Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.03.2019

Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу


Через дев’ять місяців в громадах України запрацюють 122 належні ЦНАП


5 березня 2019 року в Міжнародному конгрес-центрі “Український дім” (м.Київ) відбулося підписання Угоди про партнерство між компанією NIRAS та 112 громадами-переможцями першого раунду Проекту “ULEAD з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку” - створення ЦНАПів та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування.

 
Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу

 

Через дев’ять місяців в громадах України запрацюють 122 належні Центри надання адміністративних послуг за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»


Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу
 

Відповідно до Меморандумів протягом дев’яти місяців у громадах буде створено чи модернізовано до рівня належних* 122 ЦНАП. Більше двох мільйонів мешканців України отримають доступ до якісних адміністративних послуг після відкриття високоефективних ЦНАП в громадах.

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України привітав очільників громад з початком партнерства:
 
«Розбудова системи ЦНАПів є маркером успішності реформи децентралізації, яка наближає якісну сервісну послугу до людини. Тільки за минулий рік понад 15 мільйонів українців скористалися послугами сучасних ЦНАПів, а від їх діяльності місцеві бюджети отримали додатково 2,9 млрд грн до своїх бюджетів. Якщо порахувати кошти, порахувати послуги, це практично наближає владу до людей, обличчя влади змінюється. Дякую партнерам з Програми «U-LEAD з Європою» за підтримку реформи і всебічну допомогу у реалізації планів щодо розбудови мережі ЦНАПів у громадах».

Від імені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України у церемонії підписання Меморандумів взяв участь Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Штефан Шльойнінг, голова Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні, також привітав громади від імені Європейського Союзу та зазначив:
 
«Європейський Союз всебічно підтримує Україну у здійсненні реформи децентралізації, зміцненні можливостей громад у різних сферах управління. Реформа децентралізації є ключовою, тому що мова йде про основний принцип Європейського Союзу, а саме – субсидіарність, що передбачає наближення вирішення соціально-політичних питань якомога ближче до громадян. Те, як надаються адміністративні послуги є надзвичайно важливим критерієм розвитку місцевого самоврядування. Доступність та якість адміністративних послуг у громадах – один з ключових факторів успіху та спроможності місцевих органів влади».

Всі 122 громади отримають комплексну підтримку від Програми – експерти допоможуть громадам як інституційно, так і фізично (техніка, ПЗ, меблі, дизайн-плани, спеціальні види допомоги тощо). Крім того, більше 3 000 майбутніх співробітників ЦНАП та лідерів громад пройдуть навчання, спеціально розроблене шведськими та українськими експертами Програми для фахівців, які надають послуги громадянам.


Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу
 

Мартін Хагстрьом, Посол Швеції в Україні, під час вітального слова до учасників наголосив, що загалом під час Фази Впровадження буде створено до 600 належних ЦНАП, 26 з яких вже відкрито в рамках Початкової Фази Програми і додав:
 
«Я пишаюся тим, що Швеція є частиною цієї діяльності. Як одна з найбільш децентралізованих країн світу з усталеною традицією сильних і незалежних муніципалітетів, ми раді поділитися своїм досвідом і побачити розвиток сильних і впевнених громад в Україні. Якісні та прозорі адміністративні послуги – це дуже важливий крок для нових громад, щоб продемонструвати зміни своїм громадянам і українському суспільству в цілому».

З-поміж 122 майбутніх ЦНАП, шість будуть доповненні також мобільними ЦНАП, тобто спеціально облаштованими транспортними засобами, з двома повноцінними робочими місцями для співробітників та двома місцями для відвідувачів. Всі ЦНАП (як звичайні, так і мобільні), які створені в Україні за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», надають найбільш популярні серед громадян адмінпослуги, доступні для людей з інвалідністю та облаштовані дитячим куточком.

Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу
 
Як зазначає Анна Лілехунд Хедквіст, регіональний директор, NIRAS Sweden AB: «Наша талановита і ретельно відібрана команда старанно працює з початку цього року. Зараз ми займаємось вивченням прогресу та стану справ у громадах і плануємо найкращий шлях для створення ЦНАП в партнерстві з громадами. До кінця березня ми зможемо встановити часові рамки виконання наших зобов’язань відповідно до унікальних потреб кожної громади».

Александра Фелінгер, заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, також привітала учасників заходу і наголосила:
 
«У реформі децентралізації якісне надання послуг є невід’ємною частиною адміністративної культури, орієнтованої на своїх клієнтів, громадян. Окрім ЦНАП, Програма «U-LEAD з Європою» активно підтримує цю адміністративну трансформацію, спрямовану на створення нових відносин, що базуються на прозорості, підзвітності та довірі. U-LEAD вже надав підтримку майже 900 громадам через проведення тренінгів, допомогу у покращенні якості надання муніципальних послуг, та іншу діяльність, що сприяє місцевому та регіональному розвитку».

Черговий крок до створення сучасного ЦНАПу
 
 
«Я хочу подякувати всім, хто долучився до такого масштабного проекту та допомагає нам впевнено йти до мети: перш за все, нашим партнерам – громадам та малим містам України, а також представникам Уряду, обласних і районних державних адміністрацій, міжнародним партнерам, представникам профільних асоціацій та громадських організацій. Разом ми обов’язково зробимо надання державних послуг для мешканців громад доступним, комфортним та якісним», – підсумувала Сусанна Делланс, керівник напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».

В конференції «Початок нового партнерства: перші результати та церемонія підписання Меморандумів» взяли участь більше 400 представників громад, обласних державних адміністрацій, профільних та галузевих асоціацій тощо. Під час Заходу, крім церемонії підписання Меморандумів та презентацій перших результатів та механізмів надання допомоги, відбулися обговорення ключових викликів у створенні належних ЦНАП в громадах, як то кадровий голод, ліквідація районних ЦНАП, надходження в місцеві бюджети від адмінпослуг.

* Належний ЦНАП – це такий інтегрований офіс, у якому надаються усі найнеобхідніші для громадян адміністративні послуги у комфортних умовах.

Схожі матеріали:
👁 705
Категорія: Гребінківська міська територіальна громада
Теги: угода, NIRAS, U-LEAD з Європою, ЦНАП, Партнерство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ