Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.12.2017

Полтавські лісівники розповіли у скільки обійдеться самовільний поруб новорічної ялинки


Лісівники розповіли як дізнатися про законність новорічної ялинки та у скільки обійдеться самовільний поруб


Полтавські лісівники розповіли у скільки обійдеться самовільний поруб новорічної ялинкиУсі новорічні ялинки вже не один рік поспіль продають із спеціальним маркуванням. До 2014 року воно здійснювалося бирками, які виготовлялися з пластику.

Враховуючи необхідності здешевлення процесу маркування новорічних ялинок, а також на виконання урядових рішень щодо організації роботи в умовах максимальної економії державних коштів, було знайдено значно вигіднішу альтернативу биркам – самоклейні етикетки. Це дозволило майже в три рази скоротити витрати на маркування ялинок – з 1,75 грн за бирку до 0,63 грн за самоклейну етикетку. Про це розповіли в Полтавському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

При цьому слід зауважити, що повторне їх використання не можливе, оскільки виготовляється зі спеціального паперу, що повністю руйнується при спробі їх розклеювання. На думку експертів, саме завдяки такому маркуванню, яке за ціною значно доступніше, ніж бирки, тіньовий ринок новорічних ялинок зменшився майже в два рази.

Самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Внести дані і перевірити походження можна на сайті www.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

У новорічний період 2017-2018 років лісові масиви посилено патрулюються державною лісовою охороною спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ для виявлення правопорушників.

Застосування штрафних санкцій до лісопорушників

І. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:
 
діаметр дерева у корі біля шийки кореня                            розмір шкоди
 до 10 см                                                                            399,27 грн
10,1-14 см                                                                           703,50 грн
14,1-18 см                                                                           1806,24 грн

Примітка: зазначені такси в основному застосовуються державною лісовою охороною Держлісагентства.
ІІ. Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (постанова КМУ від 24.07.2013 № 541) складає:
 
діаметр дерева у корі біля шийки кореня                         розмір шкоди
                                       степова зона                             інші зони  
до 10 см                           279 грн                                     246 грн
10,1-14 см                        480 грн                                     429 грн
14,1-18 см                        1221 грн                                   1122 грн
 
ІІІ. Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів (постанова КМУ від 08.04.1999 № 559) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                            розмір шкоди
До 10 см                                                                             1152 грн
10,1-14 см                                                                           1500 грн
14,1-18 см                                                                           1852 грн

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушникисплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незаконно зрубав ялинку – штраф. Скільки грошей змусять заплатити порушників

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Схожі матеріали:
👁 951
Категорія: Суспільство
Теги: Ялинка, штраф, лісопорушники, Новий рік




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ