Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.06.2012

Трьома життями мало не поплатилися на Полтавщині отруївшись фумігантами (ВІДЕО)



Трьома життями мало не поплатилися на Полтавщині отруївшись фумігантами 

Трьома життями мало не поплатилася (випадок був у м. Гребінка, Полтавська обл.) минулого тижня Україна за недбальство чиновників, які не забезпечили нормативними документами такий потенційно небезпечний, але вкрай потрібний вид аграрних робіт, як фумігація (обробка зерна на складах і сховищах високотоксичними газами).

За словами президента Всеукраїнської громадської організації «Фумігаційна асоціація» Тамари Підберезняк, ризики масових отруєнь людей останнім часом зросли в рази, а нещасні випадки внаслідок порушень поводження з пестицидами стали в Україні системою.

За великим рахунком фуміганти, без яких сьогодні не може обходитися аграрний комплекс, що зазнає величезних втрат (15—20% зерен з’їдають комахи у процесі зберігання врожаю), є також і хімічною зброєю масового ураження. Що буде, якщо вона, не дай боже, потрапить до рук терористів?

А в чому, власне кажучи, проблема? Річ у тім, що в Україні сьогодні абсолютно не визначені правила обігу цих надзвичайно небезпечних речовин. Імпортерам не заборонено продавати їх будь-кому. І часто-густо, придбавши банку фуміганту і навіть не ознайомившись з інструкцією з його використання, селянин намагається протравити цим хімікатом кілька тонн зерна, тоді як така упаковка розрахована на обробку не менш як 100 тонн.

Тяжкі отруєння, а то й жертви в такому разі неминучі. За останні два роки в результаті безконтрольної і безграмотної фумігації зафіксовано летальні випадки на підприємствах і в побуті Миколаївської та Одеської областей, в АР Крим.

У зверненні до керівництва країни члени «Фумігаційної асоціації» і Української асоціації фумігації та захисту рослин зазначають, що «непрофесійне і безконтрольне використання пестицидів фумігантної дії призводить до погіршення стану довкілля, загрожує життю і здоров’ю людей».

Окрім того, недостатня увага уряду до проблем збереження врожаю призводить, на думку авторів звернення, до втрати майже 30% державних запасів зернових (цього року перехідний залишок врожаю минулого року становить 12 мільйонів тонн, отже, буде втрачено приблизно 4 мільйони).

Підберезняк розповідає, що її громадська організація неодноразово зверталася із цього приводу до відповідних державних органів, і щоразу отримувала відписки — «маємо лише товсту теку відповідей, цинічних, не по суті, формальних...». Цікаво, що карантинна справа в Україні поставлена в принципі непогано.

Через кордон, як мовиться, й муха, а тим більше довгоносик чи капустянка, не прослизне. Інша річ — внутрішні процедури з фумігації. Для неприпустимої самодіяльності в цій надзвичайно небезпечній для життя людей сфері забезпечується повний простір.

Аналогічну думку висловлює і начальник Головної державної інспекції захисту рослин Олександр Токар. «Проблема в тому, що фумігант — небезпечний токсичний продукт — переміщується, поширюється, реалізується і використовується без будь-якого регламенту». Інспекцією розроблені відповідні зміни до закону про захист рослин, який має регулювати саме ці питання.

На думку Токаря, фумігант — важливий і небезпечний продукт — має регулюватися починаючи від його ввезення до країни, при переміщенні усередині країни і до безпосереднього використання. Інакше, на його думку, таких трагічних випадків, як нещодавно на Полтаві, не уникнути.

На думку чиновника, вони виникають саме через відсутність регулювальних механізмів, які б зобов’язали людей, що беруть участь у продажу і використанні фумігантів, суворо дотримуватися певних правил. Токар вважає за необхідне запровадити нумерацію і паспортизацію місткостей із фумігантами, аби відстежувати поширення і використання цього небезпечного хімпрепарату.

«Відповідальність за його використання в місцях зберігання зерна у зв’язку із зростанням врожайності дедалі зростатиме», — каже Токар. Він наполягає, що право займатися фумігацією може надаватися лише тим працівникам, які пройшли навчання з цієї справи. Вони повинні отримувати ліцензії. Сьогодні ж їх зобов’язані мати лише люди, що займаються ввезенням цієї продукції в Україну.



О.Чечель: Отруєння фумігантами на Полтавщині


А дистриб’ютор може продавати фуміганти будь-кому. Відповідний проект закону, як повідомив Токар, нині обговорюється зацікавленими міністерствами. «І я не скажу, що нас підтримують, — зазначає він, — адже це додаткові регулювальні документи, інструменти, які, на думку деяких чиновників, стримуватимуть розвиток бізнесу.

Я гадаю, що бізнес і безпеку слід розділяти. Одна із головних складових соціальної відповідальності бізнесу якраз і полягає в тому, аби відповідати за безпеку працівників. А в нас панує безвідповідальність, що породжується відсутністю законів».

Підберезняк називає фуміганти зброєю, «яка вже через кілька годин може вбити людину. Вона потрапляє їй до рук, а вона не має жодного уявлення про небезпеку, що їй загрожує». «Це як п’ятирічне дитя з пістолетом», — проводить аналогію експерт і розповідає про те, як селянська родина в Миколаївській області через незнання правил поводження з фумігантами втратила трьох дітей, не кажучи вже про корів і свиней.

Президент асоціації готова узяти частину відповідальності на себе. І за те, що досі не вдалося переконати чиновників у необхідності суворо регулювати цей, майже «збройний», ринок. Від імені своєї асоціації вона навіть заявляє про готовність узяти ситуацію з фумігацією під громадський контроль.

Голова правління ВАТ «Гребінківський комбікормовий завод» Олександр Чечель, як мовиться, на власній шкурі відчув, що таке відсутність нормативно-правової бази для фумігації. За його словами, люди, які стали жертвами нещасного випадку, були проінструктовані і добре знали, що склад, на якому було проведено фумігацію, опечатується і отримує першу категорію небезпеки.

Але тут на підприємство прибуває з рішенням суду в руках виконавча служба. Вона також була попереджена про фумігацію, але, незважаючи на це, змусила охоронця і ще двох працівників підприємства розпечатати і відкрити склади... і сама при цьому також постерпіла.


Чи будуть зроблені висновки з цього нещасного випадку? Однозначної відповіді на це запитання поки що немає. Підберезняк попереджає, що у зв’язку з погодними аномаліями шкідники активізувалися. Отже, фуміганти використовуватимуться частіше, а ризики отруєнь з тяжкими наслідками зростатимуть. На оперативність чиновників і законодавців особливої надії немає.

Про нерозуміння з боку Верховної Ради і деяких асоціацій бізнесу каже й Токар. Знезаражувати урожай, знищувати його шкідників, безумовно, потрібно. Але чи потрібні країні жертви ще й на складах із зерном?



Схожі матеріали:
👁 1176
Категорія: Події
Теги: фумігант, економіка, аграрія, Олександр Чечіль




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ