Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


25.01.2015

БАДи: панацея чи гроші на вітер?


Яким чином БАДи потрапляють на ринок?


БАДи: панацея чи гроші на вітер?До нашої редакції газ. "Події та коментарі", по допомогу звернулася жителька Лубен Марина Костенко:

«Доброго дня, звертаюся до вашого видання з надією, що тільки ви зможете допомогти в проблемі, що сталася в нашій родині. Моя мама, яка вже кілька років перебуває на пенсії стала активною клієнткою різноманітних компаній з продажу БАДів.

Вона дійсно має проблеми зі здоров’ям, але нормального лікування, профілактики та оздоровлення в санаторіях взагалі чомусь не сприймає. Кілька разів наша родина влізала в страшенні борги через її покупки дуже сумнівних препаратів.

А тепер ті фахівці–продавці ще й тероризують нашу родину постійними дзвінками! Вони запевнили свою клієнтку в тому, що як тільки вона перестане приймати препарати, які в них купує, їй одразу стане гірше. І вона їм вірить. Ми з чоловіком марно намагаємося їй пояснити, що БАДи ні в якому разі не є лікарськими засобами, і яких результатів можна від них очікувати. Тим паче, якщо в інструкції з прийому препарату написано нісенітницю, що пігулки або порошки допомагають від усього – від зубного болю до атеросклерозу та гіпертонії.

Я зачитувала їй коментарі в інтернеті стосовно тих продуктів, намагалася вмовити не викидати гроші на вітер, не заганяти родину в борги. Але тим «фахівцям» вона вірить більше, ніж рідним дітям. Дуже прошу, можливо, якийсь комнетентний спеціаліст-лікар в цій галузі зможе дати ґрунтовне пояснення моїй мамі і всім подібним клієнтам тих компаній, що таке БАДи і чи варто їх узагалі приймати».

Такі ситуації, на жаль, не поодинокі. Люди вірять у те, що засіб із привабливою рекламою зцілить і подарує здоров’я. Між тим, як стверджують фахівці, на 12% наше здоров’я залежить від рівня охорони здоров’я, на 18% – від генетичної спадковості, а на 70% — від способу життя, не останнє місце в якому посідає харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вони гідно виконали свій обов’язок, прийшла черга четвертої хвилі часткової мобілізації»

На жаль, наша нація на сьогодні не може похизуватися рівнем жодної складової із цього списку, і, як результат – своїм здоров’ям. І, як говорять самі ж медики, що бідніша країна, то більший вибір у ній ліків. І доки буква закону в нашій державі це допускає, користуючись необізнаністю людей, шарлатани частенько видають за ліки те, що ними не є. Про те, що таке біологічно активні добавки і з чим їх треба або не варто приймати, ми запитали у головного спеціаліста–терапевта Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Івана Шумейка

– Іване Федоровичу, саме формулювання «біологічно активна добавка» чомусь наштовхує на думку, що під цим «соусом» можна продати що завгодно. І дійсно ж, продають препарати дуже сумнівні, якими наш ринок просто переповнений. Чи контролюється в Україні якість і склад подібних продуктів?

 – Формулювання дійсно цікаве і дуже хитро придумане. Адже харчові добавки – це навіть звичайна харчова сіль, а біологічно активні – це щось середнє між продуктом харчування і ліками. Полівітаміни в аптеках колись теж називали біологічно активними добавками, але тоді вони класифікувалися як лікарські засоби. І контролювалися усіма механізмами, які стосувалися обігу ліків.

Там чітко була прописана доза і постачальник. Якщо в комплексі зазначено було 15 вітамінів, то на кожен вітамін вказувався завод–постачальник. А сьогодні БАДами торгують як аптеки, так і реалізатори в підземних переходах. І ці так звані «спеціалісти» рекомендують, радять і запевняють, що саме їхній продукт вилікує, поставить на ноги і подов-жить життя. Нині навіть ліки так–сяк проходять через Державний експертний центр МОЗ України, а оці добавки біологічні узагалі не проходять жодних експертиз. Навіть інстанції, яка б це робила, у нас немає.

Тому, купивши такий препарат, та ще десь із рук, в якихось офісах, де осідають реалізатори цих продуктів, не в аптеці, кожен з нас несе відповідальність за своє здоров’я сам. Якщо людина придбала якийсь препарат в аптеці і не задоволена ним, вона може звернутися до Державного експертного центру МОЗ України і вимагати перевірки чи аналізу того препарату, який, безумовно, повинен мати відповідні сертифікати. Але які претензії і до кого їх висувати, якщо товар придбав невідомо у кого, невідомо де?

– Яким чином БАДи потрапляють на ринок? Є ж якась процедура?

 – Процедура легалізації в Україні БАДів прописана у Постанові Кабінету Міністрів України від 26.07.06 р. «Про безпечність та якість харчових продуктів». Для українського виробника, який бажає виготовити і вивести на ринок новий певний вид БАДу, необхідно підготувати проект технічних умов (ТУ) на технологію виготовлення продукту. Цей проект разом із заявою слід направити до одного з профільних науково–дослідницьких інститутів чи експертних профільних баз компетентних міністерств та відомств з метою отримання висновку санітарно–епідеміологічної експертизи на нормативний документ.

На сьогодні провідними експертними закладами з цих питань є Інститут екологічної гігієни та токсикології ім. Л.І.Медведя МОЗ України та Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва АМН України тощо. З даними установами мають бути попередньо узгоджені ТУ, кількісно–якісний склад продукту та текст етикетки. Після цього МОЗ виносить та затверджує вис-новок санітарно–епідеміологічної експертизи на нормативний документ і додаток до нього (текст етикетки). Цей документ є єдиною підставою для занесення найменування певного виду продукції до Державного реєстру продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.

Це зараз відбувається автоматично після отримання висновку санітарно–епідеміологічної експертизи на продукцію. Після цього виготовлення даної біологічно активної добавки можна ставити «на потік» та розпочинати її реалізацію. Таким чином у виробника для розповсюдження своєї продукції в аптечній або торгівельній мережі повинні бути наступні документи: ТУ, зареєстровані Держспоживстандартом; висновок санітарно–епідеміологічної експертизи та додаток до нього (затверджений текст етикетки); Паспорт якості на кожну партію БАД/ДД. Для імпортних БАД/ДД процедура легалізації спрощується за рахунок того, що іноземним виробникам не потрібно узгоджувати ТУ з українськими регуляторними органами. Вони надають необхідні документи від країни–виробника. Усе інше – як і для вітчизняної продукції.

– Сьогодні багато людей у пошуках розв’язання проблем зі здоров’ям вживають БАДи саме як ліки, очікуючи результату. Чи може такий продукт дійсно допомогти від недуги?

 – Застосування біологічно активних добавок полягає у корекції раціону харчування, адже про повноцінне здорове харчування, на жаль, ми сьогодні лише говоримо красиво. Ми не отримуємо необхідної кількості амінокислот, вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів. Недостатня кількість цих корисних речовин знижує стійкість організму до різноманітних захворювань, людина дійсно швидше старіє. Тому БАДи можуть мати місце в нашому раціоні. Проте помилково вважати БАДи панацеєю від усіх хвороб. Адже вони не лікують, а лише доповнюють основне лікування.

Такі продукти призначені для підтримання фізіологічних норм та функцій організму, тому не можуть мати чудодійних результатів. При таких захворюваннях, як: гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, бронхіальна астма, інші складні захворювання не можна застосовувати БАДи як основне лікування, а тільки як доповнення до основної терапії за рекомендацією лікаря. Аптечні ліки проходять надзвичайно складний і тривалий процес сертифікації, а що там у БАДах, яка там хімія, які компоненти, ніхто вам точно сказати не зможе.

Звісно, реалізатори і виробники тих продуктів запевнятимуть про винятково корисні і важливі для вашого організму компоненти, бо вони зацікавлені в їхньому продажі. І, навіть якщо на баночці з препаратом достовірно написаний склад препарату, то в якій кількості той чи інший компонент там присутній – таємниця навіть для медиків і реалізаторів. І як відреагує ваш організм на дозування – відомо буде вам уже потім. Рекламувати БАД у якості ліків – це уже шахрайство.

– А якщо лікар сам прописує БАД? Адже це теж практикується.

 – Лікар може рекомендувати якусь біологічну добавку до раціону харчування для підтримки організму, але точно не в якості ліків. І то, якщо особисто власноруч пише вам це в рецепті, де ставить штамп, а не на якійсь шпаргалці, чи під диктовку за ним пишете ви. Тоді це нормально. І то, на жаль, не в кожному з таких випадків лікар може ручатися за якість БАДу.

– Сучасна людина не може отримувати з продуктів весь комплекс макро– і мікроелементів, необхідний для підтримки здоров’я. Виходить, що єдиний вихід – іти в аптеку по синтетичний вітамін?

 – Із вітамінами теж не все так просто. От, наприклад, для того, щоб засвоївся такий важливий вітамін, як В12, разом із ним у відповідних пропорціях треба не тільки приймати фолієву кислоту, але й мати при цьому здоровий шлунок, тільки тоді буде ефект.

Можна вживати багато чого, викидати шалені гроші і при цьому не мати результату. Бо кожен організм індивідуальний, і навіть якщо вашій сусідці дивним чином допоміг якийсь препарат, це не означає, що і вам він так само допоможе. Наша біда у тому, що сьогодні люди отримали «дозвіл» на самолікування. Раніше купити в аптеці антибіотик без рецепта лікаря було чимось нечуваним, а сьогодні ми біжимо по ліки, які самі собі призначаємо, не розуміючи, що можемо нашкодити замість того, щоб отримати користь.

Схожі матеріали:
👁 1616
Категорія: Прес-реліз
Теги: здоровья, БАДи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ