Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.10.2017

"День із суддею". Особисті враження учасниці


Функціонування держави неможливе без судової гілки влади


"День із суддею". Особисті враження учасниціЗ моменту виникнення правової держави судді користувалися незмінною повагою і недоторканністю. Функціонування держави неможливе без судової гілки влади, яка відповідає за справедливість, дозволи, суперечки і правильність трактування законів. Українці звикли, що середовище суддів закрите і непублічне, спаяне корпоративною солідарністю і круговою порукою.

Як наслідок – суспільство судам не довіряє.

Саме тому Юлія Шижгутова вирішила зареєструватися для участі у проекті «Відкритий суд» та подивитися власними очима, як суддя проводить свій робочий день, які справи розглядає, та як і на основі чого приймає рішення та вирішує, можна сказати, людські долі.


"23 жовтня з 08.00 до 17.00 я провела робочий день із суддею та ще й головою суду Лесею Федорак та безпосередньо побачила її роботу. Хочу поділитися своїми враженнями.

Розпочався мій робочий день із суддею о 08.00 з екскурсії по кабінетам, яку мені організувала Леся Миколаївна. Так, як нова людина на цих краях – нещодавно переїхала до Великої Кручі Пирятинського району (раніше проживала у селі Великі Сорочинці Миргородського району), то я була приємно здивована, побачивши, що у приміщенні суду є дитяча кімната, де діти мають змогу не лише бавитися в очікуванні батьків, а ще й, за потреби, якщо дитина є учасником провадження, її можуть допитувати саме у цій кімнаті з метою зменшення психологічного навантаження. Кімната обладнана системою відеозв'язку із залом судового засідання.

Як повідомила мені Леся Миколаївна, наскільки їй відомо, то серед судів Полтавщини така кімната є лише у Гребінківському районному суді. У теперішній адмінбудівлі суду є 3 зали для розгляду справ, канцелярія, камера для осіб, які перебувають під вартою, архів та секція службових приміщень.

З 09.00 до 15.00 голова суду Леся Миколаївна займалась розглядом 11-ти справ: 2 – цивільні, 3 – кримінальні, 5 – про адміністративні порушення, 1 – про відвід судді. З цих 11 справ було розглянуто лише 4, решту відкладено на інший день, оскільки то не з'явився відповідач, то не прийшов позивач.
Ось тут хочу додати: Шановні учасники судових процесів! Ви дуже часто скаржитеся на те, що вам набридло постійно їздити на судові засідання, так от, щоб цих питань і скарг не виникало потрібно вчасно з'являтися, коли вас викликають, щоб справу можна було розглянути за одне чи декілька засідань!

З 12.00 до 13.00 – обідня перерва.

З 15.00 до 17.00 Леся Миколаївна ознайомлювалася із справами, які призначені на наступний день, готувала проекти процесуальних рішень з цих справ, моніторила зміни до законодавства, новини, займалась вивченням судової практики Вищих судових інстанцій та відправляла рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник апарату Гребінківського районного суду розповіла про свій робочий день

До речі, протягом дня надходили позовні заяви, суддя вирішувала питання про відкриття проваджень. На цій стадії суд може або відкрити провадження, або залишити його без руху.
Проведений день із суддею мені дуже сподобався, але хотілося б більше цікавих справ, наприклад, розгляду якогось серйозного злочину.

«Сьогодні був досить спокійний день», - сказала Леся Миколаївна.

Дякую Лесі Миколаївні за маленьке «стажування», відкритість суду, і її особисто.

Всі говорять, що судова гілка продається, що судді неякісно працюють, та чомусь крім мене, за словами працівників апарату Гребінківського районного суду, більше ніхто не виявив бажання зареєструватися для участь у проекті «День із суддею». Що, злякалися, що треба цілий день бути присутнім на роботі разом із суддею?! Так-так-так, зрозуміло. А не завадило б багатьом розумницям і розумникам подивитися як працює суд!!!"

"День із суддею". Особисті враження учасниці
 
Автор: Юлія Шижгутова


Схожі матеріали:
👁 1118
Категорія: Актуально
Теги: Суд, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ