Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.03.2023

Марки сталі: характеристики, особливості, властивості


Антикорозійні властивості матеріалу визначаються об'ємом хрому у сплаві


Марки сталі: характеристики, особливості, властивості

Сплавом вважається складне з'єднання, до складу якого входить більше двох хімічних речовин. Співвідношення елементів визначає фізичні та експлуатаційні властивості металу. На підставі кількості певної групи компонентів матеріалу призначається маркування, яке полегшує ідентифікацію сталі в металевій лінійці. Наприклад, труби 201 характеризуються високою пластичністю, стійкістю до агресивних середовищ, підвищеною твердістю. За властивостями є бюджетною альтернативою категорії 304, 321.

Склад

Антикорозійні властивості матеріалу визначаються об'ємом хрому у сплаві. При контакті з киснем формується оксидна плівка, що захищає від несприятливого впливу агресивного середовища. Однак це не єдиний компонент, необхідний відповідності високим технологічним вимогам.

Щоб досягти потрібних експлуатаційних показників, потрібна присутність:
  • азоту;
  • вуглецю;
  • кремнію;
  • сірки;
  • молібдену;
  • нікелю;
  • титану;
  • міді;
  • селену та інших речовин.
Захисні властивості металу діють за збереження цілісності захисної плівки. У місцях руйнування утворюються вогнища, вразливі до іржі.

Марки

Лінійка нержавіючої сталі включає безліч конфігурацій, адаптованих під загальне та вузькоспрямоване використання. Серед поширених варіацій виділено групи 200-400, які, своєю чергою, поділяються на підгрупи.

Окремо виділяється марка AISI 201. Популярність обумовлена співвідношенням низької ціни та високих експлуатаційних характеристик. Зносостійкий сплав витримує термічний вплив, відрізняється стійкістю до механічних пошкоджень та ударних навантажень. Активно використовується у виробництві кухонного інвентарю, транспорту, промислового обладнання та іншого.

Серія AISI 300 відноситься до категорії мартенситних, аустенітних, феритних сталей.

Основними компонентами сплавної маси є:
  • титан;
  • вуглець;
  • нікель;
  • хром.
Залежно від співвідношення речовин виділяється наступна лінійка:
 
✔️ 304. Характерні ознаки – високі бактерицидні властивості, стійкість до корозії, інертність до слабоагресивних середовищ, зварюваність. Затребувана у харчовій, нафтовій промисловості.

✔️ 316. Похідна попереднього варіанту з додаванням молібдену. Речовина посилює стійкість матеріалу до впливу високих температур, кислот, іржі. Сталь застосовується у суднобудівництві, хімічній, нафтовій промисловості.

✔️ 316Ti. Похідна сировина, вказаної вище, з додаванням титану в малих частках. Це необхідно для підвищення показників міцності. Компонент розширює експлуатаційні можливості металу, роблячи його універсальним у промисловості та побуті.

✔️ 321. Сталь із переважанням у складі титану. Вогнетривкий матеріал інертний до тривалого впливу високих температур. Витримує нагрівання до +800 °. Незважаючи на міцність, піддається обробці, що розширює функціонал до виробництва елементів кріплення, фітингів, протяжних трубопровідних магістралей.

Лінійка 400 характеризується переважанням хрому та низьким обсягом легуючих компонентів. Така особливість застосовується зниження ціни готової продукції. За рахунок мінімальної кількості вуглецевих сполук посилюється пластичність, підвищується ступінь зварюваності.

Найбільш затребувана марка 430, виділена найвищими показниками міцності. Сировина піддається обробці будь-якими способами, що дозволяє використовувати матеріал у промисловості та декоративному оздобленні.

Схожі матеріали:
👁 253
Категорія: Прес-реліз
Теги: особливості, Марки сталі, властивості, характеристики




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ