Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.02.2011

Сіємо якісним насінням



Сіємо якісним насінням

Ось і промайнув другий місяць зими. Попереду лютий, а там і весна не за горами. Однак для багатьох сільськогосподарський сезон розпочинається не в березні чи квітні, а набагато раніше - ще взимку. Адже багато потрібно встигнути... Та чи не найголовніша проблема для сільгоспвиробників - якісне насіння ярих зернових та зернобобових культур.

На сьогоднішній день ліквідовано дефіцит на насіння основних сільськогосподарських культур, в певній мірі поліпшилась сортова структура. Ринок зараз в достатній кількості насичений різними сортами і гібридами на насіння як озимих, так і ярих зернових та зернобобових Культур, які задовольняють потребу в кількості. Тому зараз важливим питанням є не насіння, а його якість. Тут потрібно ще багато працювати.

Кожне підприємство може вибрати для себе бажаний сорт з потрібними якісними характеристиками. Але як показала практика, часто при закупівлі насіння не звертають уваги на супровідні документи на насіння, що реалізується.

Тому не зайве нагадати, що таким документом є:

"Атестат на насіння (оригінальне та елітне)", "Свідоцтво на гібридне насіння (репродукційне)", "Свідоцтво на гібридне насіння (першого покоління гібридів)", дані документи виписують на основі сертифіката.

"Сертифікат на насіння України" видає виробнику насіння райдержнасінінспекція тільки на кондиційне насіння і дає гарантію на якість вашого насіння, яка підтверджується відповідним документом. Слід зазначити, щодо придбання насіння дехто ще й досі ставиться за звичкою, щоб і дешево, і багато. Нині такого вже немає.

Тому якщо господарство купує насіння, необхідно вимагати у продавця представлення сертифікату та супроводжуючого
документу.
Потім куплене насіння повинне бути перевірене в лабораторії райдержнасінінспекції, згідно Закону України "Про насіння і садивний матеріал", а також всіх постанов та підзаконних актів, які діють у сфері насінництва, щоб уникнути різних претензій до якості насіння.

Якість насіння є одним із основних і незамінних технологічних чинників отримання високих врожаїв всіх сільськогосподарських культур.

Тому в Гребінківському районі в останні роки ведеться постійна цілеспрямована робота по поліпшенню організації насіннєвого контролю. Прикладом відповідального ставлення до підготовки насіння до посіву та чіткого реагування на недоліки є СТОВ "Прогрес" - головний агроном М. М. Хоменко, СФГ "Каміла" - головний агроном І. П. Довгопол (директор І.І. Буць), СТОВ "Ульяновське" - головний агроном І. А. Мащенко, (директор В. І. Осташко), СФГ "Україна" - голова С. І. Іванюта.

Але, на жаль, єй такі керівники господарств, які не займаються репродукційним насінням і зволікають з перевіркою насіння в лабораторії райдержнасінінспекції - це такі як ТОВ "Повстинагроальянс" (керуючий А. І. Паша), ВАТ "Україна" (керівник М. І. Булатецький) та колгосп ім. Калініна (керівник С. П.Сотченко).

Отже виробникам нині вкрай необхідно чітко усвідомити кінцевий результат своєї роботи, тобто, який буде попит на вирощену продукцію і який прибуток вони отримають.

Розуміючи важливість ролі якісного насіння для сівби, районна державна насіннєва інспекція робить все необхідне, щоб нива Гребінківщини засівалася підготовленим, перевіреним, кондиційним, високопродуктивним насінням усіх сільськогосподарських культур, щоб господарства отримували щедрий урожай і якість його була відмінною.

В. ВОЛОШИН, начальник Гребінківської районної
державної насіннєвої інспекції - головний
державний інспектор з насінництва району.


Схожі матеріали:
👁 2241
Категорія: Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Хвору на сказ собаку виявили на території Кобеляцької тер... Хвору на сказ собаку виявили на території Кобеляцької тер...
На Полтавщині підбили підсумки Всеукраїнського тижня безп... На Полтавщині підбили підсумки Всеукраїнського тижня безп...
У Полтаві відкрили найбільший в області Молодіжний Хаб У Полтаві відкрили найбільший в області Молодіжний Хаб
На Полтавщині провели І всеукраїнський фестиваль-конкурс ... На Полтавщині провели І всеукраїнський фестиваль-конкурс ...
На Полтавщині виявлене тіло жінки з ознаками насильницько... На Полтавщині виявлене тіло жінки з ознаками насильницько...
На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д... На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ