Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


18.11.2021

Академік, вчений у сфері атомної енергетики: до 90-річчя Володимира Ажажі


Розробив нові методи рафінування металів, нові технології виробництва сплавів (зокрема цирконію та гафнію), отримання металів рекордної чистоти


90 років тому, 19 листопада 1931 року у с. Великі Сорочинці, тепер Миргородського району на Полтавщині народився Володимир Ажажа – видатний вчений у галузі фізики твердого тіла, матеріалознавства та атомної енергетики.

На шкільні роки припала ІІ Світова. Разом з матір’ю і сестрою працював на різноманітних сільськогосподарських роботах. Після війни закінчив семирічку і вступив до Великосорочинського педагогічного училища, яке закінчив із відзнакою (1951). У 1951–1956 роках навчався у Харківському університеті на фізико-математичному факультеті.


видатний вчений академік НАН України Володимир Михайлович Ажажа
 

Із січня 1957 року працював у Харківському фізико-технічному інституті, пройшов шлях від молодшого наукового співробітника (1974), завідувача лабораторії чистих металів (1975-1995), до заступника директора, а згодом — директора Інституту твердого тіла, матеріалознавства та технологій (2004-2009). Академік НАН України (з 2006); заслужений діяч науки і техніки України (2008).

Ажажа займався дослідженнями вакуумної та надвисоковакуумної металургії; рафінування металів фізичними методами; фізики та матеріалознавства чистих і надчистих металів (став одним із засновників цього напрямку). Розробив нові методи рафінування металів, нові технології виробництва сплавів (зокрема цирконію та гафнію), отримання металів рекордної чистоти, що знайшли застосування в атомній енергетиці.

Після відкриття явища високотемпературної надпровідності активно долучився до нової сфери досліджень. За його участі розпочалися роботи із синтезу, вивчення властивостей і створення технічних високотемпературних провідників. Автор понад 500 наукових публікацій, близько 30 патентів і авторських свідоцтв.
Помер 23 грудня 2009 року в Харкові.

З ініціативи Українського інституту національної пам’яті та згідно з Постановою Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв 90-річчя від дня народження Володимира Ажажі відзначається на державному рівні. На честь видатного українського науковця у його рідному селі Великі Сорочинці названо вулицю, а у краєзнавчому музеї місцевої ОТГ створено окремий тематичний куточок.


Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП


Схожі матеріали:
👁 466
Категорія: Актуально
Теги: вчений, атомна енергетика, академік




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ