вона сягатиме 360 гривень за кожного пацієнта в рік. Кошти надходитимуть на рахунок медичного закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі ФАПи Полтавщини планують обладнати швидкісним інтернетом

— Тож представники медичних закладів повинні бути зацікавлені, щоб саме в них лікувалося люди. Бо коли зараз кількість відвідувачів не особливо впливає на фінансування, то незабаром матиме. Тому фахівці мають якомога краще ставитися до своєї роботи, аби саме в них хотілося отримувати консультації, — сказав Віктор Лисак.

Медицина — одна з найважливіших галузей на Полтавщині
 

До сімейного лікаря можна звернутися з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в тому числі, що підпадають під програму «Доступні ліки». І первинна медицина, на відміну від вторинної, для пацієнтів буде безкоштовною.

Послуги ж, за які потрібно буду платити повністю, а за які часткового, так звані «зелених» та «червоних» — ще досі не визначений.
Прес-служба Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1348
Категорія: Здоров'я
Теги: Віктор Лисак, здоров’я, медицина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ