Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.03.2023

Експерти та рітейлери прогнозують зростання ринку електроніки та побутової техніки в 2023 році


Експерт прогнозує, що в 2023 році рівень інфляції складе від 16 до 18%, а курс долара буде триматися на рівні 40 грн


Експерти та рітейлери прогнозують зростання ринку електроніки

Звичайно, результати соціологічних опитувань українців та статистичні дані доводять, що купівля побутової техніки та електроніки зараз не є пріоритетом для наших співгромадян. Так, в тренді зараз продукти харчування та ліки. Але це не означає, що продажі ноутбуків, смартфонів, пральних машин та інших категорій подібних товарів в онлайн та наземних магазинах дорівнюють нулю (як це було на початку березня 2022 року). Бізнес зумів вистояти та піднятися після початкового шоку, а українці знову купують техніку попри війну та зниження рівня доходів. Насправді, песимістичні прогнози щодо колапсу вітчизняної економіки не справдилися. Тому рітейлери та експерти ринку дивляться у майбутнє зі стриманим, але оптимізмом.

Українці довели, що життя триває попри війну

Підбиваючи підсумки роботи за минулий рік сфери онлайн-торгівлі електронікою одне з популярних інтернет-видань зазначає, що попри зміну споживацьких пріоритетів, величезні складності з логістикою і електропостачанням, розбиті ворогом склади та інші негаразди загалом ринок показав зростання після катастрофічного падіння після початку війни.

Так, велику побутову техніку та категорії товарів, що не належать до must have люди зараз купують значно менше. Але ситуація в країні зумовила зростання попиту на повербанки, генератори, обігрівачі, портативні освітлювальні прилади. Не знизилися, а навіть зросли продажі засобів зв’язку, ноутбуків та планшетів, накопичувачів інформації тощо. Електронні пристрої, які легко можна взяти з собою, наприклад, в укриття, виявилися вкрай потрібною під час війни.

Більше про те, які товари буквально “витягнули” ринок електроніки та побутової техніки минулого року, можна дізнатись з цього матеріалу. Як виявилося, рітейлери та експерти вважають, що зростання продовжиться і цього року.

Один з керівників української Торгово-промислової палати Михайло Непран наголошує, що українцям завдяки самовідданій праці та стійкості вдалося звести нанівець прогнози про крах вітчизняної економіки.

Член Української ради бізнесу наводить наступні цифри та факти:
  1. За підсумками 2022 року інфляція склала 26%. Багато? А ви подивіться на показники сусідніх країн. У Литві, Латвії та Естонії цей індикатор стану економіки становив від 20 до 21%. А, наприклад, поляки, чехи та угорці закінчили рік на позначці від 16 до 18%. І в них не йде війна!
  2. Наприкінці року інфляція взагалі склала 1 відсоток в місяць, а ціни практично стабілізувалися.
  3. Загалом за рік найбільше подорожчали транспортні послуги з вантажних перевезень (на 31%) та продукти харчування (на 26%). Абсолютним рекордсменом стали яйця, але нас більше цікавить побутова техніка та електроніка. Тут зростання цін було зумовлено підняттям курсу долара, хоча прогнозованих 90 гривень за американську валюту ми, слава Богу, так і не побачили.
  4. В вітчизняних онлайн та наземних магазинах зараз є повний асортимент потрібних продуктів. Попри окремі періоду дефіциту (наприклад, пального чи овочевої продукції) держава не вводила обмеження та не запровадила карткову систему розподілу товарів.
Експерт прогнозує, що в 2023 році рівень інфляції складе від 16 до 18%, а курс долара буде триматися на рівні 40 грн чи навіть зміцниться до 36–38 грн. Тому ціни на деякі категорії товарів включно з побутовою технікою та електронікою можуть навіть знизитися.

Працюємо з вірою у перемогу

Керівник потужної мережі з продажу побутової техніки та електроніки MOYO Валентин Івакін сподівається, що вже цього року українці зможуть відсвяткувати звитягу над ворогом та приступити до відбудови країни.

Топ-менеджер вважає, що зараз є всі передумови для зростання продажів:
  • деяких категорій побутової техніки;
  • мобільних пристроїв для навчання та роботи;
  • зарядних станцій;
  • електроінструментів, що працюють від акумуляторів.
А після нашої перемоги слід чекати відновлення відкладеного попиту.

Схожі матеріали:
👁 424
Категорія: Прес-реліз
Теги: бізнес, Електронні пристрої




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ