Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.12.2020

Що таке габіони і чому їх варто використовувати для будівництва альтанок, парканів і підпірних стінок?


Габіони - короба з металевої сітки, заповнені камінням або битою цеглою, використовуються вже багато століть.


Габіони - короба з металевої сітки, заповнені камінням або битою цеглою, використовуються вже багато століть. Як же вони можуть стати в нагоді рядовому дачникові?

Багато століть назад габіони (тоді ще сплетені з вербової лози) служили перепоною від ворожих снарядів під час військових дій. Пізніше їх почали використовувати для великомасштабних земельних робіт - зміцнення річкових берегів, захисту гірських долин від зсувів і ін. Потім габіони сподобалися ландшафтним дизайнерам, а тепер їх по праву оцінили власники заміських ділянок. Дивно, але область застосування «полонених каменів» неосяжно широка.

Так, якщо дачникові не пощастило з рельєфом «шести соток», з габіонів можна скласти підпірні стінки, створивши систему терас. Конструкція такого роду не вимагає залізобетонного фундаменту. Її складають, подібно до конструктора з кубиків, і зазвичай робота забирає всього один-два дня. Якщо ви вирішите купити габіон на сайті Габіони України, ви отримаєте якісний заводський габіон за доступною ціною.

Габіони використовують для оформлення грядок і клумб. Така огорожа набагато міцніше дерев'яної або пластикової - оцинкованої сітці не страшні волога і ультрафіолет.


Габіони
 

Нерідко габіони служать інструментом зонування ділянки. Ними неважко виділити, наприклад, майданчик для відпочинку або зону барбекю. Більш того, металеві короби, заповнені камінням, можуть служити повноцінним будівельним матеріалом. Ніщо не заважає скласти з габіонів будиночок для зберігання дров, літню кухню або оригінальну альтанку. Розмірний ряд габіонів надзвичайно широкий, так що підібрати потрібну модифікацію не складе труднощів. Якщо ж ящика потрібного розміру все-таки не знайшлося, його неважко зробити своїми руками з нержавіючої металевої сітки.

Оригінальний спосіб застосування габіонів - дачний фонтан. Зробити його не так важко, як здається на перший погляд. Досить встановити всередині дротяного короба компресор і підключену до нього поліпропіленову трубу з товщиною стінки 3-4 мм, а в місці виливу зробити лоток з нержавіючого металу або пластику. Після цього залишається лише засипати сітку камінням і подати воду.

Нарешті, з габіонів можна побудувати міцний, надійний і довговічний паркан. Для цього розроблена спеціальна модифікація сітки для каменів - так звані пергони. Їх ширина становить всього 25 см, а висота варіюється в межах 60-240 см.

При необхідності «конструктор» з габіонів можна розібрати, перенести дротові короби на нове місце і засипати їх знову.

Пергони (або засипні паркани) нітрохи не поступаються в міцності кладки конструкцій із цегли або бетону і навіть перевершують їх. Так як камені, що заповнюють дротяну сітку, не пов'язані цементним розчином, вода не затримується всередині, надаючи руйнівний вплив, а стікає в грунт природним чином.

Варто відзначити, що пергони надають чималу свободу для творчості. Ящики з камінням легко скріплюються межу собою за допомогою дроту, що дозволяє створювати огорожі будь-яких форм. Крім того, вони чудово поєднуються з цегляною кладкою, деревом, бетонними блоками і ін. І звичайно, зробити в такому паркані ворота і хвіртку не складе особливих труднощів.

У порожнинах між камінням габіонів можна приховати шланги для поливу, електропроводку вуличних світильників і т.д.

Багатьох зупиняє одноманітний, нудний вид габіонів. Дійсно, в міському середовищі нам найчастіше трапляються ящики з невибагливим сірим каменем. Але, як ми говорили на початку статті, для наповнення можна використовувати і інші матеріали, більш того, поєднувати бита цегла, скло, кераміку і камінь різних кольорів в одній конструкції. Вибір справді величезний.

Єдине, про що потрібно при цьому пам'ятати - залежність габаритів ящика і його наповнення. У короб з осередками 5 × 20 см. Бажано засипати камені розміром 80-120 мм. Якщо осередки вже, наприклад, 2,5 × 20 см, то і засипка повинна бути дрібніше - 30-50 мм. Тоді камені вляжуться щільно, і між ними не буде великих пустот, які позбавляють габіони стійкості.

Якщо габіони виглядають нудно, незважаючи на ефектне заповнення, їх можна «озеленити», засипавши порожнечі родючим грунтом і засіявши невибагливими рослинами.

Ну а найефектніший спосіб прикрасити ділянку габіонами - це поставити короба зі скляними брилами, і встановити підсвічування у вигляді точкових ламп або стрічки LED із захистом класу IP65. Трансформатор поміщають всередину ящика, потім в декілька етапів засипають наповнювач, прокладаючи між шматками скла «лінію світла». Вночі така конструкція набуває воістину казковий вид, перетворюючи звичайну дільницю в твір ландшафтного мистецтва.

Схожі матеріали:
👁 503
Категорія: Прес-реліз
Теги: будівництво, Габіони




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ