Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.02.2019

«Якщо хвороба не минає через три тижні – потрібно подумати про рак»


Чим інтенсивніше кровопостачання в орган, де локалізований рак, тим швидше живиться пухлина


Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри онкології та радіології з радіаційною медициною УМСА Володимир Баштан дав ексклюзивне інтерв’ю з практичними порадами, які спонукають лікарів і пацієнтів по-новому подивитися на профілактику раку, пише 0532.ua

 Ми спілкувалися з професором прямо у хірургічному відділенні Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру. З самого ранку приходять пацієнти з результатами обстежень, на консультації. Хтось дає згоду на операцію, хтось ще пішов думати, хтось вже повернувся після роздумів, а когось Володимир Петрович відправляє додому з гарними новинами і рекомендаціями по лікуванню у подальшому. Але він переконаний, що попередити виникнення онкопатології значно простіше, ніж лікувати її. Тут мають бути уважними як пацієнти, так і лікарі, особливо первинної ланки, адже вони першими зустрічають пацієнтів і бачать їх найчастіше.

«Якщо хвороба не минає через три тижні – потрібно подумати про рак»
 

ЛАЙФХАК 1 : «ЯКЩО ЩОСЬ НЕ МИНАЄ ЧЕРЕЗ ТРИ ТИЖНІ, ПОТРІБНО ПОДУМАТИ ПРО РАК»

«Проблема поширеності раку стосується всіх – і чоловіків, і жінок. Немає одного шаблону для всіх – усі люди різні. Потрібен індивідуальний підхід. Якщо ми довго і нудно лікуємо пневмонію, місяць лікуємо, два (!), а пацієнту то краще, то гірше – подумайте про рак. Якщо пацієнт півроку назад прикусив щоку і вона досі не зажила – подумайте про рак. Якщо ранка з’явилась на тілі невідомо звідки, підсохне, намокне і не заживає – подумайте про рак. Все, що не минає три тижні при адекватному лікуванні – потрібно подумати про рак. Щоб не втрачати час»

ЛАЙФХАК 2: «СЮРПРИЗ» МОЖЕ ЧЕКАТИ ЛІКАРЯ ПІД ЯЗИКОМ ПАЦІЄНТА»

«Нерідко до нас потрапляють пацієнти з пухлинами голови, шиї, з раком ротової порожнини із задавненими станами у 72-78% випадках! Третина з них може не прожити рік навіть, якщо почати лікування – настільки втрачено час. Добре, що кількісно таких хворих не так багато, але саме вони потребують уваги від сімейного лікаря. Ми думали, що так через те, що ми небагата країна. Але статистика випадків і занедбаності у розвинених країнах приблизно така сама. Отже, просто на певному етапі проблему не помічають, хоча ці види раку мають візуальні форми і його можна побачити.

Має спрацювати онконастороженість сімейного лікаря. Для первинної діагностики не потрібні високотехнологічні, дорогі обстеження. Достатньо звичайного шпателя, ложки чи серветки. Загляньте пацієнту в рот, підніміть язик, поверніть його вліво, вправо – ракова язва може ховатися у складках. Чомусь пацієнти не квапляться показати свій рот, а лікарі не наполягають. А треба б. До речі, 80-90% пацієнтів з раком ротової порожнини – палять і п’ють, п’ють і палять.

Раніше говорили, що куріння – це фактор ризику виникнення захворювання на рак. Зараз доведено, що це одна з причин виникнення онкологічного процесу. У ослабленому курінням організмі рак розвивається швидше, ніж у тих, хто не палить. Курці повинні знати, що платити за свою звичку будуть навіть протягом 4-х років з моменту, коли переможуть себе і покинуть курити»

ЛАЙФХАК 3️: «НЕ ТРЕБА ПОВТОРЮВАТИ ВЧИНОК АНДЖЕЛІНИ ДЖОЛІ»

«У нас люди витрачають мільйони на «фуфломіцини» і займаються самолікуванням, маючи доступ до антибіотиків. У країнах Західної Європи і США такого немає, але є цікавий прецедент, як наслідок, на мою думку, комерціалізації медицини. Я багато слухав експертів, читав наукові публікації і приєднуюсь до думки колег – Анджеліні Джолі не треба було цього робити. ( вирізати груди) (ред.)  Вважається, що вона врятувалась від раку молочних залоз.

Але ж спадковість – це ще не 100% шансів, що у вас буде рак. Тим паче, що вона могла собі дозволити вести якісно інший спосіб життя, ніж її рідні. Мені здається, що представники медичного бізнесу, у розрахунку на її відомість і чималі статки, вмовили Анджеліну Джолі на такий екстравагантний вчинок, не пояснивши до кінця ризики і наслідки.

Їй же не пропонували регулярне спостереження, не пояснили, що операція на ранніх стадіях менш травматична і взагалі можна зберегти орган. Рак міг виникнути. А міг не виникнути. А може бути і так, коли пацієнт і лікарі ретельно стежать за всією репродуктивною системою, пильнують рак молочної залози, рак шийки матки, яєчників, а меланома мікроскопічних розмірів візьме і причепиться до сітківки ока – метастази від такої бувають у грудному відділі по півтора кілограми.


«Якщо хвороба не минає через три тижні – потрібно подумати про рак»


Відрізаємо груди, що відрізати далі? Актриса говорила про яєчники. А що робити, якщо спадковість вказує на можливість виникнення раку товстої кишки, шлунку, підшлункової залози?»

ЛАЙФХАК 4️: «ПРО ДІАГНОЗ ПОТРІБНО ГОВОРИТИ, АЛЕ ТРЕБА ПІДКЛЮЧАТИ ХИСТ КОМУ І ЯК ГОВОРИТИ»

«Ми повинні говорити пацієнту діагноз. До цього зобов’язує і законодавство, і цивілізований, конструктивний підхід до лікування. Хоча, дійсно, різні пацієнти по-різному реагують. Тут потрібен хист лікаря, щоб підібрати слова і вирахувати того одного з тисячі, якому треба повідомити дуже обережно. У нас навіть є спільні роботи з кафедрою психіатрії, присвячені цій темі, знаємо як заспокоїти і підтримати.

Жінки більш емоційно реагують, я дозволяю їм виплакатись, але вони швидше налаштовуються на діалог і лікування, готові слухати лікаря. Чоловіки більш схильні закриватися в собі, тому тут важлива підтримка рідних, доводиться сім’ї переконувати, що вони люблять свого чоловіка, батька, дідуся і лікування необхідне. За понад 30 років, які я практикую, серед моїх пацієнтів не було таких, які відреагували б суіцидальними намірами. Про відомі мені клінічні випадки, я зробив висновок, що ті пацієнти і без складного діагнозу мали психологічні проблеми»

ЛАЙФХАК  5️: «ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ НЕ РАК, А ПЕРЕДРАКОВІ СТАНИ»

«У народі знають таку назву «мастопатія». Це дуже поширене захворювання – із 100 жінок у 70 її діагностують. Але лікуватися приходять одиниці, на жаль, бо не усвідомлюють, що вона здатна перейти на інший рівень і доведеться лікувати рак. Хоча наша задача – лікувати передракові стани, щоб не допустити раку. Тому, якщо мова про жінок – обов’язково робіть самообстеження і при виявленні найменших змін приходьте до нас.

Зовсім не факт, що у нас доведеться лікуватися – передракові стани лікуються і на вторинному рівні, і навіть на первинному. Просто перевіритись треба. Ми можемо запідозрити те, про що не здогадається інший лікар, бо ми постійно працюємо з найрізноманітнішими онкопатологіями. Рак – не вирок. Деякі наші патології лікуються дуже успішно, краще, ніж соматичні. Рак можна вилікувати, а, наприклад, діабет залишиться хронічним захворюванням. Нас не треба боятись – до нас треба йти»


«Якщо хвороба не минає через три тижні – потрібно подумати про рак»
 

ЛАЙФХАК 6: «НАСКІЛЬКИ ШВИДКО РОЗВИНЕТЬСЯ РАК, МОЖНА ПРОГНОЗУВАТИ ПО ЛОКАЛІЗАЦІЇ»

«Чим інтенсивніше кровопостачання в орган, де локалізований рак, тим швидше живиться пухлина»<

ЛАЙФХАК  7️: «ВЕЛИКА ДИТИНКА У ПОРОДІЛЛІ – РАДІСТЬ ДЛЯ СІМ’Ї І СИГНАЛ ДЛЯ ОНКОЛОГА»

«Народжує молода мама дитинку з великою вагою – всі радіють, мовляв, який богатир. А в цей час організм повідомляє – це фактор ризику, наслідки якого можуть проявитися набагато пізніше»

Схожі матеріали:
👁 1010
Категорія: Актуально
Теги: Лікар, профілактика, Пацієнт, рак




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ