Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.09.2017

Звернення міського голови до мешканців міста з нагоди Дня визволення Гребінки


З перших днів війни фашистська авіація систематично бомбила залізничний вузол станції Гребінка


Звернення міського голови до мешканців міста з нагоди Дня визволення ГребінкиШановні учасники бойових дій, інваліди та учасники війни, солдатські вдови, сім’ї ветеранів війни,  жителі та гості міста!

Кожного року у вересні ми відзначаємо День визволення Гребінки від фашистських  загарбників. В  наших серцях ніколи не згасне пам'ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя заради  щасливого майбутнього. 19 вересня 2017 року  виповнюється 74 роки з Дня визволення міста Гребінка та Гребінківщини  від фашистських загарбників. Але, на жаль , сумні спогади про війну , яка тривала 1418 днів і ночей, живуть і досі в душах тих, хто її пережив.. Чотири роки... Тридцять чотири тисячі годин!. Мільйони загиблих... А скільки ненароджених дітей?.. А скільки залишилось вдів і сиріт?.. Страшні сліди залишила війна. На території України в руїни та згарища перетворили фашисти 114 міст і 28 тисяч сіл. Серед них і наше місто та села району.

З перших днів війни фашистська авіація систематично бомбила залізничний вузол станції Гребінка. На станції Гребінка скупчувалися ешелони з людьми, тому було багато жертв. 19 вересня 1941 року німецькі війська захопили Гребінку. Рівно 2 роки лилася людська кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовне надбання народу. Вже з перших днів окупації партизани і підпільники розгорнули боротьбу проти окупантів. У партизанському русі брало участь 545 чоловік, 194 з них були розстріляні, серед них 23 жінки. Наші земляки вставали в ряди захисників рідної землі.  

За два роки фашистські загарбники зруйнували підприємства залізничного вузла, школи, жилі будинки, ферми в господарствах, чим нанесено збитків народному господарству на мільярди карбованців. Були вивезені на роботи до Німеччини майже 3 тис. чоловік. Розстріляно, замордовано 1336 чоловік. Війна рясно засіяла Гребінківщину братськими та індивідуальними могилами. В оборонних та визвольних боях на території району загинуло 412 бійців та командирів. 19 вересня 1943 року 253–тя стрілецька дивізія 47-го Стрілецького корпусу 40-ї Армії та 2-га мотострілецька бригада 10-го танкового корпусу звільнили наше місто і села району від загарбників.

Ми пишаємось  героїзмом, силою духу та мужністю наших ветеранів, які у ті буремні роки звільнили від окупантів рідну землю, а згодом у надзвичайно важких умовах відбудували зруйновані міста та села, відродили економічний потенціал, плекали наше мирне майбутнє. Ми вдячні воїнам визволителям, які відстоювали нашу свободу, трудівникам тилу, і всім, хто своєю невтомною працею відновлювали місто, район, працювали на благо людей , не шкодуючи ні сил, ні здоров’я. Низький Вам уклін!

Перемога. Це була перемога зі сльозами на очах. Це були сльози радості і одночасно сльози горя. Це не можна описати простими словами. Складні формулювання так само не підійдуть. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті.

Шановні ветерани! Ваша мужність і відвага, героїзм та нескореність духу є зразком для прийдешніх поколінь! Наразі Україна переживає, мабуть, найважчі часи за всю історію свого існування в якості незалежної  держави, бо саме її незалежність та суверенність знаходяться під великою загрозою. Захищати ці великі надбання українського народу пішли і наші  земляки. Хтось – за повісткою з військомату, хтось – за покликом серця. Вони  пішли з однією метою: захистити рідну землю, рідну країну, кожного з нас.

Ціна свободи в антитерористичній операції десятки – сотні  життів.  Герої не вмирають, адже вони разом з нами. Вони житимуть доти, доки ми про них пам'ятатимемо. А тим, хто повернувся додому, або захищає  нашу землю  сьогодні хочемо подякувати за їх героїзм, мужність, за патріотизм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці, на вулиці Свободи прорвало водогін

Сучасні захисники України виявились гідними слави своїх дідів та прадідів, а тому ми твердо віримо у нашу перемогу. Вітаємо усіх вас, дорогі ветерани, шановні гребінківці, із 74-ю річницею звільнення Гребінки та Гребінківщини від нацистів. Бажаємо міцного здоров’я, довгого віку, щедрого добра і щастя, мирного неба над головою і здійснення усіх добрих задумів і починань!

Нехай нас у всі часи об’єднує та згуртовує любов до рідного міста, бажання захистити його, зробити ще красивішим, багатшим, квітучим!
 
 Міський голова В.І. Колісніченко

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.

Схожі матеріали:
👁 1157
Категорія: Новини Гребінки
Теги: День визволення Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ