Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


20.03.2015

До неділі не забудьте «вкинути» хоча б відро картоплі


22 березня, за церковним календарем свято Сорока мучеників севастійських


До неділі не забудьте «вкинути» хоча б відро картоплі22 березня, за церковним календарем свято Сорока мучеників севастійських, які потерпіли за віру у вірменському місті Севастії під час гоніння на християн.

За нородними повір’ями, до цього дня треба висадити, якнайменше, відро картоплі, тоді прогнозується добрий врожай та якісне дозрівання.

Картопля, мабуть, найбільш значуща культура для вирощування в Пологах. Це не просто овоч, це «другий хліб». Навіть якщо зараз, немає суворої необхідності вирощувати картоплю мішками, все одно їсти свою картоплю приємніше і смачніше.

При посадці в оптимальний термін сходи картоплі з’являться вже через 3-4 тижні, в цей період вірогідність появи заморозків незначна, що дозволить добре прорости коренеплоду. Найпершими, починають садити пророщені бульби і картоплю, підготовлену на насіння. Потім садять пізні і пізньостиглі сорти. Не варто забувати, що при пізній посадці бульби втрачають велику кількість вологи, до того ж сильно проростають. Обламування паростків призведе до погіршення врожаю.

Таким чином, все-таки не даремно повелося садити картоплю в квітні – цей період є для більшості регіонів України оптимальним. У Пологах, рання весна, тож вже можна починати посадку. При дотриманні цих простих правил слід очікувати хорошого врожаю картоплі.

В народі День Сорока святих отримав назву «Сороки». Наші предки пов’язували з ним початок весни, адже наступало весняне рівнодення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лубенська ОДПІ: Отримали іноземні доходи – задекларуйте їх до 1 травня 2015 року

Говорять:
• «Якщо на Сорок святих опади і мало сонця – не буде весняної повені, влітку не очікується тривалих зливневих дощів, а осінь видасться сухою та погідною.»

• «Якщо в цей день тепло, то стільки днів утримається гожа днина, а холодно – бути сорока морозам.»

• «У цей день рахували лисих чоловіків у селі: скільки нарахують, стільки ще буде морозів.»

• «Коли хмарно і мороз, то скоро буде тепло і можна сіяти.»

• «Яка погода на Сорок святих, така буде й у Петрівку.»

• «На Сорок святих погода, то на гречку урода.»
Як прогнозує sinoptik.ua, у неділю пологівцям слід чекати хмарної погоди, проте без опадів. Вітер Західний 5,6 м/с, температура повітря вночі становитиме +2°С, вдень стовпчик термометра підніметься до +11°С.

Схожі матеріали:
👁 1161
Категорія: Прес-реліз
Теги: свято, березень, картопля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ