Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.02.2016

Обов'язковий технічний контроль. Які транспортні засоби підлягають техогляду


Періодичність проходження обов’язкового технічного контролю


Обов'язковий технічний контроль. Які транспортні засоби підлягають техоглядуЗгідно Постанови Кабінету Міністрів України № 137 від 30 січня 2012 року порядок проведення обов’язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів визначає процедуру проведення обов’язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів, зареєстрованих Державтоінспекцією.

За результатами перевірки встановлюється їх придатність до експлуатації або неможливість експлуатації, крім таких транспортних засобів:
- легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби — незалежно від строку експлуатації;

- легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепи до них — із строком експлуатації до двох років.
Періодичність проходження обов’язкового технічного контролю становить:
- для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, із строком експлуатації більше двох років — кожні два роки;

- для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації більше двох років — кожні два роки;

- для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації — щороку;

- для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації — двічі на рік.
За вимогою власника обов’язковий технічний контроль транспортного засобу, який зареєстрований в установленому порядку, але не підлягає обов’язковому технічному контролю, проводять за процедурою, визначеною цим Порядком.

Замовник має право вільного вибору виконавця проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу, згідно до державного реєстру суб’єктів проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індивідуальні номерні знаки: порядок і вартість виготовлення

Замовник подає виконавцю заяву про проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу за формою.

Замовник для оформлення документів подає виконавцю особисто:
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу (у разі подання документів уповноваженою особою така особа, крім документа, що зазначений в цьому абзаці, пред’являє виконавцю документ, що підтверджує її повноваження);

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.
Обов’язковий технічний контроль транспортного засобу проводиться після здійснення його зовнішнього огляду з метою звірки ідентифікаційних номерів та номерних знаків транспортного засобу з даними реєстраційних документів, встановлення комплектності і фіксації його пошкоджень на підставі договору про проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу, який укладається між виконавцем і замовником.

У разі невідповідності ідентифікаційних номерів та (або) номерних знаків даним реєстраційних документів транспортного засобу обов’язковий технічний контроль не проводиться.

Якщо замовник виявив намір спостерігати за процесом обов’язкового технічного контролю транспортного засобу, виконавець проводить інструктаж з охорони праці.

Для проведення обов’язкового технічного контролю приймається повністю укомплектований, заправлений експлуатаційними рідинами (згідно з експлуатаційною документацією виробника) транспортний засіб за відсутності нашарувань бруду, що може вплинути на результати перевірки його технічного стану.

Обов’язковий технічний контроль транспортного засобу проводиться згідно із затвердженою виконавцем технологічною документацією, розробленою відповідно до нормативних документів.
Виконавець попереджає замовника про здійснення фото та (або) відеофіксації процесу проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу.

Розрахунковий оперативний час обов’язкового технічного контролю транспортного засобу загального призначення максимально становить:
- 30 (40) хвилин — для причепів (напівпричепів);
- 40 хвилин — для легкових автомобілів;
- 60 хвилин — для вантажних автомобілів;
- 65 хвилин — для автобусів.
Для спеціальних та спеціалізованих транспортних засобів або транспортних засобів, обладнаних додатковим устаткуванням, оперативний час може бути змінено.

У разі отримання позитивного результату під час проведення обов’язкового технічного контролю транспортного засобу складається протокол, який видається замовникові, а у разі негативного результату видається акт невідповідності технічного стану транспортного засобу відповіднї форми.

Якщо протокол обов’язкового технічного контролю застосовується як альтернатива Міжнародному сертифікату технічного огляду (на вимогу замовника), його видають акредитовані згідно із Законом України “Про акредитацію органів з оцінки відповідності” виконавці відповідно до Угоди про прийняття єдиних умов періодичних технічних оглядів колісних транспортних засобів і про взаємне визнання таких оглядів із зазначенням у протоколі слів такого змісту: “Міжнародний технічний огляд проведено”.

Випуск на лінію транспортних засобів, технічний стан яких не відповідає встановленим вимогам або без протоколу обов’язкового технічного контролю тягнуть за собою накладення штрафу згідно ст. 128 ч.1 КУпАП на посадових осіб, відповідальних за технічний стан від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Схожі матеріали:
👁 1183
Категорія: Прес-реліз
Теги: транспортний засіб, авто, технічний контроль




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ