Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.11.2021

Кримінальний адвокат. Поняття «кримінальний адвокат»


Підставою вступу кримінального адвоката у справу є ордер, виданий адвокатським освітою


Для звичайних громадян слово «адвокат» асоціюється насамперед із фігурою захисника, який обстоює права та законні інтереси свого клієнта в суді; перед очима спливають фрагменти фільмів і передач, в яких імпозантна людина в дорогому костюмі за допомогою красномовства або юридичних хитрощів блискуче розбиває звинувачення прокурора і домагається звільнення невинного або, навпаки, матір злочинця.

Насправді, поняття «адвокат» набагато ширше, такий статус має професійний радник, який надає правові послуги в різних галузях права:
  • цивільному,
  • арбітражному,
  • адміністративному та інших.
І робота адвоката точно не обмежена виступами в судах, яким передує копітка підготовча робота, участь у слідчих та інших заходах, а включає також консультації адвоката на gracers.com, участь у примирних процедурах та багато іншого. Команда GRACERS складається з висококваліфікованих експертів, які допоможуть Вам вирішити складні судові спори, виграти справу в найкоротші терміни і виконати судові рішення для досягнення максимального результату.

Якщо ж повернуться до того образу з дитинства, навіяного фільмами та передачами, про який ми згадували на початку статті, то він застосовується, але тільки в частині, саме до роботи кримінального адвоката.

Чинне українське законодавство не знає такого офіційного визначення як «кримінальний адвокат», у повсякденному житті, коли говорять «кримінальний адвокат», то мають на увазі адвоката, який спеціалізується на наданні адвокатських послуг у галузі кримінального судочинства, а саме надає правову допомогу щодо захисту прав та подання інтересів громадян та організацій на всіх стадіях кримінального процесу.

Також кримінального адвоката прийнято називати кримінальним адвокатом або адвокатом у кримінальних справах, також судовим адвокатом, іноді використовують більш вузькі поняття, такі як «адвокат із шахрайства», «адвокат із наркотиків», «адвокат з економічних злочинів» тощо.


консультації адвоката
 

Стадії кримінального процесу, на яких надає допомогу кримінальний адвокат

Незалежно від назви, кримінальний адвокат надає правові послуги на наступних стадіях кримінального судочинства:
  • на стадії розгляду уповноваженими правоохоронцями повідомлень про злочини або на стадії так званої дослідчої перевірки;

  • на стадії попереднього розслідування: слідства чи дізнання;

  • під час розгляду кримінальної справи у суді першої інстанції та при апеляційному розгляді поданої скарги;

  • на стадії розгляду кримінальної справи в суді касаційної інстанції,

  • на стадії виконання вироку.
Підставою вступу кримінального адвоката у справу є ордер, виданий адвокатським освітою; тільки за наявності адвокатського посвідчення та ордера слідчий, дізнавач, суддя чи інша особа спілкуватиметься з адвокатом у межах кримінального процесу. Слід мати на увазі, що ордер може бути виданий адвокату адвокатською освітою лише після укладання угоди з довірителем або за наявності ухвали про призначення адвоката, винесеної органами розслідування або судом.

У ході надання адвокатських послуг кримінальний адвокат консультує свого клієнта, складає та подає клопотання та скарги, бере участь у провадженні слідчих, оперативно-розшукових та судових дій за участю підзахисного, відвідує клієнта у слідчому ізоляторі та колонії, знайомиться з матеріалами справи, опитує свідків, фахівців та експертів та відстоює інтереси свого клієнта багатьма іншими відповідними закону способами.

Види кримінальних адвокатів

Отже, ми визначилися, що кримінальний адвокат чи кримінальний адвокат – це адвокат, який надає юридичну допомогу у кримінальному судочинстві. Серед кримінальних адвокатів як таких видів не існує, тим часом зрідка можна почути про поділ кримінальних адвокатів на види у відповідність до видів передбачених кримінальним кодексом злочинів:
  • адвокат зі злочинів проти особи,
  • адвокат по посадових злочинах,
  • адвокат з економічних злочинів,
  • адвокат у справах про наркотики ,
  • адвокат із військових злочинів тощо.
Насправді цей поділ дуже умовний, нічим не регламентований і серйозного практичного значення не має. Для потенційного довірителя справді важливою є наявність у кримінального адвоката досвіду надання послуг у сфері кримінального судочинства, а також за тими статтями кодексу, які торкаються інтересів клієнта.

Поділ кримінальних адвокатів, що випливає з положень чинного законодавства, це їхня диференціація на два види: кримінальні адвокати, які надають послуги за згодою, та кримінальні адвокати за призначенням. Даний поділ обумовлено виключно підставою входження кримінального адвоката у справу, а той самий кримінальний адвокат може одночасно виступати у різних справах й у одному й іншому ролі; більше того, навіть у рамках однієї кримінальної справи один і той же адвокат може спочатку надавати послуги за призначенням, а пізніше – за згодою, або навпаки (наприклад, при розірванні угоди клієнтом через відсутність грошей на оплату послуг адвоката та бажання продовжити співпрацю з адвокатом).

Для довірителя практичне значення даного поділу полягає в тому, що за послуги кримінального адвоката за згодою необхідно сплатити суму гонорару адвоката, тоді як за участю кримінального адвоката у справі за призначенням послуги останнього оплачуються з державного бюджету, і лише у разі винесення обвинувального вироку чи припинення кримінального справи з нереабілітуючої підстави на підзахисного буде покладено обов'язок відшкодувати державі витрати на оплату захисника, які у будь-якому разі на кілька порядків будуть нижчими за вартість послуг адвоката за призначенням. Також слід враховувати, що на практиці склалося стійке негативне ставлення до якості послуг та сумлінності адвокатів, які надають ці послуги за призначенням.

Подібні так звані «державні адвокати» часто не захищають належним чином права довірителя, а не рідко дозволяють собі дії, які шкодять та порушують права та законні інтереси підзахисного; крім того, як адвокати за призначенням виступають здебільшого молоді, які не мають досвіду адвокати, що також позначається як надання правової допомоги.

Кримінальних адвокатів також можна поділити на види залежно від того, чиї права та законні інтереси захищає фахівець. Так, у кримінальному судочинстві адвокат може виступати як захисник або як представник.
 
✔️ Адвокат-захисник захищає права особи, яка притягується до кримінальної відповідальності: підозрюваного, обвинуваченого, підсудного чи засудженого.

✔️ Адвокат-представник представляє інтереси осіб, яким завдано злочином збитків, тобто потерпілих та цивільних позивачів, також він представляє інтереси цивільних відповідачів чи організацій, керівництво яких притягується до кримінальної відповідальності, приватних обвинувачів.

Крім захисника та представника кримінальний адвокат під час надання послуг у межах кримінального судочинства надає юридичну допомогу свідкам у ході їх допитів, офіційно не виступаючи ні захисником, ні представником, що зумовлено існуючим пропуском у чинному законодавстві; при цьому прийнято вважати, що якщо адвокат надає юридичну допомогу свідку, який згодом може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, то він захищає права цього свідка, якщо статус свідка безпосередньо після допиту не змінюється, то адвокат виступає в ролі особи, яка надає юридичну допомогу.

Схожі матеріали:
👁 306
Категорія: Прес-реліз
Теги: консультації адвоката, Кримінальний адвокат, Адвокат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ