Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.03.2023

У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»


У форматі он-лайн долучилися 134 освітні «майданчики» - школи, інші навчальні заклади, методичні кабінети, ресурсні центри


У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»14 березня в Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського освітянам Полтавщини представили проєкт «Діалоги про війну».

Організували показ-презентацію Полтавська академія неперервної освіти ім. М. В. Остроградського, комунальний заклад «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради» та Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Окрім цих установ у форматі он-лайн долучилися 134 освітні «майданчики» - школи, інші навчальні заклади, методичні кабінети, ресурсні центри, відділи освіти територіальних громад тощо. Також проєкт продемонстрували на полтавському телеканалі «Місто+».

Продукт розрахований для учителів історії, учнів 5–7 класів, військовослужбовців, журналістів, державних службовців, фахівців із національно-патріотичного виховання, громадських активістів. «Діалоги про війну» містять три відеорозмови учениці із ветеранами сучасної війни на теми: “Що таке війна?”, “Чому Росія прагне захопити Україну?” та “Що таке сучасна російсько-українська війна?”, а також методичні рекомендації. Головні герої — п’ятикласниця Оля та воїни ЗСУ. Проєкт реалізовано за ініціативи Героя України Володимира Жемчугова Міністерством культури та інформаційної політики України й Інститутом нацпам’яті.


У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»
 

 «Ми повинні бути міцною, стійкою країною, яка здатна себе захистити від зовнішньої агресії. Ми маємо поруч феномен імперськості, який під різними виглядами, за різних соціально-політичних устроїв намагається відновити у тих чи інших кордонах, або російську імперію, або радянський союз. Дякую організаторам, учасникам за цікавість, адже такі проєкти є вкрай важливими нині. Сподіваюсь, що наступний день добровольця будемо відзначати уже після перемоги. Дякую ЗСУ за можливість відзначити цей день у безпеці», – наголосив у вступному слові директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації  Євген Кончаковський.

 

Директор Полтавської академії неперервної освіти Віталій Зелюк зауважив : «В українців є світогляд, є історична пам’ять. Це створює певний каркас із серйозними запобіжниками від почуття меншовартості, зради, колабораціонізму. Чи треба нам поводитись більш агресивно? Я переконаний, що треба. Є у тому “руском мірє” і їх культурі дефект, який спричиняє, що люди, які виростають у цій культурі, ідуть і вбивають. У нас є напрацьовані канали і шляхи комунікації з вчительськими спільнотами, методичними об’єднаннями, центрами професійного розвитку. Ми будемо максимально популяризувати і просувати цей контент, який є надзвичайно важливим для нашої освіти, ідеології, народу і перемоги”.

У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»

“Новітня російсько-українська війна почалася у лютому 2014 року із загарбання росією нашого українського Криму. А сьогоднішній захід ми присвячуємо не менш вагомому етапу цієї війни – початкам формування добровольчого руху. 14 березня 2014 року після першого переможного бою в російсько-українській війні (маю на увазі події Революції Гідності, вигнання державного зрадника Януковича) на захист незалежності на сході України стали перші 500 добровольців.

У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»
 

Усі вони були майданівцями. Добровольчий рух годі і переоцінити. Якби не вони, російські танки ще у 2014-му році гуляли б не лише по Донецьку, Луганську чи Криму, а й по Полтаві, Харкову, Києву. “Діалоги про війну” оприлюднені на ютуб-каналі УІНП, щоб кожен охочий вчитель зміг використовувати проєкт для патріотичного виховання учнівської молоді”, – сказав регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.
 

Про проєкт можливості використання матеріалів проєкту в організації освітнього процесу розповіла в режимі відеозв’язку Ганна Байкеніч, завідувачка сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті УІНП, кандидатка історичних наук. «Питання, які звучать у відеороликах, діти справді ставили у школах. Ми з викладачами, дитячими педагогами напрацьовували відповіді.


У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»
 

Всі актори – справжні військовослужбовці. Думали залучити медійних персон, але вирішили, що це буде не чесно. Залучили тих людей, які проживали ту війну і досі боронять країну в лавах ЗСУ. Мета проєкту не дати знання, а дати уявлення дітям про війну, змусити дітей критично думати, обмірковувати, зацікавити подіями, які відбуваються в країні», -розповіла пані Ганна.
 

А начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах УІНП, кандидат філософських наук Олена Охрімчук зосередила увагу присутніх на невід’ємній складовій проєкту - методичних рекомендаціях. У них вміщено три тематичні матриці до заняття з можливими варіаціями завдань щодо опрацювання відео.

Складаються з таких розділів: мета проведення уроку або позакласного заходу, ключові повідомлення, словничок, рекомендовані форми проведення уроку / заходу, практичний блок (методи і прийоми опрацювання відео ресурсів в освітньому просторі), переліки питань для підсумкового обговорення та домашнє завдання.

У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»


У Полтаві презентували освітній проєкт «Діалоги про війну»

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 327
Категорія: Полтавщина
Теги: Діалоги про війну, освітній проєкт, полтава




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ