Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.12.2011

Тарасівська ЗОШ Гребінківського району - про шкільне методичне об’єднання вчителів початкових класів



Рецепт приготування хорошого уроку

1 грудня 2011 року, в Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Гребінківського району, відбулося засідання шкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів, що проходило під девізом «Рецепт приготування хорошого уроку».

Провела його керівник методичного об’єднання вчителів початкових класів Волик Тетяна Володимирівна. На засіданні присутні вчителі початкових класів, члени адміністрації школи та запрошені вчителі – предметники.

Тетяна Володимирівна поділилася з присутніми своїми враженнями від набутих знань при проходженні курсової перепідготовки підвищення кваліфікації вчителів початкових класів, що проходили з 14 по 25 листопада 2011 року в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського.

"Організовувала лекції, графік занять куратор Нечаєва Лідія Олександрівна, - розповідає Тетяна Володимирівна, - вона зуміла вдало побудувати розклад, організувати ті лекції, які нам дійсно потрібні, від якої ми отримали багато потрібної інформації.

Були проведені лекції з філософії економіки освіти, менеджменту освіти, охорони праці, екології. Своїм досвідом роботи з нами поділились:
вчитель початкових класів школи №5, яка розповіла про значення дихання як основи правильного мовлення та познайомила з деякими вправами на дихання; вчитель початкових класів школи №6, яка розповіла присутнім про впровадження інтерактивних технологій на уроках читання.

Найбільше інформації слухачі отримали на лекціях з фаху, які читала методист Крикливець Марина Петрівна.
 На своїх лекціях вона нагадала про ті нормативні документи, які необхідні в роботі вчителям початкової школи:
- Інструкція №240 за 2000 рік «Інструкція з ведення обов’язкової шкільної документації в загальноосвітніх навчальних закладах»;
- Наказ №806 від 01. 09. 2009р. «Про використання навчально-методичної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах»;
- Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчального процесу»;
- з 6 липня 2010 р. №2442-6 «Положення про проведення та випуск учнів».
Велику увагу приділяла Марина Петрівна педагогічним технологіям у початковій освіті. Звернула увагу на те, що в початковій школі використовуються методи та прийоми роботи майже з усіх технологій.
Особистісно-зорієнтоване навчання. (О. Я. Савченко);
Вироблення навичок оптимального читання (Зайцева, Федоренка);
Бригадно-індивідуальне навчання (Джон Гопкінс);
Технологія Лисенкової «Перспективно-випереджаюче навчання з використанням опорних схем і таблиць та коментованим управлінням»;
Навчання молодших школярів побудови зв’язних висловлювань за методикою Лариси Варзацької;
Технологія початкового навчання Олександра Лобка;
ТРИЗ-педагогіка (укр. мовою ТРВЗ-теорія розвитку винахідницьких завдань);
Ейдетика (розвиток образного мислення);
Розвивальне навчання.(Дусавицького);
Розвивальне навчання «Росток»;
Навчання в русі;
Розвиток навички каліграфічного письма Євгенії Потапової;
Методико-психологічна технологія Пісне знайка.
Марина Петрівна також наголосила на змінах у веденні класного журналу та познайомила з новими підручниками, зошитами, посібниками."

Було наголошено про вимоги щодо ведення класного журналу в 1 - 4 класах загальноосвітніх навчальних закладів, інструктивно-методичний лист (із змінами і доповненнями), відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.08.2008р. №755 "Про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи"

Оцінювання навчальних досягнень молодших школярів має ґрунтуватися на позитивному принципі, що передусім передбачає врахування рівня досягнень учня, а не ступеня його невдач. Обєктивність і точність оцінок забезпечується критеріями оцінювання.

Визначення рівня навчальних досягнень учнів відбувається шляхом контролю, який передбачає зворотний зв’язок між учителем та учнями і полягає в перевірці та оцінюванні навчальних досягнень молодшого школяра.

Облік результатів контролю у балах здійснюється в класних журналах і табелях успішності.

Усі записи в журналі повинні вестися державною мовою. Допускається запис тем на правій сторінці класного журналу мовою навчального предмета (російською та іншими мовами національних меншин, іноземною мовою - частково).

Записи повинні бути чіткими й охайними, написані пастою одного (чорного або синього) кольору. Журнали класів на одній паралелі слід нумерувати цифрами і відповідними літерами українського алфавіту, наприклад: 1-А клас, 1-Б клас, 3-А клас, 3-Б клас тощо).

Цікаво та змістовно був проведений тренінг на базі дитячого садка №10, де в спеціально облаштованій кімнаті вчителі виконували завдання методиста, поділились своїми напрацюваннями.
               
"Багато вражень отримали від відвідування НВК №26 м. Полтави, де побували на ранковій зустрічі за програмою «Крок за кроком» та на уроці математики в 3 класі" - продовжує Тетяна Володимирівна.

 - Вчителька використовувала роботу в парах, в групах, різні види роботи з прикладами та задачами. Всі із цікавістю оглядали приміщення класу, роздягальні, коридору, де всі стіни були робочими, тобто скрізь ми бачили роботи учнів, результати спільної роботи вчителя, дітей та батьків.

А ось сам рецепт приготування хорошого уроку:

Візьміть дюжину найкращих вагових емоцій. Ретельно відберіть тільки ті, в яких немає розчарувань, злопам'ятності й злості. Після того, як Ви відібрали ці дванадцять емоцій, розітріть їх на п 'ять (або шість) уроків, які Вам доводиться проводити кожного вашого робочого дня. І додайте до кожного свого уроку: 12 порцій мудрості, 11 порцій терпіння, 10 порцій хоробрості, 9 порцій працездатності, 8 порцій оптимізму, 7 порцій відданості своїй справі, 6 порцій вільнодумства, 5 порцій доброти, 4 порції відпочинку й турботи про здоров’я, 3 порції гумору, 2 порції тактовності, 1 порцію віри в кожного свого учня.

Щоб додати гостроти та насолоди Вашому уроку, всипте ложечку гарного настрою, дрібку нерозсудливості, за смаком - розваги, обов'язково додайте гри й рясно потрусіть усе гарним добрим словом. А тепер влийте любові до дітей і збийте все енергійними рухами, не допускаючи застою. Поставте Вашу страву на вогонь дитячих сердець. Прикрасьте її посмішками, та гілочками радості. Перед подачею учням урок сервірується спокоєм, самовідданістю та професіоналізмом учителя. Чітко додержуйтеся цього рецепту, стежте за співвідношенням інгредієнтів при підготовці кожного уроку.


Смачного Вам, шановні колеги! Нехай Вам смакує вчительська праці й творчість!

Курси проведенні з користю, дали позитивний заряд енергії, бажання робити щось нове, цікаве, що так необхідно в роботі початківців.

За матеріалами вчителя початкових класів Волик Т. В.,
Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ступенів


Схожі матеріали:
👁 2990
Категорія: Новини Гребінки
Теги: урок, вчитель, методист, освіта, навчальний заклад, Тарасівка, наука




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ