Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.08.2023

Боражуючий боєприпас ST-35 «Грім», українських розробників, дальність поразки 30 км, комплекс максимально «GPS-незалежний»


Крейсерська швидкість баражуючого боєприпасу ST-35 «Грім» становить близько 120 км/год


Боражуючий боєприпас ST-35 «Грім»

Україні потрібні боєприпаси, що баражують, на полі бою і чим більше, тим краще. Українська компанія «Атлон Авіа» розробила та провела випробування свого боражіруючого боєприпасу ST-35 «Грім» з дальністю поразки мети 30 км.

Крейсерська швидкість баражуючого боєприпасу ST-35 «Грім» становить близько 120 км/год, що має забезпечити підліт у район мети на відстані 30 км приблизно за 15 хвилин у нормальних метеоумовах. У повітрі боєприпас може бути до 60 хвилин, що було підтверджено на льотних випробуваннях.

Злітна вага першої модифікації боєприпасу «Гром» ST-35 становить менше 10 кг, їх бойова частина – 3,5 кг. Типи бойових частин та їх вага будуть різними. Можливе оснащення типами бойових частин -, термобаричної, кумулятивної та осколково-фугасної. У перспективі – робота над спрямованим підривом бойової частини.

Система автоматичного наведення реалізована телевізійним або інфрачервоним каналом. Головка самонаведення змінна – залежно від метеоумов екіпаж самостійно визначатиме, який тип голівки слід використовувати.

Наведення на ціль відбувається шляхом обробки відеосигналу на борту літального апарата-носія та автоматичного коригування траєкторії до моменту попадання в ціль. Оператор бере участь у знищенні об'єкта виключно до моменту, коли мету виявлено та підтверджено – надалі комплекс працює автономно.


Боражуючий боєприпас ST-35 «Грім»
 

Літальний апарат самостійно оцінює метеоумови в районі мети, виходить на лінію прицілювання з мінімальної бічної складової вітру та в автономному режимі знищує ціль.

Слід зазначити, що комплекс розробляється з огляду на те, що навігація за допомогою GPS/GLONASS у зоні бойових дій малоефективна. Отже, комплекс буде максимально «GPS-незалежним». Це означає, що завдання буде виконано навіть за умов, коли ведеться активна радіоелектронна боротьба.

Компанія розробила барражуючий боєприпас за схемою біплана з двома наборами X-подібних площин, які встановлені на фюзеляжі з оптико-електронним блоком наведення носової частини. Аеродинамічна компоновка, що використовується, є компромісом у вирішенні двох завдань - достатньої аеродинамічної якості в режимі горизонтального польоту і високої керованості на фазі пікірування і наведення на ціль. Для ураження цілей у закритих позиціях при вертикальному пікіруванні немає іншої настільки ефективної аеродинамічної схеми, крім використовуваної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські інженери розробили РЕБ-рюкзак, він захистить солдатів від ворожих дронів

Система запуску боєприпасу – це комплексне рішення, яке вирішує цілу низку актуальних завдань – мінімізація площі для старту, вирішення питання підтвердження ураження цілі, мінімізація ваги та, звичайно, надійність та простота використання. Таким рішенням став запуск боєприпасу у вигляді мультироторного літального апарату. Це дозволяє здійснити запуск майже з будь-якого майданчика – навіть із двору житлового будинку.


Боражуючий боєприпас ST-35 «Грім»
 

Мультироторний літальний апарат піднімає боєприпас на висоту 500 м, після чого від'єднується та прямує до району мети. Сам мультиротор піднімається на висоту близько 1000 метрів і залишається у повітрі, виконуючи роль ретранслятора. Такої висоти достатньо підтримки стійкого відеоканалу з боєприпасом з відривом 30-40 км до того, як боєприпас потрапить у ціль. І вага такого рішення значно менша за вагу механічної або пневмо катапульти.

Компанія планує представити комплекс у двох конфігураціях. Перший варіант – мобільний, розрахований на транспортування трьох таких боєприпасів та всього допоміжного обладнання розрахунком із 3 осіб, у кожного з яких буде рюкзак вагою до 15 кг. Другий варіант передбачає реалізацію такого комплексу на базі шасі автомобіля, але це питання вже вирішуватиметься з урахуванням потреб та побажань Збройних Сил України чи інших замовників.

 


Схожі матеріали:
👁 1055
Категорія: Технології
Теги: що барражує, зброя, Дрон, Боєприпас, дрон-камікадзе




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ