Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.03.2022

Якщо вимкнули зв’язок: як підготуватися


Чи може мобільний зв’язок зникнути одночасно по всій країні?


Якщо вимкнули зв’язок: як підготуватися

Усі українці повинні бути готові до перебоїв із зв’язком. Навіть якщо масового відключення зв'язку в країни не буде, можливі локальні перебої, тому ці знання можуть допомогти у відповідальний момент.

Міноборони країни-окупанта раніше повідомляло, що завдасть ударів у Києві по об'єктах СБУ та 72-го головного центру інформаційно-психологічних операцій (ПСО).

У відомстві агресора заявили, що це необхідно для "припинення інформаційних атак проти Росії".

Через кілька годин після цього одна ракета потрапила в київську телевежу, друга розбомбила єврейські могили у Бабиному Яру. Після цього в деяких населених пунктах Київської області також не працювало цифрове телебачення.

Раніше також повідомлялося, що російські окупанти готуються запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію. Її мета – за допомогою брехні зламати опір українського народу та української армії.

Спочатку вони планують влаштувати перебої зв’язку. Після цього будуть масовано вкинуті фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво начебто погодилося на капітуляцію. На "підтвердження" цього фейку будуть поширювати начебто підписані "документи", а також змонтовані фейкові відеоролики.

Міністр оборони Олексій Резніков попередив українців, що ЦЕ БРЕХНЯ. "Не дочекаються! Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога!" – сказав міністр.

Разом з тим, усі українці повинні бути готові до перебоїв зі зв’язком. Ми даємо поради, як це зробити.

Чи може мобільний зв’язок зникнути одночасно по всій країні?

Ні. Мережі мобільних операторів мають високу щільність і гнучку архітектуру. Це дозволяє в разі необхідності міняти маршрути трафіку через вузлове обладнання, розташоване в різних містах України. Це дозволяє оператору зберегти функції мережі і поновлювати надання послуг, навіть якщо якісь об’єкти отримають пошкодження і вийдуть з ладу.

Базові станції забезпечені альтернативними джерелами живлення для безперебійного постачання електроенергії обладнанню, а також резервними каналами для телеком-з’єднань.

У той же час, пошкодження або тривале знеструмлення великої кількості об’єктів зв’язку може призвести до відсутності або відчутного погіршення якості зв’язку на певній території. Ведення тривалих військових дій на певній території з одночасним виведенням з ладу обладнання може призвести до тривалої відсутності зв’язку.

За інформацією мобільних операторів на 2 березня, у багатьох населених пунктах, які зазнали руйнації через обстріли з боку країни-окупанта, базові станції мобільних мереж працюють від дизель-генераторів. Місцеві мешканці несуть каністрами пальне, щоб робота зв'язку не припинялася.

Як користуватися мобільним зв’язком на окупованих територіях

На окупованих територіях у ворогів є теоретична можливість ставити обладнання, яке може перебивати українські мережі. Потужності такого обладнання може вистачити максимум на один мікрорайон. Але є простий спосіб від інженерів українських мобільних операторів, як від цього захиститися.

Інструкція для Android (назви пунктів можуть дещо відрізнятися):
 
1. Відкрити "Налаштування".
2. Знайти пункт "Мобільна мережа" чи в "Підключеннях" (там, де налаштування Wi-Fi).
3. Обрати пункт "Оператор" чи "Оператори".
4. Прибирати галочку "Вибирати автоматично".
5. Погодитися на ручний пошук мереж.
6. Знайти й обрати мережу свого оператора і тип мережі: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR, life:) чи LIFECELL. Назви можуть дещо відрізнятися.

Інструкція для iOS
 
1. Зайти в "Параметри".
2. Стільникові дані.
3. Вибір мережі.
4. Авторматично – відключити.
5. Почекати завантаження доступних мереж.
6. Знайти й обрати мережу свого оператора і тип мережі: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR, life:) чи LIFECELL. Назви можуть дещо відрізнятися.

Що робити, якщо є суттєві перебої в роботі мобільної мережі

У разі значних перебоїв у роботі мобільної мережі користувачам слід звернути увагу на функцію відправки голосових повідомлень або відеоповідомлень через Viber, Telegram, Signal, WhatsApp, Messenger.

Це актуально в тому разі, якщо найближча базова станція не працює, але є уривчастий зв’язок з віддаленою БС.

Що робити, якщо пропало ефірне телебачення

У разі зникнення ефірного цифрового телебачення можна дивитися пряму трансляцію українських каналів на YouTube або завантажити додатки для перегляду цифрового телебачення.

Національний онлайн-кінотеатр SWEET.TV відкрив вільний доступ до національних телеканалів. Дивитися можна через браузер, додаток на мобільному пристрої або телевізорі всюди, де є інтернет.

Перелік телеканалів:
  1. "1+1"
  2. "Новий канал"
  3. "ICTV"
  4. СТБ
  5. "Україна"
  6. "Україна 24"
MEGOGO, міжнародний медіасервіс для перегляду відео, ТБ та прослуховування аудіо, надав безкоштовний доступ до каналів "UA: Перший", BBC, ICTV, "1+1", "5 канал", "24 канал", "Рада", "УНІАН" та "Україна 24".

Схожі матеріали:
👁 438
Категорія: Актуально
Теги: мобільний зв’язок




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ