Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.01.2014

Замаскована міжнародна фінансова піраміда шукає своїх прихильників на Полтавщині


Родина полтавців нещодавно потрапила на гачок замаскованої міжнародної фінансової піраміди, яка шукає своїх прихильників на Полтавщині


Обережно, золота лихоманка!

50-річна Марія В. з Полтави розповіла про дивну пропозицію працевлаштуватися:

– Мені нещодавно подзвонила двоюрідна сестра з Америки, запитувала, як справи, чим займаюся. Вона кілька років тому переїхала туди, але щось там не складається з роботою, і в них з чоловіком-американцем почалися матеріальні проблеми.

Розповіла, що вона зраділа, коли знайшла заробіток, і мені такий радить. Я ж почала питати, що і як. Виявилося, треба зробити внесок у 150, а краще 540 євро, щоб купляти золоті злитки.

Ну, думаю, нічого собі внесок! У мене таких грошей узагалі немає. Коли я почала питати, що за фірма, що робити, які є документи і так далі, вона розповіла, що тут гроші заробляють, сидячи вдома.

Головне – бути активним і всіх знайомих підключати до такої справи, досить на роботу ходити. Я чемно відмовилась, а вона почала мені говорити образливі речі за те, що я без ентузіазму поставилась до її ідеї. Тепер ми не розмовляємо.

Ми спілкувалися у соцмережах, і я була дуже здивована, що всі її сторінки обвішані посиланнями на сайт і групи в соцмережах «Emgoldex», та й сама сестра зняла відеоролик, у якому хвалить компанію і закликає інших приєднуватися. Майже всіх родичів обдзвонила. Мені все це не сподобалося, і я думаю, що то якась афера чи фінансова піраміда. Шкода, що посварилися, але ми хочемо знати, що то таке, – може, у сестри проблеми, і вона сама не розуміє які.

На особистій сторінці вказаної людини у мережі «Вконтакте» справді купа посилань на «Emgoldex» і красномовний статус: «Бизнес 21-го века в германском инет-проэкте с вечновостребованным продуктом. 11-кратная доходность». Саме у «Вконтакте» знайшлася спільнота учасників з Полтавщини – 74 кременчужанина і понад 90 полтавців!

Перше, що дивує і насторожує, що при будь-якій спробі перейти на офіційний сайт або інші сторонні сайти, пов’язані з назвою «Emgoldex», соцмережа видає попереджувальне повідомлення про підозрілий сайт.

 Через звичайну пошукову систему можна знайти офіційний сайт «Emgoldex», а також купу блогів активних учасників і різні відгуки з Росії. У російських інтернет-спільнотах перебуває понад 100 тисяч учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основні підсумки роботи відділу ДВС Гребінківського РУЮ за 2013 рік

Як зазначається на офіційному сайті, інтернет-магазин компанії «Emgoldex» призначений для купівлі та продажу інвестиційного золота в злитках у будь-якій кількості та будь-якого номіналу. Інвестиційне золото – це золото вищої проби 999,9/1000 в злитках від 1 до 100 грамів.

Місцезнаходження компанії в інтернет-просторі, нібито проведені конференції, найактивніші учасники – все з Росії. Є фото з закордонних конференцій і навіть круїзів. Але не дуже зрозуміло, навіщо покупцям золотих злитків збиратися на конференції, їхати у круїзи і фотографуватися з символікою компанії й… готівковими грошима (до речі, на всіх фото купюри ніби щойно віддруковані), демонструвати свої статки.

 Щоб зрозуміти, що це за організація, варто порівняти всю інформацію з основними ознаками фінансової піраміди. Хоча адміністратори спільнот «Emgoldex» періодично вивішують повідомлення-мотиватор «Чому компанія не фінансова піраміда».

1. Відсутність продукту або продукт є, але ним практично ніхто не користується

Якщо фірма стверджує, що займається мережевим маркетингом, отже, повинен бути продаж конкретної продукції. Якщо в організації, в яку вас запрошують, немає ніякого продукту, то це точно фінансова піраміда. «Emgoldex» надає можливість придбати злитки золота «найкращих світових виробників» – німецьких та арабських.

Для придбання інвестиційного золота необхідно зареєструватися в інтернет-магазині, де буде відкрито рахунок у євро для подальшого обслуговування замовлення. Вартість обслуговування замовлення – 7% від вартості злитка. Плюс треба оплачувати зберігання свого злитка (будь-який банк теж бере плату за зберігання злитків у своїх сховищах).

За рекламу і залучення клієнтів компанія виплачує власнику замовлення Бонусну винагороду, на підставі Загальних положень та умов проведення торгових операцій та Загальних положень умов для участі в маркетинговій програмі Goldex.

Отже, продукт начебто є, але чомусь ним користуються лише 1–2% від усіх учасників. Мало учасників зацікавлені в доставці золота (за це ще доведеться сплатити митний збір і близько 19% ПДВ) – його вартість різко збільшиться, і, скоріше за все, за ним (якщо пощастить і вдасться реалізувати свою вимогу забрати свій злиток) доведеться летіти в Німеччину особисто (отже, додаємо ще вартість подорожі). Хоча в угоді сказано про можливу доставку застрахованою поштою (і це теж точно не безкоштовно, ПДВ знову ж таки теж треба платити). Чи не простіше і надійніше просто придбати злиток у будь-якому сусідньому банку?

Але реклама компанії говорить не про вигідні придбання золотих злитків, а про бонуси і гроші після проходження «столів». А щоб пройти «столи», треба залучити у підсумку 15 людей. Очевидно, ті, хто не в змозі залучити стільки людей, і є авторами оголошень про продаж місця в тому чи іншому «столі».

І ще одне – якщо компанія авторитетна і справді займається мережевим маркетингом, вона входить до Української асоціації прямих продажів. Компанії «Emgoldex» серед дев’яти членів асоціації немає. Немає її і в Російській асоціації прямих продажів (навіть у кандидатах на членство), ні тим паче в Європейській чи Всесвітніх асоціаціях прямих продажів.

2. Обіцянка занадто високої дохідності (30% і більше) за короткий період


Ніхто чітко не пояснює, на чому можна заробити. Якщо вірити закликам, 540 євро, витрачені на входження до «столів», після залучення людей і виконання інших умов маркетингової програми обернуться у сім тисяч євро – у 12 разів більше. Агітатори додають азарту – «Дохід від 120 000 рублів!» (від 31,5 тис. грн). Спокусливо, але підозріло. Хоча, коли вчитуєшся в усі умови угоди, виявляється, що користуватися всіма перевагами маркетингової програми можна при замовленнях на суму… 7 тис. євро, тобто вас спонукатимуть витрачати гроші далі.

Можна і дешевше приєднатися – за 150 євро, але тоді чекати значно довше. Приєднання за будь-яку суму передбачає придбання спеціального внутрішнього платіжного засобу – купону-замовлення (і це теж насторожує, адже одна «легендарна» фінансова піраміда мала власні ваучери).

Але найцікавіше, за залучення людей ви заробите не гроші, а злитки на певну суму (як останнім часом агітують – на суму від 3 тис. євро). І якщо твердо вирішите, що вистачить і захочете забрати своє золото, доведеться пройти вищеописану процедуру.

3. Офшорна реєстрація

Адміністратори офіційних спільнот виставили гарні сертифікати і наголошують, що «Emgoldex» зареєстрована в Дубаї й має офіс у Німеччині (в Мюнхені). Сертифікат (якщо він справжній) свідчить про реєстрацію в Рас ель Хаймі – вільній економічній зоні Об’єднаних Арабських Еміратів. Це, по суті, той же офшор, а для офшорів і вільних економічних зон – зовсім інші закони, ніж у самих ОАЕ. Арабська держава не втручається у справи офшорних компаній і не захищає їхніх клієнтів. Хоча на сайті в розділі «Контакти» зазначено, що адміністративний офіс знаходиться в Дубаї.

Телефонувати, щоб задати необхідні питання, чомусь доведеться… у Велику Британію, а слати кореспонденцію – в… Амстердам (Нідерланди)! Тобто нічогенький офіс – мабуть, секретар у Британії відповідає на телефонні дзвінки, а секретар у Голландії – розбирає листи. Неблизький світ, щоб відвезти офісну документацію. А хто в дубайському офісі – загадка. Але про це ніде особливо не наголошують. Відвідувачів сайту і спільнот затуркують фразою «Дубай – місто золота, золоте місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині молодик на цвинтарі зґвалтував вдвічі старшу односельчанку

Усі спірні питання, за угодою, вирішуються за законодавством Німеччини. А це цікавий нюанс – більшість учасників з Росії, України та пострадянських країн, і компанія фактично веде свою діяльність на території цих країн, тобто там, де не діють німецькі закони. До речі, жодного німця-учасника компанії не вдалося знайти. Навіть кількість інтернет-запитів через пошукову систему з Німеччини про цю компанію дорівнює нулю. 90% користувачів, які шукають інформацію про «Emgoldex», з Росії та України.

Самі золоті злитки нібито зберігаються у сховищі «ProAurum», хоча жодних підтверджуючих угод про партнерство «Emgoldex»та «ProAurum» немає.

Отже, за красивими сертифікатами і згадками про багаті країни – ОАЕ і Німеччину – криється небезпечний юридичний момент, а не гарантія надійного партнерства. А зняти офіс не в найпрестижнішому районі Мюнхена (чи все-таки Дубаї) невелика проблема – головне сплатити оренду.

4. Не вказано зобов’язань у випадку банкрутства компанії в договорі

Справді, жодної згадки про це в угоді з покупцями злитків чи тим паче з учасниками маркетингової програми немає. Аргументи, в основному, зводяться до мотиватора «Золото не втрачає своєї цінності скільки існує людство», хоча компанія не володіє активами у золоті.

5. Відсутня інформація про керівництво і політику управління компанією

Немає жодних згадок про людину чи групу людей, які заснували цей проект, з чого починали, хто головний, хто і яким чином керує.

6. Співробітники компанії поводять себе занадто активно, закликають якомога скоріше приєднатися/надати їм свої кошти/запросити людей

Саме з мотивацією, активністю, закликами, фотошопом і так далі – все просто чудово. Головна особливість – принизити тих, хто ходить на роботу, у найкращих традиціях позитив-тренінгів усім нагадати, що деякі не можуть мислити, як багаті люди, і переконати, що хто не вступив до «Emgoldex» і нічого не робить у своєму житті, – слабак, сіряк і скигля. А їхня компанія – тільки для впевнених і наполегливих, готових до красивого, забезпеченого життя.

Учасники формують свої групи – тобто хтось один починає проходити «столи» і залучає за собою 15 осіб. А кожен з тих 15-ти згодом починає формувати свою групу (хочеться теж заробити або хоча б свої гроші повернути) і теж приводить нових учасників. Коли набирається група з 15 учасників, перший, хто почав формувати групу, починає отримувати якусь винагороду. І саме це дуже нагадує піраміду.

 Полтавці, які переживають за свою родичку, переконані, що їхні перестороги виявилися небезпідставними. Щодо вищеописаного – така «бізнес-схема» нагадує «аргентинську» схему фінансової піраміди – старожили групи можуть щось отримати за рахунок нових членів, є система нарахування бонусів, балів, контакти з менеджерами дуже заплутані. Інколи можна зустріти висловлювання, що це все-таки мережевий маркетинг, але ж немає агентського договору – якщо приєднання до маркетингової програми вважати таким, то сплата 150 або 540 євро незаконна. За укладення договорів не береться жодна плата.

 Отже, якщо у вас є зайвих 150 чи 540 євро, можливо, будуть ще ідеї, як їх витратити або вигідно вкласти?!

На час виходу публікації у спільноті кременчужан не залишилося жодного учасника, тільки двоє агітують самотужки, а 91 полтавець залишається підписаним на приватну сторінку анонімного агітатора з Полтави.



Схожі матеріали:
👁 1691
Категорія: Суспільство
Теги: золото, гроші, полтава, фінансова піраміда




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ