Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.02.2014

Воду в Гребінці пити можна, але...


Мережі з постачання води у Гребінці складають приблизно 26 км


Воду в Гребінці пити можна, але...

У Гребінці є багато місць, де вода з крану тече приправлена іржею, інколи ще якимись домішками.

В Городищі люди скаржилися на воду емоційно і гнівно, але написати скаргу про це офіційним органам у них не вистачає сміливості: «Ми боїмося, що нас взагалі відключать, якщо ми поскаржимося». Отака позиція.

Лише мешканець будинку № 42 по вул. Пархоменка Микола Жолобецький насмілився відкрито озвучити свою позицію: «З крану інколи тече просто іржа, тому не те що пити, а й ноги мити не можна».

У районній санепідемстанції про такі проблеми знають, але їх специфіка оцінки води побудована на фактах, тобто на результатах аналізу, а вони показують норму. Ніяких відхилень немає. Навіть остання планова перевірка води в Городищенській школі №2 нічого не зафіксувала.

І в нещодавній перевірці харчоблоку дитячого садочку «Веселка» показники мутності води були в межах норми: 0,44 мг/дм/куб. А все пояснюється різними методами відбору води у споживачів і в лаборантів санстанції. Мешканець будинку бачить іржаву воду тільки-но відкривши кран, а щоб працівнику санстанції зробити аналіз води - згідно інструкції треба 20 хвилин зливати її, щоб отримати, так би мовити «середньоарифметичну» воду.

А зливши весь бруд, можна отримати і «цілющу воду».

«Дані останніх досліджень води з дошкільних і шкільних установ підтверджує той факт, що вода там відповідає державним санітарним нормам і правилам, - пояснює ситуацію з водою санітарний фельдшер Лубенського міжрайонного управління Держсанепідемслужби у Полтавській обл. Тетяна Лисенко, - якщо у когось є скарги на воду, то нехай надсилають їх у Лубенське управління санепідемслужби, і ми будемо реагувати. За 2013 р. ні однієї скарги від жителів Гребінки не надійшло».

Отже, як хімічний, так і бактеріологічний аналізи води показують норму, і в це можна вірити, адже на території Гребінки уже не один рік працює цех із розливу питної води, і розливає її один з підрозділів Південної залізниці - Будівельно-монтажне експлуатаційне управління №8.

А воду для ТМ «Гребінківська» беруть із тієї самої свердловини, з якої подається вода і в будинки мешканців міста. Справа лише в якісних трубах та постійному очищенні води різноманітними фільтрами.

Саме Гребінківське будівельно-монтажне експлуатаційне управління №8 Південної залізниці є власником більшості водогінних мереж міста Гребінки. Вони ж мають свою лабораторію. Але залізниця - це свого роду держава в державі, і доступ до їхньої інформації непростий.

Нинішній заступник голови Гребінківської РДА Олександр Князев ще півроку тому працював у БМЕУ №8 на посаді начальника дільниці водопостачання і зміг нам окреслити загальну ситуацію в місті.

«Мережі з постачання води у Гребінці складають приблизно 26 км, більшість з яких на балансі у Південної залізниці. На ситуацію з якістю води впливає багато чинників: по-перше - низькі тарифи на воду; по-друге - відсутність лічильників у споживачів води, по-третє, і мабуть, найголовніше - старі мережі.

Низькі тарифи не дозволяють вкладати достатні кошти на реконструкцію мереж, бо на даний момент собівартість видобутку і постачання води вища за відпускну ціну. У той же час відсутність лічильників не дає можливості контролювати постачання води, особливо у літній період. Влітку багато хто з мешканців приватних будинків неконтрольовано використовує воду для поливу городу.

Одночасно можуть бути відкриті до десятка кранів, а за неофіційним правилом - 10 відкритих кранів дорівнюють одному аварійному прориву труби. До речі, про труби. Зараз скрізь прокладають пластикові труби, а раніше - тільки чавунні, які мають строк до 50 років. Нашим трубам у водогонах інколи набагато більше років. Вони заіржавіли, облипли зсередини всяким брудом, тому при відкритті крану можуть вилітати всілякі домішки. Щоб отримати чисту воду, її потрібно частіше зливати», - роз'яснює голова Гребінківської РДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині дебатували школярі-інтелектуали

Проблема водопостачання у місті не може не хвилювати і голову Гребінки Федора Мілевського

«Не сказав би, що у нас погана вода. Навпаки - і по ціні, і по якості - одна з найкращих в області. Старі мережі - це проблема всіх централізованих водогонів, ми намагаємося потроху вирішувати її. Минулого року разом з БМЕУ №8 ми замінили 250 метрів водогону по вул. 50-річчя Жовтня.

Хочу відмітити таку деталь: на трубах, які ми міняли, ще стояли царські печатки 1901 року. Що тут можна сказати?.. Мабуть, треба разом з Південною залізницею розробляти перспективний план оновлення мереж. Але ж ми живемо у кризовий час і реалізувати ці плани буде дуже складно, особливо зважаючи на те, що на сьогодні казначейство заборгувало місту 285 тис. грн», - жаліється голова міста Гребінка.

Тема води буде розглядатися на виробничій нараді в РДА.

Олесь Пасічний
Пирятинська Правда


Схожі матеріали:
👁 1475
Категорія: Новини Гребінки
Теги: веселка, Гребінка, вода, БМЕУ №8




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ