Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.10.2018

Асоціація — це новий інструмент для розвитку громад, – Володимир Микійчук


У грудні цього року виповнюється два роки з моменту створення Полтавської обласної Асоціації


 Володимир МикійчукУ грудні цього року виповнюється два роки з моменту створення Полтавської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування. За цей час організація зазнала значних змін — і якісних, і кількісних. Зокрема, зросла кількісно: із 19 членів — а це провідні райони Полтавщини і міста обласного, які стали засновниками Асоціації — вона розрослася до майже ста учасників.

Нині до міста та районів активно доєднуються новостворені об’єднані територіальні громади. І це недивно, адже Асоціації об’єднує прогресивних представників органів місцевого самоврядування, котрі прагнуть розвитку для своїх громад.

— Власне, головна місія Асоціації — це спільне вирішення спільних і типових проблем, з якими доводиться мати справу органам місцевого самоврядування, — говорить виконавчий директор Полтавської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук. — Зрозуміло, що самотужки їх вирішувати важче, ніж об’єднавши зусилля, використавши передовий досвід, можливості інших громад. Асоціація в цьому плані є своєрідним координатором і комунікатором між місцевими радами. Бо кінцева мета нашої роботи — це покращення якості життя людей у громадах.

Асоціація стала своєрідною платформою для вирішення будь-яких питань. Той самий майданчик, якого не вистачає і міжнародним партнерам при організації заходів, і органам місцевого самоврядування, і громадам. Для розвитку громад потрібні інноваційні інструменти і кращий досвід. Ми їх даємо, допомагаємо знайти міжнародних партнерів, проекти чи вітчизняні громади, які мають практичний досвід і готові ним ділитися, допомагати колегам. Навіщо винаходити велосипед і набивати шишки, якщо є ті, хто знає, як вирішити нагальні проблеми — і ми допомагаємо їх знайти і привести вже готовий досвід. Зокрема, й міжнародних партнерів.
 
— Один з таких масштабних проектів, реалізація котрого стала можлива завдяки Асоціації — це туристичний кластер на теренах чотирьох районів. На якій він зараз стадії?

— Ми дійсно були ініціаторами використання кластерної моделі при об’єднанні чотирьох районів для розвитку туристичної галузі. Йдеться про Кобеляцький, Новосанжарський, Решетилівський та Козельщинський райони. У нормальних країнах туризм — це левова частка надходжень до бюджету. А деякі держави взагалі майже повністю живуть за рахунок туризму. Полтавщині сам бог велів розвивати туристичну галузь.

Цьому сприяє як географічне розташування, так і наявність матеріальних пам’яток історії та культури, чудова природа. Але робити це не поодинці, а об’єднати ці зусилля. Чотири райони подали на конкурс спільний проект у рамках міжмуніципальної співпраці. Нині вони реєструють договір про співпрацю, створюють спільний орган для реалізації проекту на базі Кобеляцької міської ради. Зараз учасники знаходяться на етапі написання проекту і визначення туристичних «магнітів»які й розвиватимуть на теренах цих чотирьох районів. Робиться це за активної підтримки та участі проекту GIZ і обласної державної адміністрації.

Ми здійснюємо практичні речі, які, наприклад, допомагають поліпшити якість роботи тих самих управлінців. Громадам потрібні якісні кадри, ініціативні, готові брати відповідальність за прийняті рішення, впроваджувати інновації, розробляти і втілювати в життя цікаві проекти.
 
— Тому одним із перших кроків і стало створення школи місцевого самоврядування?

— Так, це ще один важливий і цікавий проект, який з’явився за ініціативи голови Асоціації Олександра Біленького. Йдеться не лише про навчання депутатів місцевих рад. Бо насправді ми не лише навчаємо представників місцевого самоврядування, а й спонукаємо громаду більш активно впливати на життя своїх територій. Школа місцевого самоврядування має чотири напрямки роботи. Перший — це навчання депутатів місцевих рад усіх рівнів, до обласної ради включно. Теми для навчання різні: від уміння комунікувати з виборцями та ЗМІ, до проведення прийомів, організації громадських слухань. Другий етап — це навчання дітей.

Його проводять ті самі депутати у старших класах, зрозуміло, що за згодою навчальних закладів. І навчають їх проектного менеджменту. Кінцева мета — написати разом із дітьми проект, який може стати учасником Бюджету участі, або ж претендувати на отримання гранту в рамках міжнародних проектів та програм. Депутати мають продемонструвати практичний бік роботи депутата місцевої ради, органів місцевого самоврядування, починаючи із засідання комісії районної ради і до прийняття рішення на сесії райради. Третій напрямок — це робота зі студентами вищих навчальних закладів, для яких депутати місцевих рад проводять відкриті лекції чи тренінги. Четвертий — це безпосередньо навчання працівників органів місцевого самоврядування.
 
— Таким чином виховується майбутня управлінська еліта.

— Це і є головна мета школи — виховання нової регіональної еліти, яка далі займатиметься розвитком місцевого самоврядування. І починаємо робити це з дітей, намагаємося виховувати їх активними громадянами. Наприклад, торік, у рамках першого міжрегіонального форуму ми проводили ще й виставку-конкурс дитячих малюнків. Конкурс називався «Самоврядування очима дітей» і був приурочений до Дня місцевого самоврядування. Конкурс виявився на стільки популярним, що ми отримали понад 500 малюнків від маленьких жителів області. На конкурс відібрали 90 робіт, а з них — 9 переможців. Нагороди вручав голова Полтавської обласної ради, голова Асоціації Олександр Біленький. З’ясувалося, що дитячий конкурс став хорошим поштовхом для громад. Нагадаю, що задача асоціації полягає ще й у тому, аби донести до людей, що таке самоврядування, чим воно займається і навіщо потрібне у сучасному світі. А ще — самоорганізувати громаду, виховати активних громадян, які впливатимуть на життя своїх територій, а не залишатимуться сторонніми спостерігачами.
 
— Конкурс продовжуватимете і нинішнього року?

— Так, але у дещо відформатованому вигляді. Ми вирішили залучити до участі в конкурсі більш широкий загал і започаткували фотоконкурс «Моя громада на світлині». Участь у ньому може взяти будь-який громадянин віком від 16 років, надіславши на конкурс фото своєї громади.
 
— Ні для кого не секрет, що ідейним натхненником створення Асоціації був голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Як працюється із таким керівником?

— З креативним керівником завжди легко і цікаво працювати. Він бере активну участь у діяльності Асоціації, надихає, направляє і підтримує, а коли потрібно — то й підштовхує. Фактично Асоціація — це новий інструмент для розвитку громад. Так само, як і ініційована Олександром Юрійовичем програма «Бюджет участі». Це те, що допомагає рухати вперед територіальні громади. Завдяки цим проектам і програмам громади нині отримують серйозну фінансову підтримку з обласного бюджету. Асоціація ж виступає у якості помічника у впровадженні інноваційних проектів. Адже ми не маємо права відставати від свого керівника.
 
— Торік Асоціація провела перший Міжрегіональний форум за підтримки обласної ради та міжнародних партнерів. Нинішнього листопада плануєте вдруге організувати такий захід. До яких тем цього разу маєте намір привернути увагу органів місцевого самоврядування?

— Минулорічний форум — наш перший досвід і перший потужний майданчик для обміну успішними практиками, Полтавська область, до речі, торік презентувала успішний досвід муніципальної співпраці, керівники громад наводили успішні кейси у рамках програм міжнародних донорів, які зайшли в область, і проекти, що були реалізовані на теренах Полтавщини. На другому Міжрегіональному форумі маємо намір обговорити декілька важливих проблем, актуальних як для регіону, так і для країни. По-перше, це тема енергоефективності та успішного енергоменеджменту, підкріплена дієвими прикладами впровадження сучасних енергозберігаючих технологій.

По-друге, проблема цивілізованого поводження із твердими побутовими відходами. Тема актуальна, зважаючи на останні законодавчі зміни та запровадження роздільного збирання побутових відходів в Україні. Звичайно, обговорюватимемо питання нових інструментів соціально-економічного розвитку, механізми залучення інвестицій задля покращення життя у громадах. Форум має відбутися 30 листопада у Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого. Очікуємо понад 200 представників органів місцевого самоврядування як Полтавської області, так і гостей із інших регіонів, адже захід передбачає спілкування та обмін досвідом і кращими практиками. Важливо, щоб між громадами Полтавщини відбувався постійний діалог і обмін передовим досвідом — тоді область продовжить поступальний рух уперед. Саме в налагоджені цієї комунікації та об’єднанні зусиль і є головна місія Асоціації.

Схожі матеріали:
👁 948
Категорія: Прес-реліз
Теги: Полтавщина, асоціація, громада




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ