Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.11.2011

Сучасний стан та перспективи цивільного захисту населення в Полтавській області



Сучасний стан цивільного захисту населення в Полтавській області

Створення безпечних умов життєдіяльності людини, захист навколишнього природного середовища, забезпечення цивільного захисту населення та об'єктів економіки від негативних наслідків надзвичайних ситуацій є сферою життєво важливих національних інтересів України.

Основу державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій складають Конституція України, відповідні закони, акти Президента України і урядові рішення.

Зокрема, стаття 3 Конституції України визначає: "Людина, її життя і здоров¢я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Стаття 50 Основного Закону України закріплює за жителями України право на безпечне для життя і здоровя довкілля. Тому одним з пріоритетних напрямків діяльності органів виконавчої влади є попередження надзвичайних ситуацій та своєчасне реагування на них.

Відповідно до вимог чинного законодавства у Полтавській області створена та діє територіальна підсистема єдиної державної системи запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру і її міські та районні ланки. Координуючим органом територіальної підсистеми на регіональному рівні є Комісія обласної  державної адміністрації з питань техногенно-екологічної безпеки та  надзвичайних ситуацій.

Пріоритетним напрямком роботи Комісії є координація заходів усіх гілок влади з попередження і запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та надання допомоги з обласного резервного фонду та резервних фондів міст і районів області, а також матеріальної допомоги з матеріального резерву області, міст та районів області.

Полтавська обласна територіальна підсистема єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру (далі - територіальна підсистема) включає місцеві органи виконавчої влади, виконавчі органи рад, підприємства, установи та організації, розташовані на території області (далі – підприємства, установи та організації), з відповідними силами і засобами, які здійснюють нагляд за забезпеченням техногенної та природної безпеки, організовують проведення роботи із запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного походження і реагування у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля області, зменшення матеріальних втрат.

В сучасних умовах актуальність проблеми забезпечення техногенної та природної безпеки населення і територій області зумовлена ризиком виникнення надзвичайних ситуацій та подій, що спричиняються небезпечними природними явищами, промисловими аваріями, що приносять шкоду населенню і територіям, збитки господарчому комплексу.

Незбалансований протягом довгих років розвиток господарства області, верховенство відомчих інтересів обумовили екстенсивний характер природокористування, погіршення стану навколишнього середовища, а наявність великої кількості промислових комплексів, концентрація на них агрегатів і установок великої потужності, використання у виробництві потенційно небезпечних речовин збільшує вірогідність виникнення техногенних небезпек.

Наявність на Полтавщині розвинутої промисловості, надвисока її концентрація в Кременчуцькому та Полтавському регіоні, великі потенційно небезпечні комплекси, концентрація на них агрегатів та установок великої потужності, розвинута мережа транспортних комунікацій в тому числі нафто-, газо- та продуктопроводів, значна кількість енергетичних об’єктів, використання у виробництві потенційно небезпечних речовин – усе це збільшує вірогідність виникнення техногенних надзвичайних ситуацій.

Потенційна небезпека техногенних аварій в області швидко наростає під впливом збільшення рівня зношеності основних фондів, рівня концентрації промисловості в окремих районах, ступеня складності великих технічних систем.

Тримаючи курс на входження до європейської спільноти, Україна орієнтується на впровадження європейських стандартів у всі сфери життя, в тому числі організацію цивільного захисту.

В країнах ЄС спостерігається еволюція систем цивільного захисту від реактивних до активних моделей, які передбачають значно більшу увагу прогнозуванню і попередженню.

Зазначені зміни зумовлені передусім такими факторами:
– збільшенням кількості руйнівних природних та техногенних катастроф, збільшенням їх складності, що потребує нових засобів, методів, процедур і ресурсів;
– розумінням того, що у більшості випадків ефективність цивільного захисту забезпечується не тільки підготовкою інфраструктури і відповідним плануванням її збереження та відновлення, але й оперативними та організаційними можливостями із захисту населення;
– появою нових технічних можливостей і наукових методик, які дозволяють аналізувати, передбачати і попереджувати небезпечні сценарії розвитку з точністю і достовірністю, яка була неможливою у недалекому минулому.
У зв’язку з цим Президент України Віктор Янукович своєму цьогорічному виступі із посланням до Верховної Ради України наголосив: «Особливого значення в рамках курсу реформ набуває реформування сектору безпеки. Для досягнення цієї мети наша держава відкрита для діалогу і співпраці зі всіма країнами-партнерами та міжнародними організаціями».

Полтавська районна державна адміністрація


Схожі матеріали:
👁 1331
Категорія: Полтавщина
Теги: виконавча владанадзвичайні ситуаіцї, цивільний захист




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ