Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.03.2016

Завдяки енергоефективним заходам Лубни заощадять більше мільйона гривень


На втілення проекту в життя, Лубни збираються витратити 6 мільйонів гривень


Завдяки енергоефективним заходам Лубни заощадять більше мільйона гривеньСотні тисяч гривень, що раніше витрачалися містом на освітлення, опалення та воду віднедавна лишаються в міському бюджеті. Як саме економлять, розповів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Віктор Мєдвєдєв.

Актуальність питання енергозбереження, починаючи з елементарних до інноваційних проектів, котрі давно впроваджені в усьому цивілізованому світі, перед Україною поставили нові тарифи. На місцевих рівнях управлінці почали шукати способи економії.

У Лубнах дійшли думки, що один із кращих способів енергоощадливості – лічильники. Зокрема, з ініціативою про встановлення лічильників тепла на багатоквартирних будинках, громада зверталась до народного депутата України Костянтина Іщейкіна, який всіляко підтримав програму і сприяв виділенню фінансування для цих заходів.

– Ми відкрили міське комунальне підприємство «Лубни благоустрій». Його основними задачами є заходи по контролю енергоспоживання бюджетними організаціями міста. Ми ввели посаду енергоменеджера, який веде контроль за використанням енергоресурсів на всіх бюджетних та комунальних підприємствах міста: вода, газ, електрика. Ці люди щодня знімають показники лічильників та передають на КП «Лубни благоустрій». Це, на перший погляд, не надто значне нововведення, за нашими підрахунками дало місту до 10% економії у сфері енергоспоживання, – розповідає Віктор Мєдвєдєв.

Моніторинг та аналіз показників лічильників дає змогу виявляти найбільш проблемні об’єкти у сфері енергоспоживання. Окрім того, за словами управлінця, КП «Лубни благоустрій» займаються ще й пошуком інвесторів. І саме комплексний підхід до вирішення проблеми дав місту перші позитивні результати.

– Ми виявляємо та виправляємо ситуацію там, де з тих чи інших причин ідуть невиправдані енергозатрати. Така ситуація була з нашою Лубенською загальноосвітньою школою №4 та міжрайонною комунальною поліклінікою. З допомогою інвесторів ми перевели ці об’єкти на альтернативне паливо. Не витративши жодної копійки із бюджету міста, ми отримали дві потужні котельні, що працюють на твердому паливі.

 


– Минулого четверга я побував у Лубнах і встиг оглянути деякі об’єкти соціальної сфери, на які за моєї безпосередньої участі було спрямоване фінансування з держбюджету для модернізації та підвищення енергоефективності. Наприклад, лікарня, у якій замінили вікна, є котельня, а тепер ще й утеплюють стіни, уже заощадила на оплаті за тепло близько 240 тис. грн.

Температура у приміщеннях стала вищою на 4 градуси, люди тепер перебувають у більш комфортних умовах. Як бачите, важливо не просто залучити кошти, а раціонально використати. Лубни тепер більше заощаджують, а вивільнені кошти можна використати на інші, важливі потреби. Я і надалі підтримуватиму подібні програми, – прокоментував парламентар Костянтин Іщейкін.

За підрахунками міської ради, лише по освітньому закладу за минулий сезон вдалося зекономити 400 тисяч гривень бюджетних коштів. А вже цьогорічного опалювального сезону твердопаливні котельні школи та лікарні зберегли для міста понад мільйон гривень. Крім того, лікарняна котельня відтепер обігріває ще й приміщення дитячого басейну.

Надалі фасад медичного закладу збираються ще й додатково утеплити. За словами Віктора Івановича, для цих потреб уже готовий проект та завдяки народному депутату Костянтину Євгеновичу виділені державні кошти. Управлінець розповідає, що велосипеда у питанні енергозбереження вони не вигадують, адже більшість проектів, які вони реалізовують, доволі успішно впроваджені у деяких українських містах.
 


 

– Ми цікавимося новинками в цій сфері, переймаємо досвід інших міст – учасників проектів по міжнародному співфінансуванню. Так, зокрема, коли КП «Лубни благоустрій» вивчало потенційних спонсорів у цій сфері, ми вийшли на міжнародну корпорацію НЕФКО, створену країнами Скандинавії. Їх метою є поліпшення екологічного стану на міжнародному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 нових видів продукції зможуть оцінити незабаром споживачі Полтавщини

Наше комунальне підприємство «Лубни благоустрій» спільно із КП «Міськсвітло» розробили програму по встановленню автоматичної системи енергозбереження, розписали економічну його частину з реальним енергоощадним планом та підрахунком економії для держави та світу. Ми відправили НЕФКО наше бачення та пропозиції співпраці й уже отримали позитивні відгуки закордонної сторони.

На втілення проекту в життя, Лубни збираються витратити 6 мільйонів гривень, але встановивши комп’ютери, що будуть знімати показники лічильників та передаватимуть дані до центральної бази, де єдиний центр сам аналізуватиме ті дані та робитиме підрахунок, місто зможе заощадити більше, ніж витратить.

– Із тих шести мільйонів, які треба на програму – два мільйони гранту НЕФКО, а чотири мільйони нам дадуть під три відсотка річних. Участь міських грошей у цьому проекті становитиме 10% співфінансування – це близько 600 тисяч гривень. Ми вже підрахували, що повернемо ту позику лише за рахунок економії коштів, які сьогодні ми витрачаємо на обслуговування старих електромереж, за рахунок зменшення оплати енергоресурсів та оплати праці персоналу, адже буде автоматичне керування. А в подальшому, після виплати кредиту, ті зекономлені кошти ми плануємо витрачати на розвиток міста.

Крім того, Віктор Мєдвєдєв зізнався, що уже найближчим часом Лубни мають отримати іще від одної міжнародної екологічної організації гранд у розмірі 30 тисяч євро на покращення екологічного стану міста. Як саме будуть поліпшувати екологію в Лубнах, нам пообіцяли розповісти після отримання гранду.
 

Схожі матеріали:
👁 1085
Категорія: Полтавщина
Теги: Лубни, Енергозбереження




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ