Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.04.2011

Вчителі незадоволені якістю збірників завдань підсумкових контрольних робіт



Вчителі незадоволені якістю збірників завдань підсумкових контрольних робіт

Якість рекомендованих міністерських завдань підсумкових контрольних робіт учнів 5-8 класів опинилася в центрі уваги вчителів та батьків

Час підсумкових контрольних робіт у п’ятих-восьмих класах середньої школи вже не за горами. Минулого тижня на книжковому ринку Петрівка збірники завдань підсумкових контрольних робіт істотно піднялися в ціні й коштували по сорок гривень замість обіцяних п’ятнадцяти.

Міносвіти витримує паузу. Знову ж таки обіцяних безкоштовних збірок завдань (бодай по одній на школу) і досі не видно. Учні ж разом з учителями і батьками радіють, що придбали запитання до контрольних і тепер до ночі студіюють їх. Особливо багато запитань викликають тести з історії.

"Таке враження, що той, хто їх готував, не бачив у вічі шкільних підручників з історії, - зауважує Олена Василівна, вчителька однієї з київських шкіл. - Завдання не збігаються з матеріалом у підручниках, які, до речі, затвердило Міносвіти. Діти просто в паніці..."

Один із найголовніших недоліків тестів, на думку фахівців, - надмірна увага до фактажу замість перевірки вміння учнів думати і встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, що є важливим показником розуміння історії. Особливо це стосується завдань для п’ятикласників.

"Візьмімо тему "Українська революція" - продовжує вчителька. Ви розумієте, що значить пояснити дев’яти-десятирічній дитині, що таке Центральна Рада, Директорія? Ось чому тема розглядається в підручнику оглядово. Та й предмет наш називається "Вступ до історії України", а не власне історія. А в контрольних є запитання: "Що було раніше - Директорія чи Конституція? В підручнику для п’ятого класу поняття "Директорія" взагалі немає! Натомість у пояснювальній записці до програми з історії для 5 класу зазначено мету курсу - "формування елементарних уявлень про історію як науку".

Не забуває автор "топити" учнів і запитаннями про історичні першоджерела. Наприклад, упізнати князя за його портретним описом з літопису. "За навчальним планом у нас один урок історії на тиждень, - бідкається Світлана Петрівна, вчителька сьомих класів. – Ми знайомимося з історичними джерелами-літописами, але не вивчаємо їх. Навіщо така надмірна увага до деталей? Чи не краще перевірити, як діти розуміють зміст і значення цих документів?".

Незадоволені батьки і вчителі й тим, що тести не враховують вікових особливостей учнів. Скажімо, п’ятикласникам, які ще не вивчають географії (цей предмет з’явиться лише в сьомому класі), пропонують багато завдань, пов’язаних з контурними картами.

Формулювання деяких запитань більше пасувало б контрольній у старших класах чи університеті: "Продовжте речення. Українське відродження першої половини ХІХ ст. пов’язують із такими подіями..." або "Підкресліть назви держав, які поділили українські землі в 1920-1930-х рр. Запишіть, які території України відійшли до кожної з них".

Усе це має виконати дев’ятирічна дитина, яка лише почала вивчати історію і має чотири уроки на місяць з цього предмета.

Цікавий штрих - серед сорока підручників і посібників з історії України, рекомендованих Міністерством освіти на 2010/11 навчальний рік, немає жодного, укладеного автором контрольних робіт. За якою ознакою обрали чиновники цього фахівця серед інших - тих, хто знає і програми, і підручники?

Як повідомлялося раніше, фахівці з української мови зазначають, що збірники підсумкових контрольних робіт з української мови для 5–8-х класів, рекомендовані міністерством освіти, також мають низку серйозних методологічних, методичних, наукових, тестологічних і мовленнєвих недоліків.

Нагадаємо підсумкові контрольні роботи мають бути проведені навчальними закладами в період з 10 по 20 травня за збірниками завдань, що рекомендовані Міністерством освіти і науки.



Схожі матеріали:
👁 1409
Категорія: Суспільство
Теги: підсумкові контрольні робіти, вчителі, тести




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ